Aleshgang Aleshgang komentáře u knih

☰ menu

Klapzubova jedenáctka Klapzubova jedenáctka Eduard Bass (p)

Fotbal mi nic neříká, ale tenhle román se mi líbil. Děj je poněkud svižný, ale mě to nevadilo, spíš naopak. Na Bassových knihách se mi líbí ten náznak jeho vlastenectví. Tady se proslaví Češi a všude je znají. Ale je to spíš taková delší pohádka než román. Ale mě se to líbilo.

27.04.2024 5 z 5


Příběhy pro děti, které se nebojí být výjimečné Příběhy pro děti, které se nebojí být výjimečné Ben Brooks

Další skvělé příběhy mužů a nově žen.

26.04.2024 5 z 5


Příběhy pro kluky, kteří se nebojí být výjimeční Příběhy pro kluky, kteří se nebojí být výjimeční Ben Brooks

Spoustu zajímavých příběhů známých či méně známých mužů a kluků, kteří se vyrovnávali s životem a zdolali spoustu překážek, aby dokázali že být sám sebou je v pořádku. A to se mi líbí. Existuje i druhý díl, kde jsou další zajímavá jména.

13.04.2024 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Knihu jsem četl jako malý, a tenkrát mi přišla dost dlouhá. Ale po pár letech, je jedna z kratších. A jak už tady někteří psali, člověk v jakékoliv věkové kategorii si najde něco, co ho dojme. Moc milá a emotivní knížka, která má kouzlo v tom že jí může číst opravdu kdokoliv, a líbit se mu bude.

09.04.2024 5 z 5


Matka Matka Karel Čapek

Páni, dost emotivní. No nebudu to tady dlouho popisovat, druhá nejlepší Čapkovo hra (hned po bílé nemoci) která stojí rozhodně za přečtení. Hlavně pro matky které své děti milují a tak budou mít s hlavní postavou velký soucit.

04.04.2024 5 z 5


Dášeňka čili Život štěněte Dášeňka čili Život štěněte Karel Čapek

Chtěl jsem zkusit knížku která se dá přečíst za jeden den, a vybral jsem si Dášeňku. Myslel jsem že to bude trochu více dětské (bylo ale ne jak jsem čekal), ale bylo tam třeba slovo handicap, které jsem v této knize opravdu nečekal. Ale jak už je u mého oblíbeného Čapka zvykem, práce s jazykem byla opravdu bravurní. Opravdu mě to velice nadchlo. Pokud jste od Karla Čapka nečetli nic, přečtěte si aspoň Dášeňku, je to krátká knížka ale rozhodně stojí za to. Ale nevím jestli některé pojmy děti pochopí. Každopádně jim to můžete přečíst, ať poznají aspoň jedno dílo jednoho z nejlepších spisovatelů u nás.

27.03.2024 5 z 5


Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

(SPOILER) Ze začátku mi kniha přišla zmatená. Jméno hlavního hrdiny bylo až na straně 60 (kdybych předtím nevěděl že je to Petr Bajza byl bych zmatený). Ale jak tady spousta lidí psalo, část s Indií je nebavila, ale mě vyhovovala, i když jsem věděl že je to sen. Také jsem to četl s audioknihou od českého rozhlasu, a nelituji toho. Také mě zaujala stará mluva (kvelb, lévolvér, verbloudi..). Mě se tato literární klasika prostě líbila.

26.03.2024 4 z 5


Bílá nemoc Bílá nemoc Karel Čapek

K bílé nemoci mám velmi zvláštní vztah. Nejdříve jsem četl grafický román, potom se podíval na film s Hugem Haasem, a až teď jsem přečetl původní drama. Ve všech třech verzích se odehrává všechno (skoro) stejně, ale v jiném pořadí. Ale všechno to nakonec skončilo stejně. Mě se nejvíce líbil tento scénář. Ale záleží čistě na preferencích. Ale v každém případě to stojí za to.

17.03.2024 5 z 5


Proměna Proměna Franz Kafka

Nejedná se o lehké čtení. Ale chápu zhruba smysl díla. A když se řekne brouk, představím si jedině Řehoře (Gregora) Samsu.

