Se špetkou skořice

Se špetkou skořice https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470076/bmid_se-spetkou-skorice-A3P-470076.jpeg 4 293 89

Středoškolačka Emoni se stará o malou dcerku, a i když jí se vším pomáhá milovaná babička, musí ve svém životě činit nejedno těžké rozhodnutí. Jediné místo, kde mohou jít povinnosti stranou, je kuchyně. Emoni má totiž obrovský dar – z každého jídla dokáže vytvořit neuvěřitelnou dobrotu. Chtěla by svého nadání využít a studovat kulinářskou školu, tuší však, že tento sen je příliš vzdálený. Má plnou hlavu povinností, které ji každý den zaměstnávají. Přesto Emoni cítí, že si zaslouží dostat šanci a nechat svůj talent zazářit. Dokáže se postavit všem překážkám a jít si za svým?... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

With The Fire on High , 2019


více info...

Přidat komentář

Mamka_cte
24.04.2024 5 z 5

Toto je přesně kniha, kterou jsem koupila kvůli obálce a až poté, co jsem ji měla doma, jsem se podívala na hodnocení na databázi. Hodnocení nejsou moc nadšené, takže se mi do čtení moc nechtělo. Díky bohu za #ctemezapraseneknihysrenulkou16 @renulka16 , protože kvůli její výzvě, jsem objevila další skvost a svoji novou oblíbenou knihu! Miluju jí

Kniha ukrývá nádherný příběh a její strany jsou plné chutí, receptů a lásky. Příběh mě neskutečně vzal za srdce a rozhodně ho budu doporučovat dále. Proto jsem se také rozhodla udělat štafetu, která brzy poputuje do světa.

Kniha vypráví příběh Emoni, sedmnáctileté maminky, s kterou se život nemazlí a překonává v něm nejeden problém a překážku. Na svůj věk je vyspělá a oproti svým vrstevníkům její vyjadřování a myšlení nějak vypadá. Každé své rozhodnutí podřizuje babičce a hlavně dcerce. Jako postava mi neskutečně sedla.

V příběhu se ukrývá nejeden problém. Např. rasismus, chudoba, školní šikana, kriminalita a nebezpečí v Americe. Moc se mi líbilo, že příběh nebyl “jen příběh s romantikou a překážkou ve splnění snu, ale obsahoval i hlubší myšlenku.

Knihu jsem si zamilovala i kvůli krásným receptům a popisům chutí, které byly úžasně popsané a jako bych je přímo cítila. Obrázky ovoce a květin u každé kapitoly byly také super doplněk, toto mám v knihách ráda.

Čtivé a poutavé čtení, krátké kapitoly, popisy jídla a chutí. Co více si přát? Plus krásná obálka. Doporučuji!

BojácnéKuře
17.03.2024

Chtěla jsem vystoupit z komfortní zóny, protože taková témata, která jsou v knize, moc nevyhledávám, ale bohužel jsem nedočetla. Styl psaní mi připomínal něco, co bych se snažila napsat v 11 letech. Nevím, jestli to bylo překladem, jestli tak špatně autorka opravdu píše nebo se to psaní snažila přizpůsobit mládeži, ale moc se to nepovedlo. Celé to působilo nudným, nezáživným a plytkým dojmem. O tématu jako takovém bych klidně četla, ale to zpracování tady dost pokulhává.


Pajulk
22.02.2024 3 z 5

Oddechovka na dovolenou, proč ne. Ale moc mě to nenadchlo. Mladá matka, která přehodnocuje svoji budoucnost.
Trošku mám pocit, že se jednalo o knihu, která mladšímu čtenáři ukazuje možné následky. Ale je to americká kniha, tak to má šťastný konec.

Dol.l
23.01.2024 4 z 5

Příjemná oddechovka. Postavy jsou vykreslené uvěřitelně, příběh je celkem realistický. Ač se jedná od young adult, hlavní hrdinka je z důvodu časného mateřství víc dospělá než její vrstevníci. V průběhu knihy autorka naťukla spoustu problémů - rasismus, chudobu, homofobii, kriminalitu. Není to nijak do hloubky, ale vzhledem k žánru je to pochopitelné. Hvězdička dolů je za překlad. Chápu, že s některými reáliemi Ameriky není jednoduché se popasovat, ale "Holčička" mě neskutečně tahala za oči, stejně tak skloňování některých jmen, něco je přeložené nebo v české transkripci (zeleninové banány, Fily), něco je bez překladu... Určitě by to zasloužilo pečlivější práci překladatele.

sidonka
23.10.2023 5 z 5

Super čtení, krátké čtivé kapitoly a příběh o středoskolačce, která vyrůstá s babičkou a vlastní dcerkou a neskutečně ráda vaří, a jejím hledání životní cesty
PS: části, kde se vařilo, úžasně popsané, téměř cítíte vůně a určitě dostanete hlad

