Aneneta Aneneta komentáře u knih

☰ menu

Steve Jobs Steve Jobs Walter Isaacson

Výborně zpracovaná biografie. Zajímavé téma, poutavě zpracované, věcné.

18.07.2018 5 z 5


Globální samoobsluha - Jeff Bezos a věk Amazonu Globální samoobsluha - Jeff Bezos a věk Amazonu Brad Stone

Zajímavé téma, ale autorovo zpracování mi příliš nevyhovovalo. Příliš podrobné. Zbytečně mnoho jmen dle mého názoru nevýznamných lidí, která mi stejně nic neříkala. Přesto jsem knihu dočetla a získala nový pohled na život Bezose a budování Amazonu.

18.07.2018 3 z 5


Inferno Inferno Dan Brown

Brown píše poutavě, dramaticky a dokáže překvapit. Ihned čtenáře vtáhl do děje a prvních sto stran mě nadchlo. Opravdu brilantní začátek, dále mě četba ale trochu zklamala. Jeho knihy jsou obdobné, ale přesto celkem originální.
Nevím, kolik dostal za to, že do knihy vepsal reklamu na Iphone, ale rozhodně se tam moc nehodila :))

25.07.2014 5 z 5


Zhubni Zhubni Richard Bachman (p)

King mě překvapil pouze tím, že nepřekvapil.

Dobré, ale od autora tolika slavných knih jsem očekávala více. Je to psáno poutavě, děj rychle ubíhá, to ano. Ale příběh mě moc nezaujal.
Zklamal mě především závěr. Doufala jsem v nečekané rozuzlení téměř neřešitelného problému a ono se to vyřešilo úplně jednoduše, příliš jednoduše. Postrádala jsem originální a nečekané prvky. Doufala jsem, že závěr mě překvapí a překvapil mě pouze v tom, že byl přesně takový, jak jsem čekala.

16.07.2014 4 z 5


Atlas mraků Atlas mraků David Mitchell

Kdybych knihu četla bez předsudků, nejspíš by mě velmi zaujala. Já jsem si od ní ale hodně slibovala a tak mě, jak už to tak bývá, trochu zklamala. Přesto však hodnotím pozitivně. Nejvíce se mi líbily pasáže o Sonmi, které byly originální. Příběh o Meronym byl napsán skvěle, ze zajímavého pohledu vypravěče. Na knize nejvíce oceňuji to, jak byl každý příběh napsán jiným stylem - každý vypravěč je úplně jiný, někdy je to psáno formou vypravování, jindy rozhovoru či dopisů.

14.07.2014 4 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Humorné čtení plné originálních myšlenek.

01.06.2014 5 z 5


Kočka na rozpálené plechové střeše Kočka na rozpálené plechové střeše Tennessee Williams (p)

Mě tato kniha příliš nenadchla :(

01.06.2014 3 z 5


Kmotr Kmotr Mario Puzo

Obsahuje spoilery

Čtivě napsané a celkově hodnotím velmi kladně. Jelikož je však na vrcholu žebříčku nejoblíbenějších knih, očekávala jsem nějaký šokující závěr. Právě závěr mě totiž trochu zklamal. Celá kniha směřuje k tomu, že na konci dojde k nějaké geniální pomstě, která všechny překvapí. Vždyť ale zkrátka zase jenom zabili pár chlápků... nic šokujícího. Stejně ale dávám pět hvězdiček, protože četba to byla zajímavá, bez nudných pasáží.

21.02.2014 5 z 5


Povídky Povídky Zdeněk Svěrák

Hezky napsané, ale mnohokrát jsem postrádala pointu. Některé povídky se mi líbili více, jiné méně, ale žádná mě nezaujala tak významně, že by mi dlouho vydržela na mysli. Je zvláštní, že nejvíc se mi líbila povídka Za Přemkem Bastýřem - 2. nejstarší a nejméně Podvodník - nejstarší. Slibovala jsem si od Svěráka víc.

24.01.2014 4 z 5


Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

Nejlepší knížka, kterou jsem od Čapka četla. Rozhodně se mi líbila víc než Matka i R.U.R. V této knize se neobjevují žádné dlouhé pasáže nesmyslného tlachání, pořád se něco děje. Je to kraťoučké a zábavné. Mrzí mě ale, že jsem ze školy předem znala děj a bohužel i věděla, jak to skončí. Každopádně doporučuji!

20.01.2014 5 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Neuvěřitelně pochmurné čtení. Kniha není smutná tím, že by umřel oblíbený hrdina, jako u mnoha knih - spíše naopak. Postavu, které je mi na prvních stránkách líto, po zbytek čtení nenávidím a přeji si, aby zemřela. Většinu postav knihy jsem upřímně nenáviděla. Když se konečně naskytl někdo, koho bych snad mohla mít ráda, ocitl se v blízkosti Heathcliffa a stala se z něj nesnesitelná osoba.

