Mona

Mona https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/224798/mid_mona-224798.jpg 4 83 20

Eric Söderquist, stockholmský profesor informatiky, vymyslel systém, který za pomoci přenosu myšlenek umožňuje handicapovaným lidem používat internet. Jeho žena Hanna upadá do kómatu poté, co vynález svého manžela testovala. I když se to všem jeví jako šílený nápad, Eric je přesvědčený, že se nakazila počítačovým virem známým pod názvem Mona, a že jediný způsob, jak ji vyléčit, je vystopovat jeho tvůrce. Pátrání ho za dramatických a čím dál nebezpečnějších okolností zavádí na Blízký východ a izraelská rozvědka i Hizballáh střeží každý jeho krok.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Mona , 2013


více info...

Přidat komentář

_wejunkaa_
20.01.2024 5 z 5

Samotný začátek knihy mě opravdu nebavil. Dějová linka byla na můj vkus až moc hektická, někdy jsem se v příběhu ztrácela a nevěděla co se vlastně děje. Chvíle, kdy mě kniha opravdu začala bavit, přišla až kolem stránky 250+-, kde začíná celý příběh dávat smysl. Napětí z celé situace bylo čím dál zajímavější, proto jsem hltala každou stránku, abych věděla jak celý příběh skončí. Autoru knihy musím uznat jeho úžasný smysl pro dokonalé zakončení. Určitě bych knihu doporučila někomu, kdo má rád styl nepříliš obvyklého Fantasy. Kniha si odnáší 5/5 hvězd a nyní otvírám volné pokračování s názvem Sinón.

blacktea48
01.03.2022 5 z 5

Řekla bych jediné: velice zajímavé, poutavé a obohacující čtení.


Malarkey
14.03.2021 4 z 5

Během čtení Mony jsem si vlastně uvědomil (jako již několikrát), že Skandinávci jsou spisovatelští velmistři. Já jsem od nich totiž nečetl nic špatného. A uvědomil jsem si to v době, kdy jsem se od Mony nedokázal odtrhnout. Debut a rovnou taková akční pecka? Proč ne. Dan Torsten Sehlberg se totiž námětem zamyslel nad počítačovým virem a dostal ho do mozku člověka, čímž zásadně onemocněl. Tak, a to by bylo k zápletce. Napsáno je to ale velice zajímavě, nápaditě, občas i se zajímavými myšlenkami, o kterých jsem netušil, a navíc má kniha něco málo přes 400 stran a Vy si to uvědomíte až v momentě, kdy dočtete poslední stránku a promnete si oči, protože pohled kamkoliv jinam máte v tu chvíli značně rozmlžený. Pět hvězd nedávám jenom proto, že mě ta příběhová linka z Blízkého Východu nebavila tolik, jako hlavní linie s Ericem. Závěr knihy mě pak okamžitě nahlodal k volnému pokračování Sinón, protože už v roce 2013 autor popisoval koronavir...a pochybuji, že tušil, že to téma bude za pár let tak aktuální.

Lusa
04.12.2020 4 z 5

Knihu jsem dostala jako dárek, nic podobného jsem zatím nečetla. Akční kniha zabývající se současnou situací a náboženskou problematikou v Izraely se scionfiction podnětem. Bylo to napínavé a čtivé, ale nějak nevím zda se mám pustit i do pokračování.

Fulleren
17.12.2019 5 z 5

Veľmi dobre napísaná kniha. Pútavý dej s rýchlym spádom. Radím ju medzi tie pohodové knihy,kedy je čítanie pre oddych čitateľovej duše. Žiadne komplikované postranné témy k zamýšľaniu sa, centrálna téma je dostatočne rozvitá a mne sadla. Niečo podobné ako keď si chce človek oddýchnuť pred televízorom a nájde si nejakú béčkovú klasiku, ktorá nedonúti hýkať, ale poteší a nesklame.
Mne vyhovovalo delenie kapitol, ktoré boli kratšie a prelínali sa v nich rôzne dejové línie i zameranie na osoby.
A všetko rýchlo ubiehalo ako aj prečítaná strana za stranou. Až do konca.
Nebolo to nič epického, ale sám posúvam na miesto niekde k najlepším dielam komerčných klasikov ako Cook, Grisham a spol.
Hodnotenie by som ešte rád uzavrel popisom tak ako to povedal pri debate kolega z práce a mne sa to zapáčilo: "táto kniha sa na nič nehrá a pritom v nej všetko funguje a niektoré situácie nie sú ani tak plne prediktívne."

AjťačkaTýnka
28.10.2019 5 z 5

... nic se nešíří tak jako počítačový virus...
Po prvních několika nudných stránkách jsem plně nasedla do děje a vezla jsem se až do konce. Těžko se mi odtrhávalo, příběh skvěle utíkal.
Naneštěstí jsem válkou a islámem naprosto nepolíbená, některé věci jsem si musela googlit. Nicméně tuto mou neznalost skvěle vybalancovala znalost IT. To je v knize podáno a popisováno opravdu moc hezky. Místy mi naskakovala husí kůže, když jsem si uvědomila, jak blízko realitě doopravdy může být počítačový vir v hlavě člověka.
Nejvíce jsem se zamilovala do Ráchel Papové a fakt jsem natěšená na další díl, kde bychom se s ní měli opět shledat.

