HEX

HEX https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347618/bmid_hex-7y6-347618.jpg 4 387 129

Každý, kdo se zde narodí, je odsouzen setrvat zde až do smrti. Každý, kdo se zde usadí, se odsud už nikdy nedostane. Vítejte v Black Spring, zdánlivě malebném městečku v údolí řeky Hudson, městečku, jímž obchází přízrak čarodějky od Černého kamene, ženy ze sedmnáctého století, který byly zašity oči a ústa. Takto umlčena se prochází po ulicích a podle libosti k vám vstupuje do domu. Dlouhé noci vám bez ustání stojí vedle postele. Všichni vědí, že oči už nesmí nikdy otevřít. Obecní rada s využitím těch nejmodernějších sledovacích zařízení městečko prakticky uvrhne do karantény, aby se kletba, jež na něm spočívá, nemohla dále šířit. Ale místní mládež, takovou izolací už notně otrávená, dojde k rozhodnutí, že přísná omezení poruší a o přízračnou kletbu se virálně podělí, čímž však městečko odsoudí k pozvolnému pádu do osidel temných, středověkých praktik.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Argo
Originální název:

Hex , 2013


více info...

Přidat komentář

petra9985
17.04.2024 4 z 5

Příjemná kniha, čtivá od první strany, v první části se člověk musí pousmát určitým situacím, avšak druhá polovina se nese v úplně jiném duchu, je syrová a temná. Konec je pak rychlý, pár věcí skončilo nevysvětlených. A pokud čarodějnice nebyla největší zlo, proč se staly některé věci tak, jak se staly? Určitě by to šlo trochu učesat a dovysvětlit, ale jako oddychovka je to dobré čtení.

mareksevc
08.03.2023 5 z 5

zaujalo od prvej strany , výborné stupnovanie napätia , zaujimavé prostredie aj celkový nápad s kliatbou


katasokolov
05.02.2023 3 z 5

Dvě a půl hvězdy.

Na knihu jsem se chystala už delší dobu a, s lítostí, musím konstatovat, že jako taková mne příliš nezaujala. Některé pasáže a myšlenky byly silné, ale jako celek byl text spíše zklamáním.

Taktéž bych knize odebrala nálepku horor, jelikož místo strašidelné a temné atmosféry, jsem dostala spíše jen jakýsi pocit “divnosti” a místy i “trapnosti”.

Myslím, že všichni zde dokážeme určit hlavní poselství příběhu - davová psychóza a poukázání na hlavní viníky všech špatností, jež se v městečku udály a proměna dejme tomu “civilizovaných osob” v osoby volající po spravedlnosti v duchu Starého zákona. To, že dav dokáže svoje, říkával už Le Bon.

Kladně hodnotím začátek knihy a snahy omladiny o proměnu ustrnuté společnosti a jejich volání po větší svobodě. Závěr knihy mne neoslovil vůbec a po dočtení jsem si na internetu dohledala “ten jiný” konec v nizozemském vydání, který je vlastně skoro totožný, krom finálního aktu Stevea, který na sebe, z větší části, přebírá úděl Katherine.

“Koho bys zachránil, Tylera, nebo mě?”

kotoulek
19.01.2023 2 z 5

Tato kniha ve mně zanechala rozporuplné pocity a vlastně je pro mě dost těžké si na ni udělat názor. Jsem člověk, který knihy hodně prožívá. Ale tuto knihu jsem přečetla tak nějak skoro bez jediné známky nějakých větších emocí.
Autorův styl psaní mi vůbec nevyhovoval. V jednu chvíli se dozvíte že postava přišla na něco strašlivého, ale co tak moc strašlivého to bylo, už ne. Hodně mi také dávalo zabrat autorovo přeskakování v čase a bylo pro mě těžké se orientovat v tom, kdy se co právě děje.
První polovina knihy nebyla ani moc zajímavá a i jsem přemýšlela, že ji odložím nedočtenou. Přesto však na knize bylo něco, co ve mně vzbuzovalo zvědavost a touhu v knize pokračovat. Přesto však kniha nenaplnila moje očekávání a těšila jsem se až ji konečně dočtu a budu ji moci odložit.

jefff
26.07.2022 4 z 5

Trvalo, než se mi Hex dostal pod kůži. První část mě bavila nápadem, ale úplně mi nevyhovoval spisovatelův sloh, který mi přišel nepříliš atraktivní a fádní. Ale v druhé polovině příběh natolik eskaloval a atmosféra houstla, že musím před autorem smeknout. Dobrý nápad a hlavně skvělé vyústění. Jsem rád, že to celé mělo větší hloubku, než "že se to prostě dělo". Nakonec velice dobrý horor, ze kterého nejvíce mrazí v místech, které byste zpočátku nečekali.