09.01.2014 4 z 5


Matka Matka Karel Čapek

Nejspíš jsem byla ochuzena o zážitek ze čtení tím, že jsem předem věděla, o čem kniha je. Rozhodně mě ale kniha zklamala a např. celé třetí dějství mi přišlo zbytečně dlouhé, protože se tam vůbec nic nedělo a dalo by se to shrnout na jedné stránce. Zkrátka mi to připadalo jako takové okecávání. R.U.R se mi rozhodně líbilo víc.
Námět celého díla je ale velmi zajímavý, má to nápad i hlubokou myšlenku.

05.01.2014 3 z 5


Audience Audience Václav Havel

Jediné, co se mi na této hře líbilo bylo to, že je tak krátká. Přečteno za čtvrt hodiny. Ničím jiným mě nezaujala.

04.01.2014 3 z 5


Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

Geniální! Název mě příliš neoslovil a tak kniha pár týdnů ležela nedotčená na police. Ihned po přečtení prvních stránek jsem si ji ale zamilovala. První kapitoly plné poučných faktů, které jsou podány nenucenou a zajímavou formou. Brown ví, jak ve čtenáři vzbudit zajímavost a tak je těžké přestat ve čtení.

Místo děje si autor zvolil skvěle, protože je to rozhodně zajímavé město a já na každé stránce obdivovala, jak moc toho autor ví. Závěr je působivý, skrývá mnohá překvapení.

Pozor, spoiler:
Když jsem věřila, že hlavní hrdina zemřel, překvapilo mě to, ale na druhou stranu to ve mě nevyvolalo příliš smutné pocity, jako ve mě občas kniha zanechá. Zkrátka jsem se s hlavními hrdiny nevžila tolik, jak by to u tak báječné knížky chtělo.

Ukázka z díla (str. 117):
V roce 1857 papež Pius IX. usoudil, že věrné zpodobení mužského těla by mohlo v obyvatelích Vatikánu roznítit chtíč. Chopil se tedy dláta a kladiva a všem mužským sochám ve Vatikánu urazil genitálie. Zničil tak díla Michelangelova, Bramanteho i Berniniho. Škodu pak zakryly štukové fíkové listy. Takhle o mužnost přišly stovky soch. Langdonovi často vrtalo hlavou, jestli tu od té doby někde leží bedna kamenných přirození.

04.01.2014 5 z 5


Něco za něco Něco za něco Markéta Dočekalová

Originální, neokoukaná zápletka. Přestože kniha se četla příjemně a nemusela jsem se nijak přemáhat, od autorky tolik oblíbených kurzů psaní jsem si slibovala více. Na druhou stranu ale musím uznat, že to, co píše v učebnicích tvůrčího psaní, skutečně používá v praxi.

02.01.2014 4 z 5


Eragon Eragon Christopher Paolini

Kniha je velmi čtivá a 500-ti stránkovou knihu jsem přelouskala poměrně rychle. Přesto mě však tato četba nijak nenadchla. Občas se objevil zajímavý nápad, ale jinak nic extra. Pár skvělých pasáží se v knize našlo, ale závěr mě nijak neuchvátil a nedočkala jsem se napětí, které bych od takovéto knihy očekávala.

30.12.2013 4 z 5


Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Originální. Konečně námět, který není ohraný. Závěr mě rozhodně překvapil.

Můj oblíbený úryvek:
"Tady žádná tma není."
"Myslel jsem na latríně. Já si tam vždycky zhasínám, líp mi potom pracují střeva. Víte, kvůli těm zrcadlům; když je rozsvíceno, mám takový pocit, že tam v těch zrcadlech zasedá soudní stolice a rozhoduje, jak mě potrestá, když to všechno ajncvaj nevytlačím,"

27.12.2013 4 z 5


Jeden den Jeden den David Nicholls

Zaujal mě nápad, vyprávět příběh vždy pouze z hlediska jednoho dne v roce. K závěru dokonce i došlo k nečekanému zvratu a bylo zajímavé vrátit se k tomu, jak to všechno začalo. Přesto mě však kniha poměrně zklamala a jakožto od bestselleru jsem očekávala zajímavější příběh.

24.12.2013 4 z 5


Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Takové dívčí počteníčko. Zajímavé, i když zpočátku předvídatelné. Líbilo se mi, jak spisovatelka propracovala charaktery. Seznámila čtenáře s postavami natolik, že věděl jak s v dané situaci zachová. Jen mi vrtá hlavou, proč vždy, když vložila do díla dopis, místo jména adresáta vložila atd. (Např.: Tvá atd. místo Tvá Jane).

21.12.2013 4 z 5


Síla vzdoru Síla vzdoru Suzanne Collins

Nelituji, že jsem si trilogii přečetla a oceňuji autorčin nápad. Přesto však považuji závěr za poněkud slabý, protože ve mě nezanechal emoce. Očekávala jsem, že závěr tak slavné knihy ve mě vyvolá silné pocity, které ve mě ještě chvíli zůstanou (tak tomu bylo např. u Harryho Poterra). Nic takového se nekoná.

13.12.2013 4 z 5