Kniholenka9
05.10.2023 3 z 5

Celkem čtivá kniha pro mladé čtenářky, která je napsaná jednoduše. Emoni je velmi mladá maminka, která se snaží jít za svým snem o vaření a při tom zvládat školu a péči o dceru a domácnost.

oblakaknih
02.10.2023 4 z 5

(knihu jsem četla v angličtině)
Když jsem se pouštěla do čtení této knihy, nevěděla jsem přímo, o čem by měla pojednávat. Hned první stránky mi tak přinesly překvapení a já musím říct, že mě příběh ihned zaujal!
V knize sledujeme sedmnáctiletou hrdinku, která má dvouroční dceru a zároveň se snaží dosáhnout svého snu a stát se kuchařkou. Líbilo se mi spojení vážnějšího tématu s vařením a středoškolským prostředím.
Postavy jsou jednoduché, ale o to jednodušší je si je oblíbit, splynout s jejich příběhem a sledovat, kterým směrem se bude ubírat.
Angličtina je zde velmi lehká, takže pokud se čtením v tomto jazyce teprve začínáte, určitě můžu doporučit.
Příběh se soustředí hlavně na rodinné problémy hlavní hrdinky a na to, jak ovlivňují vývoj v naplňování jejího snu. Já osobně bych ocenila ještě o kapku více kulinářství, celkově mi v knize ještě něco chybělo.
Přesto zde byly momenty, které se mi nějakým způsobem zapsaly do paměti.
V knize samozřejmě nechybí ani romantická linka. Já jako primárně nečtenář romantiky ji ale v tomto případě vyzdvihuji! Byla lehká, nenásilná a skutečně krásná.
Celkově knihu hodnotím kladně, jen, jak už jsem zmínila, mi v ní nějaké detaily chyběly.

Petra00
10.09.2023 3 z 5

Fajn oddechovka, krátké kapitoly, takže se to četlo super. Bavilo mě téma vaření a jídla. Co mě na knížce lákalo nejvíc, bylo mateřství v nízkém věku, ale ve finále se tomu knížka věnovala spíše okrajově. Navíc mě iritovalo, že hlavní postava svou dceru namísto jménem oslovuje neustále "Holčička". Vůbec mi to v textu nesedělo. Takže celkově fajn, spíše asi pro mladší čtenáře. Neurazí, nenadchne.

AlexandraBane
28.08.2023 4 z 5

Příjemná a hrozně čtivá knížka. Krátké kapitoly mi byly velmi sympatické. Naznačená romantická linka, i když nebyla důležitá. Důležité tady je téma rodiny a cesty za splněním snu.

Manifest blech
18.08.2023 4 z 5

Moc příjemně napsáno. Autorka se zaměřila u hlavní hrdinky hlavně na téma rodiny, důvěry a splnění si snů.
Jsem moc ráda, že tam celkově bylo jen pár receptů, u belektristických knih mi to překáží ve čtení. A chápu, že to sem i patřilo.

MartinkaSl
13.08.2023 3 z 5

Příjemná YA oddechovka s hlubší myšlenkou. Oproti hodnocením a komentářům níže mi to nepřijde jako brak, spíš jako průměrná YA knížka. Námět se mi moc líbil.

Rozhodně si nemyslím, že by Emoni byla ufňukaná, na svůj věk zvládla vše až pohádkově dobře.

petka.f
12.08.2023 5 z 5

Krásně a citlivě napsaná knížka. Téma docela vybízelo k patosu, ale příběh je od toho úplně oproštěný, je to lidské, k věci a knížka se fakt krásně čte.
Oproti komentářům mi naopak hloubka nechyběla, jen nebyla prostě strčená pod nos, netopilo se to v tom, ale spíš přes pocit, jaký si člověk odnese. Určitě mi hlavní hrdinka nepřišla, že si příliš stěžuje, právě naopak. Na situaci, v jaké se ocitla a v jakém věku, tak tam bylo vidět dilema, ale zároveň odhodlanost, která chybí i mnohem starším.
Vyzrálé young adult, doporučuji :)

milena8281
09.08.2023 4 z 5

Mně se příběh líbil. Ano, je to letní oddechovka, ano, je to takové romantické čtení pro mládež, ano, nejspíš je to ploché. Je to pohádka s dobrým koncem, možná dobrým koncem. Ale v hlavní roli je tu vůle něčeho dosáhnout, jít si za svým snem, ale to se myslím povedlo. Já hodnotím kladně

HaniSebi
15.06.2023 3 z 5

Nalákaly mě obálka, anotace i hodnocení v zahraničí, ale po přečtení jsem trochu zklamaná. Přišlo mi to plytké, strašně jednoduché, mdlé. Nápad určitě dobrý, provedení pokulhává. Ale je pravda, že nejsem cílovka, mladším by tento styl mohl vyhovovat. Kapitoly jsou velmi krátké, takže se v nich ani nic moc řešit nedá, protože sotva se rozjíždí, už zase končí. Je fajn, že ačkoli se Acevedo očividně snaží o trochu woke literaturu, není to nějak moc tlačené, tak to ani tolik neruší. Co mi vadilo, bylo oslovení "Holčičko". Po pár stránkách jsem si říkala "jdi s tím už do někam". K Emoni jsem si obecně žádný vztah nevytvořila. Přišlo mi, že co odstavec, to nám musí připomínat, jak to má holka těžký. 3* a bacha na Kryštofa Kolumba.