JanaSoul
12.07.2022 4 z 5

Prvních asi sto stránek jsem si myslela, že čtu nějakou parodii. Čarodějnice se zjeví v jídelně zrovna když rodina večeří, tak přes ní přehoděj utěrku a dál se večeří… Celkově městečko Black Spring působilo tak trochu úsměvně, neuvěřitelně. Pak se děj víc rozběhne a začne to být horor. Tedy tím největším hororem není ona čarodějnice, ale samotní obyvatelé města a jejich chování. Druhá půlka knihy to vytáhla, takže musím dát čtyři hvězdy. Určitě zajímavý autor, který umí psát a ráda si od něj přečtu i něco dalšího (jen prosím bez úprav pro americký trh!!!).

85098211
01.07.2022 4 z 5

Městečko Black Spring je sice hodně zvláštní - má totiž svoji vlastní čarodějnici ;-) - ale jinak není izolováno od okolního světa, takže obyvatelé musí přijít s pár nápady, aby si ostatní této čarodějnice nevšimli. Protože ta záležitost s ní musí nutně zůstat utajena! Vzhledem k tomu, že čarodějnice prochází vesnicí a někdy postává i několik hodin na ulici nebo v domech jednotlivých obyvatel, je potřeba pořádná dávka kreativních nápadů ;-). Občas se tedy kolem čarodějnice zřídí staveniště, příště se zase použije utěrka, aby jí nebylo vidět do obličeje, když nehybně stojí v obýváku. Dokonce existuje aplikace pro hlášení polohy čarodějnice a internet je samozřejmě přísně kontrolován, aby se zabránilo úniku fotografií a videí. Tato část knihy je fakt hodně dobrá a dokonce i humorná ;-). Zhruba od poloviny se to ale mění, děj razantně nabírá na tempu, atmosféra houstne a postupně se stává hrozivější. K tomu dochází přibližně v okamžiku, kdy se parta mladých lidí rozhodne starověkou kletbu zlomit a čarodějnici napadne. Že to nemůže dopadnout dobře a oni - včetně většiny ostatních obyvatel Black Spring - jsou v podstatě odsouzeni k záhubě, je zkušenému čtenáři tohoto žánru jasné už od samého začátku...
Konec knihy je určitě nejslabší, čtenář se v ději dost ztrácí, protože vize a realita se mísí tak nepřehledně, že už je nedokáže od sebe rozeznat - a to je škoda. V epilogu autor uvádí, že svůj konec přepsal pro americký trh. Tento zlom ve stylu vyprávění je jasně patrný, i když na druhé straně vyznění a morálka celého příběhu zůstávají stejné. Ve finále bych tedy knize dala tak 3,5 hvězdičky - zaokrouhlím ale směrem nahoru ;-), bez výhrady se mi totiž líbila pouze první část knihy, později už v ní bylo velké množství hodně drsných a brutálních scén, ze kterých mi bylo tak trochu nevolno. Na druhou stranu ovšem uznávám, že tohle k dobrému hororu patří ;-).
PS: Původně mne mrzelo, že se asi nedozvím, jak kniha končí v původní verzi - ale zkoušela jsem googlit a úspěch se dostavil! :-) Proto tento postup doporučuji i všem ostatním zájemcům, přestože já jsem musela použít překladač :-))).

hanička82
08.05.2022 5 z 5

Moc a moc fajn knížka. Oceňuju hlavně originální námět, to už se dneska podaří jen těžce. Nepustí vás, je to příběh k čtení na jeden zátah. Hodně děsivý, výborně zpracované postavy i prostředí. Od půlky to pak nabírá rychle na otáčkách a jde se do tvrdého finále. Za mně super překvapení. A opravdu chci vědět, jak to končí v té holandské verzi.

MichelleKing
08.05.2022 4 z 5

Páni. Prostě wow.
Jaký fantastický příběh!
Je zde mnoho recenzí se zápletkou, takže k tomu nebudu přidávat, ale chci jen říct, že mě tato kniha nadchla.
Bylo to děsivé a bylo to otřesné, ale to, čím se tato kniha odlišovala od tolika hororů, které jsem četla, je to, že za to nemůže nadpřirozeno.
Ano, vždy tam byla nadpřirozená přítomnost, ale skutečné zvěrstvo, skutečná hrůza je v tom, jak se lidé k sobě chovají.
I když jsem očekávala nějaký ten konec, poslední věta byla naprosto dokonalá a mrazila mě až do morku kostí.
Za mě opravdu zajímavý příběh.
Doporučeno samotným Kingem....
A stejně si myslím, že i Stephen, stejně jako všichni ostatní čtenáři této knihy, se musejí ohlížet - zda-li v blízkosti není ONA!
Přiznávám, že já se - především ve tmě, otáčím doteď....protože z této knížky vám opravdu zůstane nepříjemný pocit.... strašně dlouho.

knihomolka_jaja
04.05.2022 5 z 5

Wow! Tak to bylo něco. Vlastně nevím, jak se k tomu přesně vyjádřit. Pořád to celé trochu vstřebávám. Byl to zážitek a ke konci už jsem měla problém knihu odložit. Bylo to fyzicky nemožné.

