bago bago komentáře u knih

☰ menu

Terror Terror Dan Simmons

Výborně napsaná "mrazivá" knížka, z netradičního prostředí. Autor vlastně knihu psal v době těsně před oficiálním objevením lodi na dně moře. Zajímalo by mě, jestli by se na příběhu něco změnilo ;) Jeden z dalších mála autorů, který popisuje velice poutavý a napínavý příběh z pohledu několika hrdinů, včetně formy vyprávění. Na to, jak je kniha obsáhlá, jsem se ani jednou neztratil. I to značí mistrovství autora, jak si nechat čtenáře na své straně. Když se ohlédnu zpět, tak se mi nabízí příměr "Verne pro dospělé". A J. Verne byl v dětství můj nejoblíbenější autor. Kniha velmi živě líčí osudy posádek dvou na ledu uvězněných lodí, jejich osudy, pohnutky a vůli přežít. Doslova jsem se vžil do některých z hlavních postav, jejichž osudem jsem byl přímo zasažen a sražen... Své hodnocení si plně zaslouží.

12.06.2017 5 z 5


Erebos – Hra, která zabíjí! Erebos – Hra, která zabíjí! Ursula Poznanski

Kniha mě hodně zaujala námětem, který jsem poznal vlastně poprvé. Nejvíc mě bavila část za Sariuse a touha hlavní postavy jít hrou dál (její pocity a zároveň výčitky svědomí, že hraním zanedbává svůj studentský, společenský i rodinný život). Myslím, že knížka může mít i hlubší význam a vzkaz notorickým hráčům. Závěr byl na můj vkus trochu jednodušší, ale přeci jenom je to kniha určena asi hlavně mladším čtenářům. Každopádně jdu na další knihu autorky :)

16.10.2016 4 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

No teda; naprostá bomba. V hodnocení knihu řadím hned za mou the best, kterou je "Já, poutník". Nepamatuji se, kdy jsem se při čtení tohoto žánru tak často smál vtipně napsaným momentům. Hodně odborného textu, který je zabalený tak, aby mu porozuměl každý. Sebekritika hlavního hrdiny. Vtipné a většinou neurážlivé hlášky o NASA. Velice poutavý a napínavě nezvyklý příběh, zčásti psán formou deníku. Logicky poskládané pasáže. Sympatické snad všechny postavy příběhy (včetně Číňanů). To vše a ještě víc nabízí kniha, kterou doporučuji všem milovníkům sci-fi, thrillerů, odborné i humorné literatury... Prostě nádhera, pro kterou 5* nestačí.

26.06.2016 5 z 5


Na hraně temnoty Na hraně temnoty David Morrell

No konečně po dlouhé době pěkná knížka od Morrella. Po dočtení předchozí knihy Na ostří jsem si říkal, že autor už vyčerpal všechny dobré nápady a možná už nic solidního nenapíše. Naštěstí jsem se zmínil. Možná autor potřeboval změnit žánr a zaměření knihy, ale hlavně, podařilo se. Příběhu moc pomohlo zasazení do 19. stol. Trocha tajemna, napětí a zajímavých postav vytvořila opravdu silný čtenářský zážitek, jako bych četl novodobého E.A. Poa. Za mě 4,5*

26.05.2016 4 z 5


Mona Mona Dan Torsten Sehlberg

Velmi milé překvapení. Na to, že se jedná o první knihu autora, až moc. Knížku jsem četl do dlouhých nocí, jak byla napínavě napsána. Tento žánr IT thrilleru je má krevní skupina, jak zjišťuji. Námět je hodně povedený, klidně by kniha mohla být delší a vyjednávání hlavního hrdiny s tvůrcem viru složitější (více nechci spoilerovat). Kdyby zde nešlo o čas Erica na získání informací k antiviviru, dovedu si představit několikadílnou sérii (tajné služby, teroristi, Ericův výzkum...), je toho moc na málo stranách. Ale je to můj subjektivní názor, mám rád rozsáhlé knihy. Jdu na novou knihu autora Sinón :)

05.02.2016 4 z 5


Sluneční bouře Sluneční bouře Åsa Larsson

Knížka mě většinou nudila. Ano, hlavní postava je advokátka, i když ne v trestně právních věcech, ale chyběly mi tady vyšetřovací metody. Spíš bych knihu zařadil mezi celkem nudný příběh s kriminální zápletkou.

