Aggie. Aggie. komentáře u knih

☰ menu

Čarodějova země Čarodějova země Lev Grossman

Myslím, že to bylo skvěle zakončené, nejlépe, jak mohlo být. Tato série je pro mě naprosto jedinečná a unikátní, ne nejoblíbenější, ale prostě speciální. Líbí se mi, že jsme seznámili s postavami, když byly ještě v podstatě dětmi a loučíme se s nimi, když už jsou dospělí a úplně někde jinde, než byli kdysi.

21.10.2022 5 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Na tuto knížku jsem byla hodně zvědavá, zaujala mě a nezklamala. Četla se velmi rychle a dobře a jsem zvědavá na pokračování, i když tento díl skončil tak, že by klidně mohl být i jediným. Doufám, že další díly budou stejně dobré. Jen mi přijde, že Cittra a Rowan mohli být klidně jen přáteli, v každé YA sérii se to točí o lásce, tady to mohlo být o přátelství. Vždyť i přátelé za sebe můžou bojovat a chránit se.

22.09.2021 5 z 5


Klan Klan Adrienne Young

Kniha se četla velmi rychle, za to ale vděčím spíše velkým písmenkům a silným meziřádkům než dechberoucímu příběhu. Špatné to ale taky nebylo. Spíš takové průměrné. Celé to bylo dost předvídatelné, to mi ale tak nevadilo. Spíš mě zamrzel antiklimatický konec. Závěrečná bitva se odehrála příliš rychle a bezproblémově. Víc času mohlo být věnováno také vytváření křehké spolupráce mezi kmeny, vymýšlení strategie (i když tady chápu, že Eelyn je voják a do strategie nemluví). Poražení téměř démonických nepřátel však mělo zabrat více než dvě stránky.

22.08.2021 3 z 5


Dalajlamova kočka a čtyři tlapky duchovního úspěchu Dalajlamova kočka a čtyři tlapky duchovního úspěchu David Michie

Tato série je pro mě neuvěřitelně komfortní, uklidňující a inspirující četbou. Že je hlavní postavou a vypravěčkou kočka, taky velmi pomáhá. Jak je na začátku knihy zmíněno, když si čteme něco o zásadách budhismu, nikdy si vše zcela nezapamutejeme slovo od slova, ale ani to není potřeba, důležité je, jaký si z toho odnášíme pocit a myslím, že z těcto knih si vždy odnáším hodně.

01.07.2021 5 z 5


Jednoho dne Jednoho dne David Levithan

Stále se mi velice líbí originální myšlenka příběhu, která byla v tomto díle zajímavě rozvinuta dál. Myslím, že autor příběh velice dobře uzavřel a zároveň nechal prostor postavám rozvíjet se dál. Bavily mě i krátké příběhy cizích postav a úvahy k zamyšlení.

17.03.2021 5 z 5


Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

Knihu jsem četla velmi dlouho a celou dobu jsem k ní i k postavám měla takový neutrální vztah, proto jsem byla sama překvapená, jak jsem se u posledních 100 stránek do knihy začetla a prožívala ji. Myslím, že i dnes se z příběhů sester dá mnohé odnést a rozhodně tedy nebyla zklamáním.

04.03.2021 4 z 5


Počátek Počátek Dan Brown

Rozhodně jsem nebyla zklamaná, Brownovy knihy mě vždy baví neskutečným způsobem a i když pro mě budou vždy nejlepší Andělé a démoni a Šifra mistra Leonarda, i Počátek byl skvělý zážitek. Jen si mezi jednotlivými díly musím dávat pauzu, abych si knihu mohla náležitě vychutnat. Sice mi přišlo, že odhalování pravdy a řešení rébusů tu nebylo tolik jako v jiných dílech, ale zas tu jsou jiné klady. Líbí se mi, co za zprávy chce autor pomocí svých knih světu vzkázat. Rozhodně vybízí k zamyšlení a vzdělávání se a ještě takovým poutavým způsobem!
Kdo je hlavním tahačem za nitky a jak to celé je, jsem tušila tak v polovině knihy, což asi není nic těžkého pro ty, kteří ví, jak Brown píše a určitě se najdou tací, kteří to rozluštili mnohem dříve. Ale mě to vůbec nevadí, naopak jsem ráda, když se objevovaly v příběhu nápovědy podporující mojí teorii a připadala jsem si chytrá (což je při čtení Browna fajn) a moc se mi líbí, jak to Brown celé pojal.

18.11.2020 5 z 5


Bohyně Bohyně Josephine Angelini

Jsem nadšená antickou řeckou tématikou, ale už mi to přišlo celé takové zmatené a zamotané. Bylo nemožné udržovat si přehled o početných rodinách, rodech, jménech, postav a jejich schopnostech. Pak některé postavy měli stejné tváře, jako někdo jiný, někdy byli jejich reinkarnací, jindy zase ne. Nové informace jsou na každé druhé stránce a ještě se často mění, musela jsme si psát poznámky a kreslit rodokmeny, abych se orientovala. Ocenila bych, kdyby něco takového připravila už sama autorka, ale možná ostatní čtenáři s tím neměli problém. Jinak je to za mě taková průměrná série, nenadchne ani neurazí, jsem ráda, že jsme dostali slušné zakončení. A Helen na můj vkus byla až příliš mocná, chápu, že to je ta pointa, ale je vůbec něco, co neumí?

