Noční brána

Noční brána https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487648/bmid_nocni-brana-RF3-487648.png 4 260 65

Akta Enzo série

< 7. díl

Enzo Macleod se vrací vyřešit dvě vraždy, které od sebe dělí celých sedmdesát let. V ospalé francouzské vísce vytrhnou kořeny vyvráceného stromu ze země mrtvolu muže s prostřelenou hlavou. O týden později je v nedalekém domě chladnokrevně zavražděn známý umělecký kritik. Obě vraždy však od sebe dělí více než sedmdesát let. Forenzní odborník Enzo Macleod je požádán, aby ohledal místo první vraždy, a než se naděje, pomáhá i s vyšetřováním druhého případu. Začínají se odvíjet dva příběhy — jeden z minulosti, z let válečné okupace Francie, kdy funkcionáři třetí říše zatoužili po vrcholném díle evropského umění, Moně Lise. Druhý příběh se odehrává v současnosti, na podzim roku 2020, kdy se Francie zmítá v druhé vlně covidové pandemie. Je možné, že by spolu oba případy nějak souvisely? A kam až sahá řetězec událostí, který začal ve chvíli, kdy se ředitel pařížského Národního muzea Jacques Jaujard rozhodl zachránit mistrovská díla z Louvru před nacistickým rabováním?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

The Night Gate , 2021


více info...

Přidat komentář

elcapitano
04.04.2024 4 z 5

Jo, dobrý. Tím vztahem mezi současností a minulostí mi to přípomělo Mayovu Ostrovní trilogii (která je podle mne daleko před Enzem, ten je takový odpočinkový). Slyšeno jako audiokniha načtená Davidem Matáskem a musím pochválit provedení.

Mateo67
25.01.2024 5 z 5

Opravdu důstojné zakončení série. Autor se předvedl v plné síle a podaroval nás dvěma plnohodnotnými příběhy v jednom. V nadšení, které se mě drželo po celou dobu čtení, promíjím i Enzovo divoké závěrečné pátrání. Naprosto souzním s posledním odstavcem komentáře EvikU. Prostě paráda a Peter May zůstává i nadále jedním z mých nejoblíbenějších spisovatelů.


BaPe895
03.12.2023 5 z 5

Enzo je sice trochu macho, ale tento příběh byl hodně napínavý a moc se mi líbil. Peter May je v současnosti jeden z nejlépe píšících autorů tohoto žánru.

Mája777
28.11.2023 5 z 5

Enzo po sedmé a opět skvělé. Tentokrát klidné vyšetřování, vraždy jako vždy současné i dávno minulé. Tentokrát až ve druhé světové válce. Shodou okolností jsem nedávno četla knihu se stejným tématem, tedy Mona Liza a její záchrana před nacisty. Zde asi víc podle skutečnosti.
Enzův soukromý život se ustálil. No vypadá to, že se s ním loučíme.
(28. 11. 23 - 25 302 - 70)

TomHr
21.11.2023 5 z 5

Noční brána patří k nejlepším knihám s Enzem MacLeodem, byť je poněkud netypická. Autor se tentokrát výrazněji rozběhl v čase, objeví se Mona Lisa i Adolf Hitler Peter May nadále zůstává skvělým vypravěčem, není nouze o napětí, dramatické okamžiky a dobře vykreslené charaktery postav. Také příběh a jednotlivé časové linie dobře fungují. Škoda, že je sérii konec, ale třeba se s Enzem ještě někdy setkáme.

mila2411
01.11.2023 5 z 5

Asi definitivní konec, ale kdo ví. Díly, kde hrdiny dostihne dona covidová. Enzo nasadí roušku, ruce opláchne desinfekcí a jede. Moc hezké a napínavé čtení, s Enzem bylo po všech 7 dílů fajn...

konicekbily
24.09.2023 5 z 5

Moc hezky napsaná kniha. Na pozadí historických událostí - zejména druhé světové války a pandemie COVID-19 - ukázal autor zužitkovat své hluboké zeměpisné znalosti a znalosti z umění. Vytvořil podrobnou fikci o možných událostech při obraně a záchraně francouzských uměleckých skvostů během druhé světové války. Zápletka je provázána ze současnosti do období druhé světové války a má "hlavu i patu!.

