Trosečníci

Trosečníci https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496911/bmid_trosecnici-aXY-496911.jpg 4 334 106

Přáli byste si tam být? Dobře si to rozmyslete… Vzbudíte se na překrásném, odlehlém ostrově. Obklopuje ho třpytivé modré moře, září nad ním zlaté zapadající slunce a do bělostného písku ještě nevstoupila lidská noha. A přesto to není obyčejná dovolená. Podél vraku letadla přechází sem a tam cizí člověk. Další cizinec si brousí nůž a do kůry palmy vyrývá jména mrtvých. Ostatní ho pozorují, rozesazeni kolem mihotavých stínů planoucího ohně. A každý z nich má své nevyřčené příběhy a pečlivě skrývaná tajemství. Tohle není obyčejná dovolená. Tohle není obyčejný ostrov. Tohle není obyčejné plážové čtení. Trosečníci čtenáře pohltí dějovými zvraty a zaujmou sluncem zalitým dějištěm v exotickém ráji. Příběh vás odvane na daleký neobydlený ostrov – z kterého není úniku.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Castaways , 2021


více info...

Přidat komentář

lucie.svobodova
25.04.2024 5 z 5

Tento příběh nepřinesl nic lehkého do života (nejen) dvou sester Lori a Erin.
Lori se hned v úvodu rozchází se svým mužem a rozhodne se, že na chvíli “vypadne do zahraničí na dovolenou. Nemusí přemýšlet, koho vezme s sebou. Jedinou volbou je její sestra Erin, jelikož mají pořádně pouze jedna druhou. O rodiče přišly jako malé holky a od té doby mají dohodu, kterou nazývají Společně a stvrzují ji náramky.

Volba padla na jeden z mnoha ostrovů na Fidži.
Když dorazí, mají jednu noc strávit v hotelu, než následující den budou přelétat na jeden z ostrůvků do luxusního resortu. Večer se ale ošklivě pohádají u drinku a jak to někdy bývá, řeknou si opravdu ošklivé věci.
Lori odchází na pokoj a Erin bůhví kam. Když se Lori ráno probudí, zjišťuje, že Erin nedorazila ani v noci. Vyráží na letiště tedy bez ní, ale sestra nedoráží ani tam. A telefon nezvedá… kde sakra vězí?
Vzhledem k hádce si Lori myslí, že je Erin naštvaná natolik, že prostě nedorazí a i přes svůj strach z létání tak nasedne do malého letadla.
Kdyby jen věděla, co ji čeká…

Do letadla tak nasedá pilot Mike, Lori, manželský pár, Daniel, Felix, maminka s malým miminkem a letuška.
Cesta se neobešla, jak název knihy napovídá, bez problémů. Letadlo spadlo… na malém ostrůvku tvořeným džunglí a s kopcem uprostřed, kdesi uprostřed oceánu.
Kolik lidí z tohoto letu přežilo, aby se stali trosečníky?
Jak dlouho budou muset na ostrově strávit?
Najde je někdo? A hlavně, najde je včas?

Dlouhé dva roky nikdo neví, co se stalo, i když se Erin snaží pátrat i na vlastní pěst.
Po dlouhých letech plným výčitek přichází však šokující informace, která toho strašně moc mění a Erin vyrazí zpět na Fidži.
Co zde objeví? Zjistí, co se tehdy stalo a jaký osud potkal Lori a ostatní cestující?

Knížka pro mě byla obrovským překvapením a řadím ji k jedné z nejlepších, které jsem tento rok četla.
Kniha je čtivá a jen tak vás nepustí. Příběh je vyprávěn z pohledu obou sester - Lori (tehdy) a Erin (nyní)… dokud se příběh nespojí v jeden, ale jakým smyslem?

Děj je plný napětí, zvratů, tajemství a jejich odhalení.
Postavy jsou perfektně propracované, hlavně z psychologického hlediska.
Oblíbila jsem si Lori, která statečně bojovala o přežití, dokud…
A můžeme si říct, že stát se trosečníkem, na neznámém ostrově, s neznámými lidmi, kdy každý má svá tajemství… není rozhodně procházka růžovým sadem.
Erin si mě získala snahou zjistit, co se sestře stalo. A jde si za tím tvrdě, i přes mrtvoly.
Další můj favorit je Sonny, malé nevinné miminko…
Když se podívám na ostatní postavy, nikoho dalšího bych si nevybrala, nikomu jsem totiž nevěřila ani nos mezi očima.

Knihu 100% doporučuji a pokud jste citlivější povahy, poradím si připravit i kapesníček…

NelaMaty
29.03.2024 5 z 5

Výborné čtení.


