Zsolt Staník životopis

slovenská, 1940

Životopis

Zsolt Staník se narodil v Košiciach na Slovensku. Po narození přišel málem o tátu kterému se ho dlouho nedařilo v porodnici identifikovat. Jeho maminka se totiž, těsně před porodem, rozhodla dát mu, po přečtení milostních básní maďarského poeta Hársányi Zsolta, jméno jiné, než na kterém se původně s otcem domluvili.

Prvních šestnáct let života strávil Zsolt se svými rodiči v hornické osadě Luciabaňa (nyní Baňa Lucia), která se rosprostírá v malebném údolíčku na úpatí Slovenského rudohoria, kterou protéká pstruhový horský potůček Borzó. Směr jeho toku udává také směr, kterým vede jediná silnice ven z osady a do ní. Ze tří stran ji obklopují překrásné smíšené lesy s dominantou, vrchem Trohanka.

V roce 1959 zmaturoval na gymnásiu v Košiciach a byl přijat na Fakultu technické a jaderné fysiky ČVUT v Praze, kterou absolvoval v roce 1965. Jeho miláček jádro mu natolik přirostlo k srdci, že se rozhodl poznat i jiné jeho aspekty než jenom fyzikální a inženýrské. A tak se později na stejné fakultě pustil do dvouletého postgraduálního studia jaderné chemie a dozimetrie, které ukončil v roce 1978.

Po krátkém působení jako výzkumný pracovník v Ústavu pro fyziku plazmatu ČSAV v Praze, vrhl se Zsolt na oblast, která mu z jádra ještě chyběla a která se mu nakonec stala vášní, životní láskou a posláním – jaderné informace. Nastoupil do Ústředního informačního střediska pro jaderný program (ÚISJP) v Praze kde pracoval až do odchodu do Vídně, kde nastoupil jako informační specialista do jedné z organizací OSN, Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Působil tam v Mezinárodním systému nukleárních informací (INIS).

Po pětiletém působení se v roce 1983 vrátil do ÚISJP kde po dobu šesti let působil jako jeho ředitel a styčný pracovník v systému INIS za Československou republiku

Od roku 1993 až do odchodu do důchodu působil Zsolt v MAAE jako informační manažér. V současné době pracuje pro tuto organizaci jako konzultant v oblasti nuclear knowledge management.

Zsolt je hrdý otec dcery Lucie, syna Dannyho, tchán Petra a dědeček Davida. (zdroj životopisu: http://stanik.name/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.