05.10.2020 4 z 5


Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru Sarah J. Maas

(SPOILER) Byli jsme připravováni na ohromnou, závěrečnou bitvu a tu jsme také dostali. Jen jsem čekala, že někdo z hlavní party skutečně zemře a pak jsem byla trochu překvapená, že se tak nestalo. Není to tak, že bych smrt nějaké postavě přála, ale počítala jsem s ní. Avšak nakonec šťastný konec pro všechny mi taky nevadí. A rozhodně byla celá kniha čtivá a poutavá i přes svou tloušťku (i když některé věci byly zbytečně moc omílané zas a znovu). Mám pocit, že Feyre prošla od prvního dílu obrovskou změnou, což je určitě správně, ale bohužel už jsem se s ní nedokázala příliš ztotožnit. "Ta lidská dívka Pod Horou skutečně zemřela," ano... Kam se poděla ta umělkyně, která viděla svět v neskutečných barvách a odstínech? Párkrát se zmínila o obrazech a malování, ale už na mě působila jako někdo jiný. Mnohem raději jsem měla třeba Nestu, Azriela a Tarquina. A tedy Tamlinova postava to chudák schytala. Ale vesměs to bylo moc dobré ukončení série s možným pokračováním a jestli autorka vydá další příběhy z tohoto světa, ráda si je přečtu.

16.09.2020 4 z 5


Ještě jeden den Ještě jeden den David Levithan

Říkala jsem si, že by bylo zajímavé číst tuto knihu jako první a vůbec netušit, o čem je. Myslím, že bych byla dost překvapená. Líbila se mi o něco méně, než první, taky určitě proto, že už jsem věděla, jak to dopadne, ale vůbec nelituji a bylo zajímavé vidět to zase z jejího pohledu a lépe jí pochopit.

17.08.2020 4 z 5


Země věčného léta Země věčného léta Lee Carroll

(SPOILER) Kniha mě bavila méně než první díl, který byl super. Ale chtěla jsem sérii dočíst a tak jsem našla třetí díl online v angličtině. Komu se nechce, nemusí litovat. Horko těžko jsem se tím prokousávala, bylo to o ničem. Ale napíšu o čem zhruba byl třetí díl, pokud by někdo chtěl vědět. SPOILERY O TŘETÍM DÍLE: Garet se tedy dostane do současné Paříže s mladým Willem a nemá zrovna radost. Zatímco Will se ztratí a je uvězněn Mardukem spolu s Keplerem (nová postava, která nemá moc význam), Garet se setká s dalšími novými postavami - časoví chronologisté, takoví knihovníci, kteří kontrolují běh času a spolu s nimi zachrání Willa a Keplera. Je tam opravdu mnoho nezáživných kapitol o Deem a Mardukovi a o tom, jak se snaží proniknout do světa akcií, případně jak zabíjí nevinné civilisty. Mohl to být dobrý záporák a kapitoly z jeho pohledu zajímavé, ale bohužel... Dokonce se ke konci seznamujeme krátce s jeho "matkou", ale opět to nemělo žádný význam. Starý Will tedy zůstal v minulosti a prožil svůj život znovu a napravoval ho, takže mu bylo cca 800 let. Pokud bychom uvažovali o jedné časové ose, autorka vytvořila ohromný paradox, který jsem se snažila vyřešit a málem mi z toho vybuchla hlava. Bohužel to nevyřešila ani autorka a moc to nevysvětlila, jen, že čas z toho skutečně byl trochu popletený a zatímco mladý Will slábnul a stával se upírem, starý Will se stával člověkem, ale stále měl nějaké superschopnosti. Samy postavy na to měly více teorií a myslím, že nakonec nevysvětlily, proč se to tak dělo. Velkým cílem bylo tedy zničení Marduka, což se podařilo Willovi v jednom odstavci a já se jen ptala "to je všechno?" A také hledání institutu chronologistů v San Francisku, kam všichni cestovali i časem pomocí starých lístků na koncert. Dalšími nepřáteli byli "malefactors" což byli zkažení chronologisté a další, jenž uměli cestovat časem a pohybovali se v takové mimo dimenzi, jejich touhou bylo ovládat čas pro svá vlastní přání a jednali proti Mardukovi, chtěli zničit Garet a také instituty chronologistů. Ale kromě toho, že byli drobnou překážkou, neměli žádný další velký význam. Mimochodem Octavie (snad se tak jmenovala ta žena-chobotnice) byla v pořádku, ale asi se jí nepodařilo být smrtelná, nevím. Vůbec se to nerozvádělo. A SPOILER ohledně konce. Mladý Will se prostě rozplynul a starý Will byl s Garet. KONEC SPOILERŮ O TŘETÍM DÍLE.