01.10.2015 3 z 5


Bludný kruh Bludný kruh Wilbur Smith

Pro mě určitě nejslabší kniha autora. Buď stárnu nebo mě už nebere takový typ hrdiny. Souhlasím s předchozími komentáři, červená knihovna + akční scény pro puberťáky. Poslední opravdu dobrá kniha Smithe byla alespoň pro mě Triumf slunce, potom laťka jenom klesá.

31.08.2015 3 z 5


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Výborně napsaná knížka, napětí až do konce. Mám rád detaily, kterým se autor(ři) věnují. Jako snad ve všech knihách se Keplerovic zabývají psychologicky dotvořeným příběhem, a to mě baví. Spolu se Svědkyní ohně nejlepší kniha této autorské dvojice.

30.08.2015 5 z 5


Stalker Stalker Lars Kepler

Nemůžu upřít této autorské dvojici jedno; velmi poutavě psané příběhy, u kterých se přistihnu, že zapomenu jít spát. Ze všech severských autorů je řadím hned za Stiega Larssona. I u této knihy vyzdvihuji provázanost a rozmanitost příběhem. Souhlasím s "bajineckou", vrah byl i pro mě překvapivý. Škoda Joony (víc zmiňovat nebudu kvůli spoilerům), proto "jen" 4*.

30.08.2015 4 z 5


Open – Otevřená zpověď Open – Otevřená zpověď Andre Agassi

Musím přiznat, že se jedná asi o nejlepší autobiografii, kterou jsem zatím četl. Andrého jsem měl jako tenistu hodně rád, fandil jsem mu. Pro mě to byl ale hlavně rebel. Dokud jsem si nepřečetl knihu. Zde k rebelovi musím přidat i lidskou a sympatickou tvář. Je jasné, že značný vliv na jeho image mělo jeho dětství. Stejně tak, jako Steffi ovlivnil její otec. Kniha byla autorem napsána velmi působivě a napínavě, měl jsem spíš pocit, jako bych četl kvalitní thriller a ne autobiografii. Žádná nuda se nikde nekoná, kdo se začte, myslím, že nepřestane, dokud nedočte. Jasných 5*

23.08.2015 5 z 5


Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Klasický King, kniha Vás nutí i po přečtení přemýšlet a zůstane ve Vás. Mám rád téma cestování časem, zde je to trochu víc vyšperkované, kladen větší důraz na motýlí efekt. Téma "strun" je originální, stejně tak jako takové "deja vu", např. neznám Vás odněkud? Osobně, závěr bych si přál trochu jiný, ale není to růžová knihovna. Jako vždy se mi libí vyjádření pocitů hlavního hrdiny, hlavně v závěru knihy. Za napětí dávám 4*, za náročnost napsání 5*, takže 4,5* celkem.

12.08.2015 4 z 5


Sám čtyřmi oceány Sám čtyřmi oceány Petr Ondráček

Moc napínavá kniha, která ukazuje, jak si autor plní sen o obeplutí Země sám na vlastnoručně vyrobené lodi. Překvapilo mě ale, jak i v dnešní vyspělé době existuje drahé mořeplavecké vybavení, které je dost nekvalitní, i když může jít i o život dobrodruha. Mě by to spíš od mořeplavby odradilo. Závěr knihy je ale smutný.

