Zhubni

Zhubni https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121134/bmid_zhubni-wN2-121134.jpg 4 1482 271

Billy Haleck má všechno, co si může přát - drahý dům, hezkou rodinu a výnosné zaměstnání v advokátní kanceláři. Má však také silnou nadváhu a jeho doktor ho varuje před infarktem. Ve chvíli nepozornosti za volantem přejede cikánku, jejíž starý otec nad ním vysloví podivnou kletbu: "Zhubni," řekne mu a pohladí ho po tváři. Jedno jediné slovo, ale za šest týdnů je Billy o třiadevadesát liber lehčí a naprosto zoufalý a vyděšený. Vsadí všechno na jednu kartu a dostává se do souboje se silami zla, které způsobují, že dál nedobrovolně hubne...... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Thinner , 1984


více info...

Přidat komentář

nereidka
26.03.2024 4 z 5

Chvíli jsem si musela opět zvyknout na Kingův styl, ale kniha se mi nakonec moc líbila. Bylo mi při čtení i kolikrát úzko, když jsem si sebe představila v kůži Billyho. Bavilo mě i to cikánské prostředí a konec dost dobrý :)

gemi
05.03.2024 2 z 5

Skvělý námět na povídku, jenže je roztahaný do stopáže útlejšího románu. To by až tak nevadilo, kdyby výplní mezi příběhovými spojnicemi nebyla čistokrevná, nepoživatelná vata, kdy se mistr zaobírá mnohastránkovým popisem něčeho, co člověka absolutně nezajímá. Tuhle třeba popisuje aktuální život v táboře cikánských světáků, jinde zase rozvíjí slepé dějové odbočky... Úplně stejný nešvar jako v Gerald's game.

4/5 knížky jsou ryzí nuda, skrz kterou jsem se prokousal jenom se sebezapřením (a drobným přeskakováním, kterým jsem se o nic zásadního neochudil). Zajímavé to začne být až v poslední pětině, kdy vstoupí na scénu Ginelli. Pak to získá spád a čtivost.

No a závěr, ten je tak blbý, jak to umí jedině Mistr.


Mabie
21.02.2024 3 z 5

Nejdříve jsem moc nechápala jak by se z tohoto dal vykřesat poutavý příběh, ale King je výborný vypravěč a vykouzlí čtivé čtení asi z jakéhokoliv nápadu. Ve skutečnosti je to jen taková delší povídka, ale vyprávění je to brutální a cynické. Postavy nejsou tentokrát tak propracované jak je u mistra hororu obvyklé, ale čte se to dobře. Závěrečná scéna s cikánským koláčem je opravdu nechutná a celý tento román je velmi depresivní, takže vzhledem k těžkému osobnímu období nehodnotím knihu až tak dobře a na nějakou dobu si Kinga zakazuji.

gabriela8591
14.01.2024 1 z 5

Četla jsem kvůli čtenářské výzvě, ale tak hroznou knížku už jsem dlouho nečetla... byla to první kniha od tohoto autora, ale díky jeho popularitě jsem teda čekala něco daleko lepšího

esfinge
26.10.2023 2 z 5

Za mě slabší King.

Markiibuks
20.10.2023 3 z 5

Četla jsem tuto knihu jen proto, abych měla splněný další bod do čtenářské výzvy 2023. No, a řeknu vám, byla to opravdová výzva. Omlouvám se všem fanouškům Stephena Kinga, ale co to bylo? I když jsem z toho byla trochu rozpačitá, musím dát palec nahoru, protože pan King opravdu umí. Nejen, že mě přinutil do dvou v noci číst, ptotože jsem prostě potřebovala vědět, zda se podaří kletbu zlomit, do rána by to rozhodně nepočkalo. Dokonce jsem o tom i přemýšlela. Proč takový konec? Takže nakonec dávám tři hvězdy.

Pivísek
06.08.2023 4 z 5

Super čtení a ten konec mě dostal! Místy se tedy objevila i hluchá místa, ale nebylo to nic, co by člověku znechutilo prožitek.

Daduna
18.07.2023 5 z 5

Tyhle knihy vážně miluju.

gemi
05.07.2023 2 z 5

Skvělý námět na povídku, jenže je roztahaný do stopáže útlejšího románu. To by až tak nevadilo, kdyby výplní mezi příběhovými spojnicemi nebyla čistokrevná, nepoživatelná vata, kdy se Mistr zaobírá mnohastránkovým popisem něčeho, co člověka absolutně nezajímá. Tuhle třeba popisuje aktuální život v táboře cikánských světáků, jinde zase rozvíjí slepé dějové odbočky...

