Ali_xy Ali_xy komentáře u knih

☰ menu

Můj život a Adolf Loos Můj život a Adolf Loos Elsie Altmann-Loos

Asi nelze čekat objektivní popis Adolfa Loose, ačkoli ani Elsie svého bývalého manžela nevykresluje vždy jen v superlativech. Loosova práce je v těchto vzpomínkách upozaděna víc, než třeba ve vyprávění Claire Beck, ale o to více je čtenář vtažen do pro nás již dnes nepředstavitelného života v polovině dvacátých let minulého století. Jak je patrno již z názorů Loose na stavby a jejich využití, i v soukromém životě to byl očividně dost svérázný člověk, se kterým byl život jistě náročný, avšak rozhodně ne nudný :)

18.09.2019 5 z 5


Adolf Loos - privátní portrét Adolf Loos - privátní portrét Claire Beck-Loos

Kniha obsahuje střípky ze života Loose po boku Claire Beckové. Ač to jsou jen krátké epizody, lze si z nich udělat obrázek o tomto významném architektovi a též době, ve kterém žili. Ač Loosovo dílo je obdivuhodné, jeho povaha podle všeho byla velmi komplikovaná :)
Mullerova vila je vážně skvost a vrchol luxusu, ale musím říci, že ta Winternitzova mi uchvátila o něco více :)

07.08.2019 5 z 5


Těžká noc Těžká noc Lenka Lanczová

Víc jak po 10 letech jsem s jistou dávkou sentimentu sáhla po knize od autorky. Trochu jsem doufala (snad i vcelku oprávněně očekávala), že tak jako já, vyrostla postava v knize, která nebude již myšlením ve věku šestnáctiletých, ale kolem třicítky. Zápletka i vlastně celý styl, jakým je kniha napsaná, mě zklamal. Nesmyslné věty, spousta vykřičníků, chování i myšlení hlavní hrdinky bylo něco, co se před 10 lety dalo omluvit a snad to i k hrdinkám věku 14-18 patřilo, avšak tentokrát to bylo jak pěst na oko. Zápletka mi přišla jak z jednoho dílu seriálu "Soukromé pasti". Dvě hvězdičky snad jen ze sentimentu, autorka by asi měla zůstat u knih pro náctileté.

26.07.2019 2 z 5


Zatím dobrý Zatím dobrý Jan Novák

Skvěle zpracovaný příběh rodiny Mašínů. Kdo by se snad zalekl rozsahem knihy, vyšla i komixová verze, která je též velmi zdařilá :-)

31.03.2019 5 z 5


Lepší než život Lepší než život Rob Grant

Na knižní sérii Červeného trpaslíka jsou snad nejlepší právě ty drobnosti, které v seriálu nejsou, ty vtipy, které kolikrát ani tolik nevyzní a především - můj oblíbený toustovač zde dostává o dost více prostoru :-)

01.11.2018 5 z 5


Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Těžko vystihnout pocity z této knihy. Jde o nesmírně zajímavou myšlenku nově uspořádané společnosti, kterou lze shrnout jako takový eklekticismus dřívějších typů diktatur, ovšem ani tentokrát neprovedené do absolutní dokonalosti. Příběh je trochu ponurý, avšak zajímavý a originální. Jestliže se některým nelíbil závěr, uznávám, byl trochu nestandardní, ale právě kvůli tomu mi přišel o něco uvěřitelnější, než příběh vysvětlený do největších detailů.

01.11.2018 5 z 5


Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Rychleji mluvit nedokážu: Od Gilmorových děvčat ke Gilmorovým děvčatům (a všechno mezi tím) Lauren Graham

Tahle kniha byla tak trochu úlet, nutno říci, že Lauren jde o dost více hraní, nežli psaní. Začátek knihy byl vcelku zajímavou autobiografií do té doby, než začala popisovat dojmy z natáčení Gilmorových děvčat a Famílie. Pokud jde o tyto dva seriály, propagace knihy cílila především na fanoušky seriálu prvého, s příslibem se něco dozvědět, tak to lze shrnout jako "mnoho povyku pro nic". V podstatě jde o shrnutí jednotlivých sérií, které by zvládl snad i lépe nějaký zapálený fanoušek. Ale abych jen nekritizovala, na některých místech je Lauren celkem vtipná, až nápadně se podobající samotné Lorelai, což mne nakonec přivádí k tomu, že čas strávený s touto knihou nebyl až tak moc ztracený :-)