Karolin77
15.05.2023 3 z 5

Bohužel knížka měla skvělý námět,ale vůbec nevyužila svůj potenciál.
Charaktery mi přišly ploché. Čekala jsem nějakou hloubkou příběhu...nic. Mrzí mě to, ale za mě velký průměr.
Přečteno,zapomenuto.
2,9/5*

Verrrunka
18.02.2023 2 z 5

odle anotace jsem úplně nečekala, že jsem sáhla po další young adult literatuře.
Takže sice zajímavá zápletka, ale bohužel to celé bylo neskutečně ploché, sluníčkové a jednoduché.
Žádné téma nebylo dotažené do konce nebo aspoň pořádně rozebrané, postavy nezapamatovatelné.
Takže bohužel docela zklamání.

lenka0383
14.02.2023 3 z 5

Začalo to dobře. Emoni je zajímavá postava, žije s babičkou, musí se ve svém mladém věku starat o vlastní dceru a k tomu zvládat školu a přivýdělek, aby dceru zabezpečila, je černoška původem z Portorika, takže tu navíc máme zajímavé sociální prostředí. Navíc je Emoni opravdu sympatická. Není to ufňukaná nebo drzá hrdinka, na jakou jsme zvyklí z young adult literatury, ale je zodpovědná a rozumná, přitom zcela uvěřitelná na svůj věk. Problém nastal asi tak v půlce knihy, kdy jsem se vážně začala nudit, měla jsem pocit, že nic nového už se nedozvíme, a taky že ne. Autorka se to snažila okořenit rozvojem vztahu s Malachim a výletem do Španělska, ale nebylo tam už nic napínavého, nic, kvůli čemu by člověk četl dál a dál.

havrad
04.02.2023 3 z 5

Obálka je nádherná, to se musí nechat. V průběhu čtení jsem si říkala, že mi tam něco chybí. A pak jsem přišla na to, co to je. To opravdu zajímavý (těhotná náctiletá, rodič na baterky...) se odehrávalo před samotným dějem. Přišlo mi to, jako když zmeškáte pár důležitých dílů seriálů a zlomový okamžiky se dozvíte jen prostřednictvím rekapitulace "v minulých dílech jste viděli."
Čekala jsem hloubkovou sondu do života hlavní hrdinky a ta nějak nepřišla. Ale možná za to může i formát, kterým byl text členěn, co se dá rozebrat ve dvou - třech stránkových kapitolách... Ten konec bych jí přála daleko víc, kdybych nejdřív jako čtenář byla u toho, jak musí ty problémy aktivně řešit. Takhle jsem věděla, že to prostě vždycky dobře dopadne.

veriszv
27.01.2023 2 z 5

Letní oddechovka s hezkou obálkou.
Nic víc, nic míň! ‍️
Autorka plácá jedno téma na druhé a žádné vlastně pořádně nevyužije.
Řešíme těhotenství v mladém věku, absenci rodičů, zodpovědnost, životní sny,…
Ač mi byla sympatická přímost hlavní hrdinky, byla to tak asi jediná její výrazná vlastnost a jinak na mě působila velmi plytce, stejně jako ostatní postavy.
Jó vlastně další rys hlavní hrdinky je, že si zřejmě nepamatuje jméno své vlastní dcery, a tak na 300 stranách asi tisíckrát najdete oslovení Holčičko!
Další zklamání je, pokud se do knihy pustíte proto, že vás láká téma vaření. Toho tu totiž najdete opravdu pomálu.
Ale ať jen nehaním, tak musím zmínit, že romantická linka byla fajn a působila na mě celkem přirozeně.
Sečteno podtrženo, tahle vás fakt může minout…
A myslím si, že to, že mě nenadchla opravdu není cílovkou. Dobrá youngadultovka je dobrá, i když už jste mimo kategorii a tahle to bohužel nebyla.

Odehnalka
22.01.2023 2 z 5

Čteno v angličtině. Hlavní hrdinka mi nebyla vůbec sympatická, nejvíc jsem sympatizovala vlastně se zápornými postavami (u kterých dumáte, zda jsou vlastně záporné). A i v originále bylo oslovení "Babygirl" velmi otravné...