Můj život a Adolf Loos

Můj život a Adolf Loos https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207673/bmid_muj-zivot-a-adolf-loos-IVV-207673.jpg 4 32 8

Ve svých velmi osobních vzpomínkách vykresluje Elsie Altmann-Loos s jemnými nuancemi obraz architekta Adolfa Loose, jak ho poznala v soukromí, ale i obraz celé epochy… Vídeň, Paříž a Côte d’Azur jsou zastávky na jejich společné cestě, k jejich každodennímu životu patřili významní současníci jako Peter Altenberg, Karl Kraus či Oskar Kokoschka.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Pragma
Originální název:

Mein Leben mit Adolf Loos , 2014


více info...

Přidat komentář

mistrikova
08.02.2023 4 z 5

Ke knize jsem se dostala náhodou (darem). Popravdě se přiznám, že životopisy příliš nečtu, a zejména se nezajímám o architekturu. Nicméně kniha byla velmi čtivá, ačkoliv autorka často v kapitolách přeskakovala místně i časově v příběhu. Popisuje nejenom svůj život, ale i společné zážitky ze soužití a manželství s Adolfem Loosem, který byl ve své době velmi kontroverzní osobou svými názory, stylem života, architektonickými koncepcemi i výběrem milenek a manželek. Doporučuji k přečtení, zajímavé. Lehce bulvární, ale pro ty, kteří úplně neočekávají nějaké architektonické popisky, skvělá kniha.

soukroma
22.09.2021 3 z 5

Literárně ani historicky ani umělecky mi to nic nedalo. Styl je dost ubohý, informačně bída (někdo to správně nazval v komentáři chaosem). Žila s ním příliš krátce, o minulosti nevěděla nic, jen co jí řekl, a minimálně o dětství a mládí toho bylo pomálu a velice jednostranně. Je to vlastně spíš o ní, koneckonců v titulu už to jasně a pravdivě zazní. 50%


Evina.Cetba
16.04.2021 3 z 5

Dnes celosvětově uznávaný architekt, spisovatel a reformátor života Adolf Loos (1870-1933) se v roce 1919 oženil s o 30 let mladší Elsie Altmann (1899 - 1984). Tato tanečnice získala vzdělání na progresivní Swarzwaldské škole, na níž vyučoval i A.Loos. Žili spolu 6 let a pak se rozvedli. Po smrti A.Loose jí po něm vzniklo dědictví (r.1933). Ve svých vzpomínkách Elsie vypráví o svém muži, tehdejším životě i významných osobnostech její doby.

Ali_xy
18.09.2019 5 z 5

Asi nelze čekat objektivní popis Adolfa Loose, ačkoli ani Elsie svého bývalého manžela nevykresluje vždy jen v superlativech. Loosova práce je v těchto vzpomínkách upozaděna víc, než třeba ve vyprávění Claire Beck, ale o to více je čtenář vtažen do pro nás již dnes nepředstavitelného života v polovině dvacátých let minulého století. Jak je patrno již z názorů Loose na stavby a jejich využití, i v soukromém životě to byl očividně dost svérázný člověk, se kterým byl život jistě náročný, avšak rozhodně ne nudný :)

Kryštofka
23.06.2019 3 z 5

Trochu chaos. Místy příjemné čtení, určitě otevřené, ale povrchní. Opravdu svérázná a osobitá postava Adolfa Loose, dokonalého samorosta, který se neohlížel na konvence. A k tomu jedna malá roztomilá tanečnice.

SSTknihy
01.05.2019 4 z 5

Hodně zvláštní portrét muže, který byl ve své době nepochopen, opovrhován a vysmíván, zatímco dnes je považován za jednoho z ikonických představitelů světové architektury. Vzpomínky jeho druhé ženy jsou hodně osobní, hodně sebestředné, ignorují fakta, kloužou po povrchu a prakticky se vůbec nezabývají Loosovým dílem. Dozvíte se víc o tom, jaké si nechával šít obleky, jak cestoval a co rád jedl, než které budovy postavil a odkud pocházely jeho originální nápady. Elsie psala své vzpomínky na sklonku života a tomu i odpovídá styl jejího vyprávění – vykresluje Loosův portrét ze vzpomínek nikoliv z faktů, jmen a dat.
Pokud to není vaše první setkání se slavným architektem, bude kniha příjemným a zajímavým doplněním.

iona
24.07.2018 5 z 5

Velmi mile napsaná kniha. Popis A. Loose je skvělý, ač skvělý stavitel, naprosto nepoužitelný pro normální vztah a život. Líbilo se mi, že některé popisy postav ihned dokončila, co se s nimi dále stalo, smrt, okolnosti a pak pokračovala v příběhu.... kniha mně nadchla.

Lenka4
10.04.2017 4 z 5

Výborný pohled na životní styl nejen vídeňské bohémské společnosti. Adolf Loos musel být pro mladé dívky velmi přitažlivý, ale nedivím se, že se od něj odpoutaly, jakmile pobraly více rozumu. I přes občasný chaos v chronologii vyprávění se kniha pěkně čte.

Štítky knihy

Adolf Loos, architekt, 1870–1933

Autorovy knížky

Elsie Altmann-Loos
rakouská, 1899 - 1984
2014  79%Můj život a Adolf Loos