15.03.2024 4 z 5


Máj Máj Karel Hynek Mácha

Zkusil jsem něco od Máchy a stačí mi to. Text se četl hezky, ale byl dost nesrozumitelný. Zjistil jsem že nejsem moc na poezii. Tohle si na maturitní četbu jen tak nedám. Naštěstí to bylo poměrně krátké. Ale na druhou stranu, 2 zpěv se mi trochu líbil. Ale za mě jsou v České literatuře lepší a větší díla.

12.03.2024 2 z 5


Továrna na Absolutno Továrna na Absolutno Karel Čapek

Toto dílo jsem si pořídil kvůli postavě G.H Bondyho, který se objevil v díle válka s mloky, které patří k mému nejoblíbenějšímu dílu od Karla Čapka. Nečekal jsem od toho moc, tím pádem jsem byl překvapenější. Dost se zde mluví o náboženství a válce. Dost zajímavá úvaha kronikáře (tak se zde Čapek prezentuje). Pokud Čapka zbožňujete, nutnost. A pokud zvažujete nějaké Čapkovo dílo, tak rozhodně bych nad tímhle uvažoval. Rozhodně výborné dílo které je (jako u většiny Čapkových románů) stále aktuální.

24.02.2024 4 z 5


Hrdý Budžes Hrdý Budžes Irena Dousková

První jsem viděl divadelní hru, líbila se mi natolik že jsem si pořídil knihu. A velice těžko říct co bylo lepší. V divadelní hře v podání naprosto skvělé Barbory Hrzánové, lépe zazněli vtipy. Tady v knize to bylo více o příběhu. Do divadelní hry se nevešlo zdaleka vše co bylo v knize (např. Helenka v nemocnici), ale pořád si myslím že kniha i divadelní hra stojí za zhlédnutí a přečtení, pokud jste žili v komunismu či se o něj zajímáte.

24.02.2024 5 z 5


Krakatit Krakatit Karel Čapek

Prvních pár kapitol se mi líbilo, ale mělo to klesající tendenci. Kapitoly jsou zde krátké, za to jich je 54. Kdyby se pár stránek ubralo, tak by to pro děj vůbec nevadilo. Přišlo mi to celkem zdlouhavé. Ale konec vůbec nebyl špatný. Když pominu tyhle zápory, tak to zas špatné nebylo. Ale když to porovnám třeba s válkou s mloky, tak rozhodně slabší. Ještě se podívám na film z roku 1948 a uvidím.

Aktualizace po dokoukání filmu: Abych pravdu řekl, film mě bavil o dost více. Nic nebylo zdlouhavé a člověk to pochopil i tak.

17.02.2024 3 z 5


1984: grafický román 1984: grafický román George Orwell (p)

Tak tohle byl dost velký zážitek. Původní 1984 jsem nečetl, ale četl jsem od lidí že dostat se ke konci bylo zdlouhavé. Tady šlo všechno rychle a pochopitelně přečíst, ovšem v jedné části to taky bylo celkem dlouhé. Ale jinak kresby dost detailní (někdy až moc) a na to že nemám rád černobílé romány, tak tady mi to sedlo. Myslím si že pan Namai si zaslouží nejednu cenu. Pokud si jí chystáte koupit tady je menší upozornění: NENÍ VHODNÉ PRO SLABŠÍ POVAHY.

02.02.2024 4 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Z literárních klasik to jednodušší. Text byl pochopitelný a nezestárl (což nemohu říct třeba u Švejka). Co se týče příběhu splňoval svůj účel, a několikrát jsem si během čtení říkal: co mi to jenom připomíná. Pokud si plánujete Farmu zvířat přečíst, neváhal bych a pořídil si jí. Je to sice krátká četba, ale rozhodně na ní jen tak nezapomenete.
DODATEK: Četl jsem vydání od fortuna libri které dostalo skřipec, ale co jsem porovnával s audioknihami, tak tam byla změněna pouze nějaká slova, takže o nic nepřijdete.

02.02.2024 5 z 5


Bílá nemoc (komiks) Bílá nemoc (komiks) Jan Štěpánek

Původní bílou nemoc jsem nečetl, ale dostal jsem tento komiks. Dost detailně a výborně nakresleno. Dá se to přečíst bez problému za jeden večer. Doopravdy doporučuji pokud jste původní bílou nemoc ještě nečetli či ji znáte lépe než své boty.

05.01.2024 5 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Nejdříve jsem viděl film. Rozhodl jsem se že si přečtu také knihu. Kniha mě víc bavila. Doporučuji všem fanouškům Harryho Pottera.

11.09.2022 5 z 5