„Naprosto, úžasně originální,“ napsal o románu Stephen King a já nemůžu jinak než souhlasit. Thomas Olde Heuvelt stvořil zcela nové, fantasticky mrazivé prostředí. U této knihy vám autor hraje na city a děsí vás zároveň. Je to intenzivní sprcha plná emocí a hrůzy.

(MOŽNÁ TROCHU SPOLEIR – TAKOVÁ MALÁ NÁPOVĚDA, JAKÝM SMĚREM SE PŘÍBĚH ODVÍJÍ!) V průběhu čtení jsem dávala příspěvky na instagram a v jednom z nich jsem zmínila toto: „Někdy mě obyčejní lidé děsí víc, jak jakákoli čarodějnice.“ Aniž bych to tušila, vystihla jsem podstatu celého příběhu dřív, než jsem se dočetla na jeho konec. (KONEC SPOILERU)

Za mě s touhle knihou nemůžete sáhnout vedle a přispět mohu už pouze takto:
„Jedno zlo plodí druhé, ještě větší zlo, a v konečném důsledku se všechno dalo vysledovat zpátky k Black Springu.
Tohle si na sebe přivolal Black Spring…“ (HEX, str. 324)

Vítejte v Black Springu…

dennydee
23.03.2022 5 z 5

Upřímně nechápu to hodnocení, ale budiž. :) Kniha je opravdu originální, děsivá, depresivní a ponurá. Prvních pár stran je trošku zmatených, ale zatahuje vás postupně do děje a velmi nenásilně a poutavě vysvětluje to, co se ve městě děje. Chvílemi je kniha i humorná, ale to se brzy změní. Chvíli se smějete, pak se chvíli bojíte, pak je vám smutno. Emoce se tu hodně rychle střídaly, ale to je to, co od knihy člověk očekává. Četla se tím pádem velmi rychle. Poté člověk přijde na to, že stačí málo a z civilizovaných lidí 21.století se stanou středověcí fanatici. Bylo mi z toho velmi velmi úzko, hlavně z toho, co se stalo na konci. Kniha je opravdu výborná a mohu ji doporučit.

Arkagas
04.02.2022 3 z 5

Malé městečko, jedna čarodějka, která má zašité oči, ústa a je spoutaná řetězy. Přesto se ale prochází pravidelně po městě, nebo tráví několik nocí vedle Vaší postele. Katherine byla popravena za čarodějnictví před 350 lety, přesto nikdy nenašla klid a všichni mají za to, že je na ně díky ní uvržena kletba. V městečku operuje tzv.Hex - organizace složená z obyvatel, která díky síti kamer na každém rohu monitoruje její pohyb a chrání město před nechtěnými návštěvníky. Zároveň tak zmaří každý Váš pokus město opustit. Co když je ale nakonec všechno jinak, než se zdá? Co když Katherine není ta hrozba, ale jsou jí jen lidé, kteří se jí bojí? Tahle kniha je skvělou sociální sondou na pozadí příběhu s čarodějkou, která tomu určuje hranice. Nejedná se rozhodně o horor, nebála jsem se ani chvilku, ale opravdu hodně jsem Katherine fandila, aby konečně po 350 letech našla klid. Některé situace v knize (chování určitých lidí je nedotažené, nebo stupidní), ale budiž odpuštěno, příběhu jako takovému to na kvalitě neubírá. Za přečtení rozhodně stojí :)

Mihal27
27.01.2022

Najskôr som bojoval s knihou, nevedel som jej prísť na chuť ale postupne som jej prišiel. Čakal som niečo iné a dostal úplne odlišné ( čo mi vôbec nevadí). Príbeh bol dosť dobrý ale chýba tam niečo. Trochu ho obzvláštniť. V knihe môžme vidiet ľudksú zlobu, čo vsetko dokáže spraviť "strach". Ľudská zloba nemá hraníc.

Jedno zlo plodí druhé, ešte vačšie.