04.08.2020 3 z 5


Sny andělů a chimér Sny andělů a chimér Laini Taylor

Za mě naprosto skvělé, i když to byl třetí díl, byla jsem stejně začtená a pohlcená jako u prvních dvou. Autorka se zaměřuje na více postav a přeskakuje mezi nimi každou kapitolou, což mi někdy vadí, ale tady vůbec. Naopak, o všech postavách jsem četla ráda a jak to bylo napínavé, nemohla jsem se odtrhnout. A ukončené mi to přišlo opravdu dobře. Jedna z mých nejoblíbenějších sérií.

04.08.2020 5 z 5


Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

Neuvěřitelně dobrá kniha. Dělalo mi velké problémy pokaždé přestat číst a jít spát nebo vystoupit z metra. Napínavé a plné zvratů až do konce. Velmi dobře promyšlené a jak je pro Browna zvykem, čtenář si občas není jistý, co je skutečnost a co pouze román. Všechno působí tak reálně, že člověk tomu všemu prostě chce věřit. Rozhodně si jí někdy přečtu znovu.
PS: Film mě i přes skvělé herce, kameru a hudbu zklamal. Chybělo tam tolik důležitých věcí. V knize byly všechny postavy důležité, ve filmu to bylo spíš jako "meeh, I don't care..." (viz Hassasin, neexistující Kohler, Mortati, Vettra a další)

27.02.2020 5 z 5


Napůl ztracený Napůl ztracený Sally Green

Každý díl byl snad lepší. Je to napsané tak neklasicky a poutavě, že mě tento příběh naprosto pohltil. U konce jsem si tedy velmi pobrečela, ale bylo to perfektní zakončení série s hlubokou myšlenkou. Myslím, že se ke knihám ještě vrátím, nutí mě hodně přemýšlet...

23.01.2020 5 z 5


Den co den Den co den David Levithan

Vážně zajímavý nápad, bavilo mě dozvídat se víc a víc o tom, jak to celé funguje a líbil se mi i konec, i když mi přišel smutný. Musela jsem o knize ještě dlouho přemýšlet. Bylo mi hlavního hrdiny opravdu moc líto.

26.09.2019 5 z 5


Král čaroděj Král čaroděj Lev Grossman

Ty věci, který se jim tam dějí, jsou naprosto šílené a absurdní a nesmyslné. Ale tím, že to tak má být, tak se mi to vlastně docela líbí a beru to. Druhý díl se mi líbil snad víc, než ten první, posuzuju z toho, že jsem chtěla číst dál a dál a nemohla jsem se odtrhnout. A taky mě baví, jak se děj prolíná se seriálem. I když je to pro mě trochu matoucí.
A ten konec... páni. Ale aspoň můžu říct, že jsem to vůbec nečekala a to v dobrém slova smyslu.

04.09.2019 5 z 5


Město z kostí Město z kostí Cassandra Clare (p)

Velmi dlouho jsem otálela s přečtením této série, počet knížek mě trochu děsil a stále děsí, ale po shlédnutí seriálu (nejdřív jsem koukala spíš z legrace) jsem si chtěla přečíst knižní předlohu a nakonec mě to docela chytlo a určitě si přečtu pokračovaní. A prostě musím zmínit, jak moc bych si přála mít Clariny kapsy. Jí se tam vejde všechno!

04.09.2019 4 z 5


Hvězdy nad hlavou Hvězdy nad hlavou Marissa Meyer

Perfektní knížka pro někoho, kdo zoufale potřebuje další příběhy ze světa Měsíčních kronik, takže přesně pro mě. Je to krásné, nostalgické připomenutí postav. Btw. Bavilo mě sledovat jak se rozvíjí příběh androidů s jejich chybnými osobnostními čipy. Vždycky jsem si pomyslela "deviant!", fanoušci Detroit: become human znají :D

04.09.2019 5 z 5


Winter Winter Marissa Meyer

Všechny knížky Marissy Meyer se čtou samy a tahle nebyla výjimkou, měla jsem problém se od ní odtrhnout. Někomu to možná přišlo dlouhé, ale já byla ráda za každou stránku a zápletku, protože jsem se s příběhem nechtěla rozloučit za žádnou cenu (a to se mi nestává často). Miluju autorčin styl psaní.

04.09.2019 5 z 5


Candide Candide Voltaire (p)

Četla jsem to kvůli maturitě a čekala jsem tedy něco jinýho. Sice si myslím, že jsem pochopila, co jsem pochopit měla, ale... Ten příběh je příšerný, a to tak moc, až mi to pak přišlo skoro vtipné. Ale aspoň je to krátké.

15.12.2016 3 z 5