22.04.2015 4 z 5


Milénium 1–3 (box) Milénium 1–3 (box) Stieg Larsson

Naprosto dokonalá trilogie. Od knížek jsem se nemohl odtrhnout, četl jsem i za chůze (a to doslova). Myslím, že takhle napínavý příběh zatím nikdo ze severských autorů nenapsal.

15.04.2015 5 z 5


Rambo I (První krev) Rambo I (První krev) David Morrell

Pro mě dosud nejlepší kniha od autora. Prostě stará dobrá klasika. Zaujme od první až do poslední stránky. Ale film se povedl taky.

15.04.2015 5 z 5


V kanadské divočině V kanadské divočině Leoš Šimánek

Moc pěkně popsané reálie z rodinné "dovolené". Ani by se mi tam odsaď nechtělo zpět. Jelikož mám ale vazby na ČR, bylo by to velké dilema, kde nakonec zakotvit. Vzhledem k tomu, že autor cestuje už cca 45 let, tak myslím, že je doma i tam. Doporučuji přečíst všem, kdo chce přijít na jiné myšlenky a odreagovat se.

15.04.2015 4 z 5


Jižní Pacifik - Ostrovy na konci světa Jižní Pacifik - Ostrovy na konci světa Leoš Šimánek

Moc poutavá knížka s chutí dálek. Až jsem autorovi záviděl jeho odhodlání. Moc pěkně popsaná místa, i když si myslím, že dnes, s ohledem na fakt, že autor popisuje období cca na přelomu 60. a 70. let, už tam nenajdeme takovou romantiku. Faktem je, že jsem se od knížky nemohl odtrhnout.

PS: První cestopis od Leoše Šimánka. Po přečtení jsem si od něj koupil snad vše. Doporučuji na jeho www stránky, pošle knihy bez poštovného i s věnováním.

15.04.2015 5 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Skvěle napsaná knížka, k jejímuž napsání je potřebná vysoká inteligence a chuť žít. Jelikož nás zavádí do tak absurdních situací, je potřeba jí brát hodně s nadhledem, aby čtenář pochopil, co tím chtěl básník říci. Nic pro prosťáčky, ti úmysl autora nepochopí, ale kdo má rád Cimrmanovce, ti si přijdou na své.

13.04.2015 5 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Dokonalý český humor, co víc dodat. Právě proto jsem si kdysi knihu vybral jako téma k seminárce.

13.04.2015 5 z 5


To To Stephen King

Knížku jsem sice četl před cca 20 lety, byla to novinka od vydavatelství Melantrich, ale doteď zaujímá přední místo v knihovně. Od Kinga jednoznačně nejlepší knížka, kterou jsem přečetl. Výborně popsané charaktery, skvěle popsaný život v USA 50 let, prostředí, napětí... Nedá se jí nic vytknout. Dejte vědět, jestli autor napsal něco lepšího, ale pochybuju, díky.

13.04.2015


Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Tak pro mě jednoznačně jedna z nejlepších knih, co jsem kdy přečetl.
Před Vánoci jsem si jí všiml v knihkupectví, kdy mě na ní zaujal obal. Knížku jsem otevřel a zjistil jsem, že je prostě krásná, nevím, jak to popsat, ale písmo, vůně... Ježíšek mi jí nadělil pod stromeček a začal jsem jí číst.
Co mě ale zaujalo snad hned od 1. stránky je to, jakým stylem autor píše. "Ich forma", ale hlavně, jak jakoby autor (nebo hrdina) promlouvá ke čtenáři, to se jen tak nevidí (nečte). Knížka hodně zajímavá a posléze i napínavá. Tahle forma (uvěřitelného a možno i reálného) thrilleru je má krevní skupina. Knížka musela dát autorovi zabrat, je v ní uvedeno šílený množství reálií a detailů, parádně popsaný charaktery, prostě dokonalost.
Konec jsem si vysvětlil tak, že by mohlo být i pokračování, a to by bylo jedině dobře. Za mě 95%.

12.04.2015 5 z 5