Owain
16.01.2022 4 z 5

Ze začátku takový pomalý rozjezd, seznámení s městečkem. Co a proč. Vypadá to celkem nezáživně, ale pak nabere příběh celkem grády a člověk pozoruje, jak se místní komunita začíná bát a dějou se věci. Nečekala jsem, že mě kniha tak chytne. Konec plný rozporuplných pocitů. Též by mě zajímal holanský výtisk, který má jiný konec. Za sebe doporučuji a autor si za mě může připsat jeden velký úsměv =)

monushka
26.12.2021 4 z 5

HEX jsem četla celkem dlouho. Začátek byl pro mě těžší z důvodu mnoha jmen postav. Druhou část jsem ale přečetla za jeden večer. Akorát závěr byl celkem zmatený.

eraserhead
23.12.2021 4 z 5

Heuvelt rozhodně zasluhuje plusové a pozitivní body za originálně pojatý a zpracovaný námět a nápad. A svým způsobem opravdu děsivý. Stačí si jen představit, že jste sami obyvatel daného městečka. Brrr. Moderní horror se vším všudy. Pravda, trochu mě rozčaroval závěr, přišel mi trošku zmatený a neukotvený. Hrozně moc by mě zajímal původní nizozemský závěr.

nhima
07.12.2021 4 z 5

První část knihy mi sedla - seznámení s unikátním fenoménem, jak ho místní maskují před lidmi z venku. Přepínání úhlu pohledu různých postav i kamer. Opravdu nápaditá lahůdka. Se začátkem druhé části se něco změnilo…A nemyslím chování čarodějnice. Prostě jakoby autor nevěděl, jak to stejně důmyslně ukončit, tak spustil lavinu výjevů. V neskutečném tempu se střídají představy i realita, kde jedno je šílenější než druhé a tak už jen čtete a čtete, jestli za tím nebude nějaká bravurní pointa…A ona nepříjde. Ale i tak závěr překvapil. Ve výsledku jsem si to dost užil a těžko bych hledal knihu, kterou jsem zhltnul tak rychle jako Hex.

evilunicorn
06.12.2021 5 z 5

Svěží a nápadité.Ale ani ne tak kvůli čarodějnici, jako spíš díky obyvatelům městečka.Vlastně, když si odmyslíte ty hororové prvky,je to docela slušně vykreslená sociologická sonda do uzavřeného společenství.Druhá část je ale už bezpochyby čistou hororovou lahůdkou. Za mě hodně příjemné překvapení.

Ninjer
02.10.2021 4 z 5

V jednom odlehlém americkém městečku mají tajemství. Po staletí je sužuje čarodějnice, která se tiše se zašitými oči a řetězy objevuje a zase mizí. Zdánlivě jim nic nedělá, ale kdo se do města přestěhuje, už se nikdy neodstěhuje. Žijeme však už ve třetím tisíciletí, a tak si místní komunita vypomáhá funkční sítí a aplikací HEX, aby udrželi vše pod kontrolou a v relativním míru... Což samozřejmě nevydrží dlouho.

HEX je horor a to poměrně strašidelný, místy slušně drsný i nechutný. Je i pěkně napsaný. Dobře se čte a občas působí dost filmově, když popisuje různé znepokojující výjevy, například záznamy kamer. A když mluvím o kamerách, tak je hodně fajn, jak jsou do knihy zapojené moderní technologie. Nepůsobí to vůbec křečovitě, naopak je docela logické, že v dnešní době se v městečku kromě kamer a již zmíněné aplikace budou vyskytovat i "youtubeři"... kteří jsou pro žánr horor jak stvoření.

Městečko Black Spring je relativně fajn a autor se nejspíš snaží napodobit Stephena Kinga při vyobrazení nějaké té malé komunity, kde existují silné či velice napjaté vztahy. Bohužel dle mého názoru v tomhle ohledu dost selhává. Většina postav je dost nevýrazných. Často se mi mezi sebou pletly, někdy i kvůli tomu, že mají překvapivě podobná jména. To se mi u žádné "kingovky" nestalo, ani u těch, co mě nebavily.

Bohužel HEX je poměrně rozmáchlý, snaží se právě o vyobrazení života toho města a postav v něm, což mu ale tolik nejde, takže má pak kniha i slabá místa a je příliš dlouhá a mírně zmatená. Jinak je to ale však poctivý hororový kousek, po kterém vám i může naskočit husí kůže.


Sedm nepříjemných čarodějnic z deseti.

petrulka
21.09.2021 4 z 5

Začátek je poměrně fičák, "ona stojí v koutě"..a poper se s tím. Neví se kdo, proč, neví se nic, rovnou do toho skočíte rovnýma nohama. Postupné rozkrývání příčin a důsledků, vrstvení dalších a dalších malérů a nevyhnutelný průšvih na závěr. Ten úplný, na poslední straně, ten stojí za to. Chvíli jsem na ty řádky koukala a říkala si.."no těpic"...Trochu strašení, trochu psychologie, trochu násilí, od každého něco dává této knize šmrnc.

Štítky knihy

čarodějnice horory prokletí informační systémy

Autorovy další knížky

Thomas Olde Heuvelt
nizozemská, 1983
2017  76%HEX
2023  76%Echo

Kniha HEX je v

Právě čtených4x
Přečtených456x
Čtenářské výzvě32x
Doporučených34x
Knihotéce202x
Chystám se číst191x
Chci si koupit62x
dalších seznamech5x