01.11.2018 2 z 5


Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Paní Mornštajnová umí psát krásné romány. Líbí se mi styl psaní, i postavy, které líčí tak opravdově, se svými klady a zápory. Co oceňuji, je jakým nenásilným způsobem umí čtenáře vtáhnout do knihy a do poslední strany nepustit.
Ohledně knihy jsem nadšená jako ze všech, které napsala. Příběh točící se kolem jednoho malého hotýlku, který zažil tolik životních příběhů několika generací. Oceňuji taktéž, jakým způsobem nenásilně zvládá nastínit a vystihnout atmosféru doby a všechny problémy s ní spojené. Kdo si zamiloval Hanu nebo Slepou mapu, nemůže být zklamán! :)

20.09.2018 5 z 5


Vyšetřovatel: Démoni balkánské války a světská spravedlnost Vyšetřovatel: Démoni balkánské války a světská spravedlnost Vladimír Dzuro

Pokud čekáte odpočinkovou knihu, rozhodně se nedočkáte. Kniha je naprosto brilantním popisem procesů před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii, resp. více vyšetřování jednotlivých zločinů. Autor si jistě uvědomoval, že se čtenář může trochu zamotávat ve jménech, proto na konci je přehledná tabulka všech jmen, což je skvělý nápad.
Není to lehké čtivo, člověku je často úzko, jak moc se lidé nepoučili od 2. světové války a zvěrstva se páchala nadále i v "moderních" dějinách. Myslím, že je důležité o tom mluvit, číst a reálně se z toho poučit. Vřele doporučuji, tato kniha rozhodně není ztrátou času!

06.09.2018 5 z 5


Příšerné příběhy z temného tunelu Příšerné příběhy z temného tunelu Chris Priestley

3. díl neztrácí svoji kvalitu. Hlavní příběh je tajemný a zajímavý, co se týče příběhů, jež záhadná paní v bílém vypráví, přišly mi asi z celé série nejlepší.

27.08.2018 5 z 5


Chobotnice Chobotnice Lubomír Černík

Na knihu jsem narazila náhodou a vůbec nelituji! Příběh je smutný, ponurý a ačkoli hrdinovi fandíte, aby se zachoval správně, podvědomě tušíte, jak to asi celé dopadne. Každopádně je to silný příběh s démonem alkohol v hlavní roli.

24.08.2018 5 z 5


Poslední stop: Afrika Poslední stop: Afrika Tomáš Poláček

Tak tahle kniha byla totálně na škebli! (tohle slovo po přečtení knihy prostě budete používat :) )
Líbil se mi styl vyprávění a i to, že si vlastně nic nezjistil o daných zemích a až na místě si dělal obrázek dle toho, co sám zažil. Nelze tak hovořit o úplně dokonalém cestopisu, ale o šílené jízdě jednoho týpka skrz Afriku, se kterým by snad každý rád zašel na pivo a nechal si vyprávět veselé historky :-)

11.08.2018 5 z 5


Andělé strážní Andělé strážní Kristina Ohlsson

Třetí kniha v sérii a zatím asi nejlepší. Svižný děj se zajímavou zápletkou, nemohla jsem se odtrhnout. Líbí se mi vývoj jednotlivých postav, nejsou umělé, mají své klady i zápory, je to snadno uvěřitelné :)

06.08.2018 5 z 5


Pan Kaplan má stále třídu rád Pan Kaplan má stále třídu rád Leo Rosten

Za první část knihy bych dala 5*, druhá část už mi přišla kolikrát jako nastavovaná kaše, proto v součtu hodnotím jako 4*. Nutno pochválit především překladatele za neuvěřitelnou práci s češtinou. Asi to není kniha k tomu, aby ji člověk přelouskal najednou, doporučuji dávkovat po jednotlivých kapitolách. :-) Viděla jsem i divadelní verzi s panem Víznerem v roli pana Kaplana, což můžu jenom doporučit!