8182
09.09.2023 4 z 5

Už druhá kniha s tématem krádeže/záměny Mony Lisy v letošní čtenářské výzvě. Peter May předvedl standardní výkon. Kniha je trochu víc smutná a jakoby unavená, jakoby stárla s hlavním hrdinou. Odpadlo lehké zpestření v podobě Enzových milostných eskapád a jeho šarm probleskává tu a tam v lehkém nevinném flirtu s patoložkou. Sama detektivní zápletka je zajímavá, i když téma druhé světové války a zapomenutých zločinů působí hodně opotřebovaně. Celkem vzato lehké čtení s melancholickým podtextem.

vekkr
07.08.2023 3 z 5

Audiokniha.Je to můj oblíbený autor,ale toto je už trochu překombinované a nastavované.Někdy je lepší skončit dřív.

evismaior
26.07.2023 3 z 5

(SPOILER) 65% - Po téměř deseti letech se May vrací k postavě Skota žijícího ve Francii Enza Mcleoda a jeho kroužku rodiny a přátel Enza. Takže se dozvíme, co nového u samotného Enza a jeho manželky Dominique, s níž se seznámil v jednom z předchozích dílů, jak se daří jeho dceři Sophii s Bertrandem a druhé dceři Kirsty s manželem Raffinem, novinářem, jehož kniha nevyřešených případů kdysi odstartovala šňůru Enzova pátrání. Mihne se i Nicole, jeho někdejší studentka a asistentka, a dokonce se dozvíme i jak je na tom zlotřilá a toho času uvězněná Charlotte, matka Enzova dítěte. V těchto pasážích je kniha zjevně věnována čtenářům předchozích dílů, kteří si rádi počtou, jak to bylo s Enzem dál (navíc tentokrát v době covidové pandemie, jejíž důsledky na život běžných lidí jako jsou roušky, dodržování odstupů a různá omezení autor opakovaně zmiňuje, jako kdyby to byla fantazijní část jeho příběhu a ne něco, co jsme všichni zažili - byť mě tedy zaujalo, že podle jeho popisu to všechny jeho hlavní, vedlejší i zcela epizodní postavy úzkostlivě dodržují, což by mě docela zajímalo, jestli to tak ve Francii narozdíl od Česka doopravdy bylo), protože nečtenáři předchozích knih se v těch charakterech musejí ztrácet.
S množstvím postav jsem i já měla ze začátku problém, přestože mám sérii celkem čerstvě načtenou - tím víc, když se do příběhu přidala dějová linka v minulosti s dalším množstvím postav - George, dívkou pověřenou ochranou obrazu Mony Lisy před nacisty za druhé světové války, Paulem Langem, obchodníkem s uměním pověřeným Hitlerem jeho získáním pro jím zamýšlené muzeum umění v Linci, a Karlheinzem Wolffem, pověřeným týmž, ovšem pro Göringa a jeho soukromou sbírku. Tenhle příběh ze 40. let 20. století byl mnohem zajímavější a napínavější než ten odehrávající se v současnosti a umím si představit nadmíru čtivý román věnovaný jen těmto událostem, bez Enza a pochybně vykonstruované vraždy z roku 2020, kde jsem i přes propojení do minulosti nevěřila ani motivu, ani způsobu provedení ani pachateli.

Danago
25.07.2023 3 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu jako všechny knihy této série. Načtení je jako vždycky skvělé a jedině to tento díl zachraňuje. Myslím, že tato série měla důstojně skončit minulým dílem.
Neříkám, že se to nedalo číst, ale tento díl je nejslabší ze série. Enzo zestárl a je to znát, jeho osobní příběh je posunut o zhruba 10 let. Celkově autor tu moc prostoru naší hlavní postavě nedal, což mě moc chybělo.
Nejvíce je rozvedena historická linka v době okupace Francie a hlavní téma je rabování uměleckých děl fašisty a jejich důmyslnou ochranou.
Současný příběh odhalení pachatele nové a zároveň historické vraždy se tu odkrývá tak nějak jednoduše.

milary
17.07.2023 4 z 5

Líbilo se mi to.
Enzo stárne v kruhu svých milovaných a vypadá to na běžný "odchod na odpočinek".
No ano, zestárnul, ale ne tak, aby mu to přestalo myslet a ztratil zájem o nevyřešené případy, ani svůj pověstný instinkt.
Když je jako forenzní odborník přizván k ohledání náhodně objevené mrtvoly oficíra, zastřeleného někdy v době válečné okupace Francie, rád přijímá.
Jenže místní policejní stanice má zničehonic na krku další vraždu, tentokrát současnou, se kterou si nedovede poradit o nic líp. Nakonec, rád nerad, přijímá Enzo roli "poradce" i u tohoto případu. Netuší ovšem, že se z obou kauz vyklubou "siamská dvojčata" a zabrat nedostanou zdaleka jen malé šedé buňky...

Téma nacistického rabování uměleckých děl napříč Evropou mě zaujme vždycky.
K tomu skvěle vymyšlené propojení současnosti a minulosti.., - Noční brána mi zkrátka znovu připomněla Maye, jak ho mám ráda.

knihovna1
10.07.2023 5 z 5

Můj druhý Akta Enzo. A opět se mi líbil. Více, jak předešlý díl. Covidová doba opravdu byla zvláštní až scifi a hezky ji P. May vystihl v tomto příběhu. Knížka byla opět čtivá, napínavá a zajímavá. Má atmosféru daných lokalit i daných historických událostí. Pro milovníky umění, napětí a historie. Ty to bude taky bavit.