Karin94
28.03.2024 4 z 5

Kniha rozpráva príbeh dvoch sestier, ktoré mali spolu letieť na dovolenku, ale odletí iba jedna a tej sa to stane osudným. Lietadlo sa zrúti a po všetkých akoby sa zľahla zem. Druhá sestra, Erin, si stále kladie otázky a ničomu nechápe. Náhla zmena v prípade príde až o dva roky neskôr, kedy Erin znova spustí do pohybu vyšetrovanie ohľadne zmiznutého lietadla.

Dala som sem taký menší obsah knihy, keďže z anotácie je to také nijaké.

Kniha bola čtivá, dobre písaná. Kapitoly, resp. striedanie pohľadov sestier, kde jedna rozpráva prítomnosť a druhá minulosť, bolo skvelo vymyslené a my sa vďaka tomu dozvedáme, čo presne sa na ostrove stalo. Nechýbala tu ani napätá atmosféra, pri ktorej sa mi chlpy dupkom stavali. Ja som vcelku spokojná, obzvlášť keď to bola moja prvá kniha od autorky. Škoda len, že autorka ten koniec nepoňala nejak inak, takto bol ten záver na mňa akýsi nezáživný keď si pomyslím, že ako celok to bolo dobré.

Knihu určite odporúčam, a čo sa týka lietania lietadlom, po tejto knihe sa ho bojím ešte viac.

4,5 *

Zdenas5
28.03.2024 4 z 5

Velmi čtivá a napínavá kniha o tom, jak se z vysněné dovolené stane boj o přežití a záchranu nejen vlastního života.

LeSk
17.03.2024 5 z 5

Knihu jsem si vybrala z důvodu, že je to moje oblíbená autorka. A nezklamala mě ani tentokrát. Super děj, střídání minulosti a současnosti, nemělo to chybu. Mělo to spád, napětí, nešlo knihu odložit. Doporučuji.

Čmeláček
17.03.2024 5 z 5

Knihu jsem si vybral na základě hodnocení svých oblíbených tady a moc vám všem děkuji, protože to byla fakt pecka! Výborné čtení od první do poslední stránky se zajímavým koncem. Vidím to tedy na pět stars a doporučuji! :)))

Evaho73
10.03.2024 5 z 5

Kniha Trosečníci ponúka pútavý a napínavý príbeh, ktorý má svoju osobitú atmosféru. Autorka sa tu postavám venovala s veľkou pozornosťou a dala im priestor na to, aby sa vyjadrili a vysvetlili svoje pohnútky. Dej príbehu bol plný prekvapivých zvratov, ktoré dokážu nechať čitateľa v nemom úžase.
Je to moja tretia kniha od tejto autorky a páči sa mi, že sa nebojí ísť do neznáma a riskovať, čo dodáva jej knihám určitú originalitu i napriek "otrepaným" námetom.

FejKýý
06.03.2024 4 z 5

Tento příběh byl velice čtivý. Četla jsem ho jen dva dny. Prostě čtete, čtete a nejde to zastavit, protože potřebujete vědět jak je to dál, jak to dopadne a co se teda na tom ostrově stalo. Pak přišel konec a já si říkala, no jinak to dopadnout asi ani nemohlo, po tak dlouhé době a pak přišel ještě zvrat a mě už to přišlo překombinované a zcela neuvěřitelné. Hodně věcí co se tam staly, byly vyloženě blbosti a takhle by se stát prostě nemohly. Postava miminka za mě byla v příběhu navíc a zbytečná a šíleně mě to otravovalo. No na konci se dozvíme, jak důležitá byla. Vím, že dost lidí je i citlivý na příběh s dětmi, ale vzhledem k tomu, že ví že spisovatelé většinou nechávají děti žít, jsem díky tomu věděla trošku jak to dopadne. No příběh byl tedy velice čtivý, celkem fajn (kdyby to bylo bez mimča), ale konec to podle mě zkazil. Nemuselo by to dopadnout jinak, klidně i stejně, ale kdyby se to stalo jinak. Tomuhle prostě já nemůžu uvěřit. I tak se ale těším na další autorčiny knihy. Ještě se chystám na knihu Modrá, Pozvala mě dál a Rozlučka na ostrově. 3,5*

Janík511
29.02.2024 3 z 5

Tentokrát mě kniha této autorky příliš nezaujala. Pro mě zatím její nejslabší kniha. Ještě mě čekají Stíny..., snad budou lepší.

Jara.v
26.02.2024 4 z 5

Skvěle čtivý příběh ve dvou liniích. Bylo to strhující, až na ten konec, který byl až příliš rychle ukončený. Ostrov a děj byl skvěle popsaný, takže mě vtáhl do děje a připadala jsem si, že jsem tam jako divák. Opravdu stojí za přečtení.