25.07.2018 4 z 5


Příšerné příběhy z Černé lodi Příšerné příběhy z Černé lodi Chris Priestley

První díl se mi asi líbil víc, především díky strýci Montague :-) Ovšem asi nejhorší zatím povídkou mi přišel Opičák, to jsem se klepala odporem. Jinak hodnotím jako dílko zdařilé, být mladší, tak to hltám jistě víc.

24.07.2018 4 z 5


Jiná Gabriela Koukalová Jiná Gabriela Koukalová Martin Moravec

Po šílenství, které kniha vyvolala mě přeci jen přemohla zvědavost, o čem se tak hrozně a živě diskutuje.
Hodnotit knihu je v tomto případně náročné, hodnotit samotnou G.K. nelze. Pokud ke knize člověk přistoupí jako k vylíčení pohledu jedné ženy na vrcholový sport, její vjemy, prožitky, je to nesmírně zajímavý kousek. Kniha je nesmírně cenná především z pohledu zákulisí samotného sportu. I jistý pohled do nitra člověka, který na titulkách září, poskytuje rozhovory, se nám úspěšně naskýtá. Kniha je psaná lehce, sem tam nějaké pikantnosti, které asi musí být jako lákadlo na samotnou knihu.
A hodnocení samotné G.K.? Jak jsem říkala, nelze. Někdo ji může vidět jako ublíženou chudinku, jako silnou ženu, která se se vším statečně poprala, ufňukanou holku..Nutno si uvědomit, jak sama několikrát zmiňuje, je to především lidská bytost, nikoli stroj na medaile, se svými chybami, pocity a tužbami. Snad jen přát, aby se jí v životě dařilo, pro biatlon toho udělala a obětovala dost, snad nalezne klid od všech vnitřních (a někdy i vnějších) démonů.

23.07.2018 4 z 5


Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Nemůžu uvěřit, že je to již 11. kniha v sérii a stále si drží tak skvělou úroveň. Jakmile jsem otevřela knihu, už jsem se nemohla odtrhnout a každou volnou chvíli hltala písmena, abych se dozvěděla, jak to vlastně všechno bylo.
Za mě tedy 5* jako vždy, bravo!

16.07.2018 5 z 5


Příšerné příběhy strýce Montaguea Příšerné příběhy strýce Montaguea Chris Priestley

Skvělé povídky, pokud je podzim nebo tma a zuří bouřka (nejlépe je-li člověk ještě ke všemu doma sám), může se pak cítit trochu podivně, každopádně sic četba určena pro děti, já si to naprosto skvěle užila. Kdo má rád Poa, rozhodně nebude zklamán. Samozřejmě jsou povídky, které mi zaujaly více a některé zase méně, ale knize jako celku nelze nedat nic jiného, než 5*! Už se těším na další díl :-)

14.06.2018 5 z 5


Výborně, Jeevesi Výborně, Jeevesi Pelham Grenville Wodehouse

Soubor krátkých povídek opět nezklamal. Jeeves svým důvtipem vyřeší každou situaci s ledovým klidem. Humor v knize je mi blízký, ačkoli Saturnin je samozřejmě Saturnin :) Řekla bych, že zde jsou lepší povídky, než v souboru "Případů se ujímá Jeeves" ovšem bohužel snad 2 nebo 3 povídky se opakovaly. Na léto ideální čtení.

13.06.2018 5 z 5


Dotek Anthropoidu Dotek Anthropoidu Jiří Padevět

Tak tahle kniha je snad tou nejlepší od J. Padevěta. Krásná obálka, skvěle řazený obsah na tvrdém papíru, prostě nádhera, je vidět, že si s tím vyhráli.
K obsahu - kniha se dá přečíst velmi rychle, jde o novinové úryvky, zprávy gestapa a také minipovídky samotného autora, doprovázené krásnými fotografiemi. Jde o chronologicky řazené záznamy před a po atentátu se všemi jejími hrůzostrašnými následky. Prostě skvělá kniha!

08.06.2018 5 z 5