Sandalkar
21.07.2019 4 z 5

Velmi příjemná kniha, která se čte rychle a nabízí zajímavý pohled do naší (blízké?) budoucnosti. Opravdu oceňuji části o Izraeli, Mosadu a Hizballáhu, autor se dobře připravil a něco důležitého nám předal. Těším se na druhý díl.

PS.: Kdo vymyslel tu odpornou barvu obálky?

hannah2000
18.11.2017 5 z 5

Napínavé, čtivé, zajímavé. Pospojováním zajímavého vynálezu, zneužití IT technologie teroristy, reality problémů a války na Blízkém východě a osudů hlavních hrdinů vznikl skutečně napínavý příběh. Už dlouho se mi nestalo, že bych vydržela číst až do rána, protože jsem knihu jednoduše nedokázala odložit. Ačkoliv je děj zčásti předvídatelný a v některých bodech trochu nadnesený, neubírá to na celkovém dojmu. Připomnělo mi to zpracováním knížky od D.Browna. Obyčejný hrdina se nechtěně připlete do cesty zločincům a aby přežil, musí dělat možné i nemožné, k tomu se připletou tajné služby, a celé je to okořeněné nějakým tragickým i romantickým příběhem. Trochu mi ke knížce nesedí obálka českého vydání, na tu dramatičnost je taková fádní a nevýrazná, a díky ní jsem čtení dlouho odkládala (slovenské vydání vypadá zajímavěji). Kniha ale stojí za přečtení a díky zčásti otevřenému konci budete určitě okamžitě shánět druhý díl, stejně jako já.

Ninie
25.07.2017 4 z 5

Počítačový virus v lidském mozku? Tohle sakra vidí do budoucnosti, co si budeme nalhávat. Na knihu jsem narazila náhodou, ale přesto nelituju přečtení, je to k zamyšlení a docela čtivě napsáno.
Taková oddychovka, dá se přečíst za chvíli :)

markuc
01.06.2017 4 z 5

dobra kniha, velmi ctiva, zajimavy pribeh (i kdyz misty mi pripada trochu pritazeny za vlasy a předvídatelny)

Princezna22
01.04.2017 4 z 5

Čtivá kniha. Naprosto čtivá,i přes to že příběh je poměrně nelogicky. Bylo to pěkné odreagování, pro někoho jako jsem já. Zase něco jiného. Příběh se mi líbil. Někdy jsem se i trošku bála,což se mi stává u knih málo kdy. A běhal mi mráz po zádech. Ale jinak je to nelogické...

Ladiva
09.12.2016 3 z 5

Z knihy mám trochu rozpačitý dojem. Zrejme som mala priveľké očakávania. Príbeh sa čítal vcelku dobre, pripadal mi tak trochu akoby som čítala literárny prepis filmu, ktorý ma až tak nebaví. Dočítala som to, ale pokračovanie rozhodne zháňať nebudem.

cendar
04.07.2016 5 z 5

Jízda od začátku do konce. Na pozatí konfliktu Izraele s Palestinou vykresluje velice povedený příběh vědce, který zachraňuje svou manželku hledáním něčeho, co ji zachrání. Mám rád knížky, které dovedou udržet napětí celou dobu a toto byla jedna z nich.

gad
15.02.2016 5 z 5

Perfektní četba. Napínavá od počátku do konce. Jen doufám, že tato hrozba zůstane pouze na papíře. Vřele doporučuji. :-)

bago
05.02.2016 4 z 5

Velmi milé překvapení. Na to, že se jedná o první knihu autora, až moc. Knížku jsem četl do dlouhých nocí, jak byla napínavě napsána. Tento žánr IT thrilleru je má krevní skupina, jak zjišťuji. Námět je hodně povedený, klidně by kniha mohla být delší a vyjednávání hlavního hrdiny s tvůrcem viru složitější (více nechci spoilerovat). Kdyby zde nešlo o čas Erica na získání informací k antiviviru, dovedu si představit několikadílnou sérii (tajné služby, teroristi, Ericův výzkum...), je toho moc na málo stranách. Ale je to můj subjektivní názor, mám rád rozsáhlé knihy. Jdu na novou knihu autora Sinón :)

kadgam
27.11.2015

Nedala som do konca

orson
04.10.2015 3 z 5

Ty tři hvězdičky jsem dal jen proto, že to bylo čtivě napsané. Jinak to bylo nelogické a neuvěřitelné, až to za hlavu tahalo, prostě absolutní nesmysly. Ale když vypnete mozek, tak se to dá.

Kytiii
25.09.2015 5 z 5

Ke knize jsem přišla úplnou náhodou - hlasovala jsem v Křišťálové lupě 2015 a odměnou byla tato elektronická kniha... neměla jsem zrovna co číst, tak proč ne...
A tedy! Prostě pecka... četlo se to samo... a jak bylo poznamenáno... nechápu, jak může jeden člověk rozumět tolika profesím. Můžu jen doporučit!

Dejvid
15.02.2015 5 z 5

Technothriller přesně pro mě. Čtivé, napínavé, jen bohužel dost předvídatelné. Přesto jsem nadšen, podle mého stejně dobré jako to nejlepší od Rollinse.

Malunka
17.01.2015 5 z 5

Naprosto fascinující příběh. Na to, že je Sehlberg nováček, tak o to větší nadšení, čím maminky ta mal Švéďatka krmí, je mi záhadou. Popisuje různé oblasti, ale takovým způsobem, že tomu musí porozumět každý ;-)