HaHa11
03.07.2023 3 z 5

Tak jak je již u autora obvyklé, i v tomto příběhu byla nosnější starší dějová linie. Pár let v životě mladé Francouzky zasazených do období druhé světové války přineslo jistou dávku napětí, romantismu i dobových reálií. Náhodné objevení kostry staré přibližně sedmdesát let a vražda, ke které došlo v současnosti ve stejném ospalém francouzském městečku, přivádí na scénu Enza Macloeda. Vše probíhá dle známého scénáře - Enzo pátrá, popojíždí po Francii, nitky ho zavádí i do Německa, ocitne se na stopě, jde mu o život ..... Přežije a vyřeší. Nemohla jsem se zbavit pocitu, že v tomto případě je Skot, čtenářům dobře známý z dřívějších sedmi knih, poměrně dost dobře zaměnitelný za jakéhokoliv jiného vyšetřovatele/detektiva amatéra! Enzovo soukromí (s výjimkou emocionálně vyhroceného setkání s bývalou partnerkou a matkou jeho nejmladšího dítěte) působí poměrně vycpávkovitě; všechny zde vystupující postavy (a že jich je požehnaně - až se čtenáři po letech odmlky mohou plést!) nemají jakýkoliv vliv na detektivní linku. Občasné (ne)logické momenty, včetně samotné motivace pachatele také nelze opomenout, a proto zaokrouhlím směrem dolů - na tři. Peter May umí podstatně lépe - ať již s Enzem Macleodem či bez něj!

Bedřich63
20.06.2023 5 z 5

Nevyřešené případy novináře Raffina došly už v minulém dílu a Enzo Macleod se nudí v důchodu. Náhodou se dostane k dalšímu případu z minulosti a už se znovu rozbíhá popis toho, co tak dobře znám z předchozích dílů. Dedukce, intuice, detailní zkoumání, propojení maličkostí, využití znalostí a zkušeností a buldočí povaha.....
Zase jde Enzovi o život, jako už mnohokrát dříve.
Peter May vytvořil příběh, který propojil 2. sv. válku se současností. Bylo to zajímavé, vůbec jsem se nenudil. Nosná je ta část příběhu z války a tam mě zaujaly vynikající popisy měst, městeček a vesnic.
Kdyby se dalo hlasovat a ovlivnit tím pokračování této série, tak hlasuju pro.
Vždyť Enzo byl při psaní tohoto dílu o pět let mladší než Peter May. :-) Tak by snad ještě v několika dalších dílech mohl čtenáře potěšit.

Luigi1
22.05.2023 5 z 5

Velice pěkně čtivé Enzo je prostě super

zouharov
07.05.2023 3 z 5

Peter May patří mezi mé oblíbené autory, celou sérii Ento jsem hltala, ale v této knížce mi postava Enza přijde trochu navíc.
Příběh z války zajímavý, ale přeskakování během několika časových linek bylo až moc. Válka, pár dní před vraždou, součást.

keselylenka
25.04.2023 5 z 5

Peter May nezklame, dobře se to čte, stránky vám utíkají pod rukama. Nečekejte ale zase žádná překvapení, prostě zase pohodová detektivka, kde Enzo vše ladně vyřeší.

milena8281
24.04.2023 4 z 5

Peter May patří k mým oblíbencům. Je spolehlivý lék na čtenářskou krizi, nikdy nenudí a vždy vtáhne do děje. Stejné to bylo i tentokrát. Musím říct, že i mě bavila víc ta historická linka, koneckonců tvořila větší část příběhu. Enzo je pořád stejný sympaťák, i když fyzické výkony, které tentokrát musel zvládnout, by v jeho věku opravdu byly heroické. Co mi přijde úsměvné, a napadlo mě to už u minulého příběhu, je označování Enza jako forenzního génia. Vždyť on téměř žádné vědecké a technologické postupy neuplatňuje. Mnohem víc se opírá o svou intuici, dlouholetou zkušenost s vyšetřováním a mravenčí detektivní práci.

Česneksmedem
22.04.2023 5 z 5

Hned na začátku vypustím to nejdůležitější (nebojte se). Pokud z jakéhokoliv vašeho soukromého důvodu zásadně nečtete detektivky, tak tohle si klidně, ale úplně klidně dejte. Toto bych za detektivku ani krimi teda rozhodně neoznačil (viz Žánr u knihy). Několik souběžných příběhů poněkud stěžovalo moji orientaci, ale co byste chtěli od dědka. Mimochodem, z Enza už je taky dědek a navíc si i zaslzí. Jinak story je to hodně dobrá a navíc, kdo z nás stál u obrazu La Giocondy, tak na to jistě nezapomene. Jenom bych si vůbec nedovolil tvrdit, že jsem zíral na originál. Navíc si osvojíte jednu hustou francouzskou nadávku, a ti, kteří to ještě neznají, se dozví, jak se říká druhému úpňku v jednom měsíci. Je to dost dobré počtení!