4/5 knížky jsou ryzí nuda, skrz kterou jsem se prokousal jenom se sebezapřením (a drobným přeskakováním, kterým jsem se o nic zásadního neochudil). Zajímavé to začne být až v poslední pětině, kdy vstoupí na scénu Ginelli. Pak to získá spád a čtivost.

No a závěr, ten je tak blbý, jak to umí jedině Mistr.

Mishi
29.06.2023 2 z 5

Nejsem úplně Kingův fanoušek, ale pár knih jsem četla. Zhubni mě ale docela zklamala. Líbil se mi námět, že byl takový "civilní". Ale napětí žádné a místy hodně zdlouhavé, i když rozsahem to je oproti jiným kingovkám jednohubka.

slaska77
28.06.2023 2 z 5

(SPOILER) Ne, za mě ne. Ač jsem si jiné kingovky moc užila a ač mám ráda napětí a strach, který se u něj vždy mezi řádky skrývá, i vypravěčský talent, tuhle knihu doporučit nemohu. Ona se dá celá hezky přečíst, ona i baví, ale míra cynismu, s jakou je pro Billyho přirozeně vyřešeno tím, že prostě sám sebe zachrání a obětuje někoho jiného, to je za hranou vkusu. A druhá věc - žádná sebereflexe u hlavní postavy, žádné smíření, žádné odpuštění. Přes tyhle motivy mohlo mnohem uvěřitelněji dojít k rozuzlení příběhu. Prostě se omlouvám, ale tohle ne.

Luigi1
26.06.2023 4 z 5

Nevím co so o tom mám myslet,ale chvílemi jsem usínal,chvílemi jsem měl oči vytřeštěný jako pulec

heavy66
24.06.2023 5 z 5

Takovou dietu by nepředepsal ani Rajko Doleček! Starý cikán uhrane Billyho Hallecka, a Halleck začne hubnout. Autor ho následně zavede do tak nepříjemných situací a míst, že dovolená v Chánově jsou proti tomu Alpy. Nechci se rouhat, ale i mě by bodlo 10-15 kilo dolů!

Johny_H.
24.06.2023 3 z 5

Začátek zajímavý a konec taky, ale prostředek zbytečně zdlouhavý až nudný kdybych nebyl na dovolené a měl sebou jinou knihu asi bych ji nedočetl. Z mého úhlu pohledu je film lepší ten mě na rozdíl od knihy bavil.

soukroma
16.04.2023 4 z 5

Zajímavé na začátku, napínavé na konci, zdlouhavé až nudné uprostřed. Pěkná pointa, ale některé jiné věci neobjasněny.
Prakticky všechny figury hodně nemorální.

Pozn.: nevím, zda by si ještě dnes, po 40 letech, autor troufl takhle psát o cikánech...

Veronika_mad
20.03.2023 5 z 5

Super kniha! Četla jsem ji relativně dlouho, protože pro mě bylo trochu těžší přelouskat ty delší nezajímavé pasáže. Není to má první a ani poslední kniha od Kinga, takže vím, že tyhle pasáže má, ale u téhle knihy mi to zatím vadilo asi nejvíc. Obsahově je kniha napínavá a už jsem se těšila na rozuzlení. Měla jsem spoustu tipů, jak to skončí... Ale takhle? To by mě asi ve snu nenapadlo :D

Vilma232
19.03.2023 4 z 5

PAN VYPRAVĚČ! Zajímavý cikánský motiv. A nemusí mít víc než 400 stran.

MatBla
03.03.2023 4 z 5

Kniha super, hvězdičku ubírám za tu obálku, je fakt děsivá...

GeRaltzRiVie01
01.03.2023 5 z 5

Napínavé až do konce. Postava Halecka rozumná, člověk chápe jeho pohnutky i morální dilemata.

Bakana
18.02.2023 5 z 5

Kdyby nebylo těch posledních cca 4 stránek, tak bych knížku hodnotila jako průměrnou. Ale takhle to ve mně zanechává pocit… jak to vyjádřit… něco jako Ach Bože!!!