Arwen777
18.02.2024 4 z 5

Tak pokud se dá o nějakém ději říci, že je strhující, tak je to tento příběh. Lucy Clarke mě zatím míjela a tuto knihu jsem se rozhodla přečíst kvůli pozitivním komentářům mých oblíbených.
Sice dávám "jen" 4 hvězdy, protože pro mě to úplně top nebylo, nicméně souhlasím, že je to dobrý příběh. Krapet předvídatelný, ale jaké asi překvapení by člověk očekával od knihy s názvem Trosečníci... Co chybělo na překvapení, vynahradila svižnost děje, střídají se krátké kapitoly z minulosti a přítomnosti, obě linky jsou poutavé. A postupné rozkrývání toho, co se stalo, vás zaručeně udrží u knihy.
Je to skvělá zábava, dobře napsaný thriller a já se Lucy Clark přestanu vyhýbat. Jestli se chcete pobavit a zažít dobrodružství z pohodlí křesla, tak neváhejte.

deedulka
09.02.2024 5 z 5

To bylo tak napínavé čtení. Autorka opravdu umí udržet pozornost čtenáře a držet ho celou dobu napjatého, co se stalo. Kniha je psána z pohledu dvou sester - jedna vypráví přítomnost a druhá minulost. Vyprávění se prolíná přesně v těch správných místech a my se postupně krok za krokem dozvídáme, co se stalo na ostrově.

Měla jsem problém knihu odložit a jít dělat něco jiného, protože na každé stránce se něco dělo a já s obavami doufala ve šťastný konec. Do poslední chvíle jsem si nebyla jistá a konec mne opravdu překvapil. Skvělá kniha.

mr.Zdenek
06.02.2024 3 z 5

Dobrý, zajímavý příběh. Do děje jsou ale ve velké míře vkládány různé vzpomínky a úvahy hlavní hrdinky, což děj rozmělňuje. Na obálce knihy je psané thriller, ale je to směska thrilleru a červené knihovny. Knihu jsem dočetl, ale od poloviny jsem některé kapitoly přeskakoval.

Renike
29.01.2024 5 z 5

Napínavý, zajímavý, překvapivý. Přečteno za 2 dny k letošní výzvě - 20.téma. Byla to pořádná jízda, užila jsem si to :)

Betti
29.01.2024 5 z 5

Krátké kapitoly vás nutí číst dál a postupně odhalujete více o záhadě na ostrově. Příběh byl přesně podle mého očekávání. Byl to dobrý detektivní příběh o trosečnících. Některé části se daly předvídat.

beruska
19.01.2024 5 z 5

Napínavý příběh dvou sester, které rozdělilo letecké neštěstí...
Za mě určitě 5* :) ....

85098211
18.01.2024 5 z 5

Podle mého skromného názoru tuto knihu jen tak neodložíte ;-). Začátek je možná lehce zdlouhavý, ale brzy potom je možné se rychle v ději zorientovat - a už není úniku! ;-) Autorka příběh vypráví ve dvou dějových linkách, tj. v té ze současnosti, a z doby, kdy došlo k pádu letadla - tedy před dvěma lety. A vypravěčkami jsou dvě sestry. Erin, která se sice letu měla zúčastnit, ale něco jí v tom zabránilo. A Lori, která se sestry nedočkala a nakonec odletěla sama, aby se stala jednou z přeživších na palubě letadla. No a po dvou letech se náhle objeví Mike, pilot, který by mohl mít celé to neštěstí na svědomí. A který o sobě tvrdí, že se jmenuje Charlie. Co se tedy přesně odehrálo po pádu letadla?
Kniha je tak nabitá napětím, že jsem místy málem zapomínala dýchat! Atmosféra na ostrově někde daleko od civilizace houstne s každým dnem, který se trosečníci snaží přežít. A potom je zde Erin, která se snaží tomu všemu přijít na kloub a možná i najít svoji sestru, přestože Mike tvrdí, že on je jediný, kdo katastrofu přežil... Jaký bude konec, samozřejmě neprozradím ;-). Rozuzlení je zajímavé a možná tak trochu nečekané. Ale vzhledem k okolnostem snad i jediné možné?

Arsi
02.01.2024 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Napínavé a skvěle napsané. Doporučuji.

milena9798
24.12.2023 5 z 5

Chtěla bych ztroskotat na opuštěném ostrově? Dokázala bych tam přežít? Tuto otázku jsem si poprvé položila ve věku asi 8 let po přečtení knihy Robinson Crusoe. Trosečníci mě dali odpověď na obě otázky: ne a ne. Ale knížka je skvělá, doporučuji.

Januli
23.12.2023 4 z 5

Knihu jsem přečetla za dva dny, tak je čtivá. Byla pro mě i napínavá, zvlášť poslední třetina, kdy jsem hltala stránku za stránkou a byla zvědavá. Bonus jsou krátké kapitoly. Doporučuji.