Zdeněk Vilém Krulikovský životopis

česká, 1945

Životopis

Zdeněk Vilém Krulikovský – zpěvák, pedagog, etnograf a publicista.
Narozen 3. 8. 1945 v Místku, kde po ukončení základní školní docházky se nejprve věnoval technickému studiu, avšak jeho zájmy směřovaly k umění - navštěvoval hodiny zpěvu na LŠU, kde byl také několik let žákem výtvarného oboru. Zpíval v pěveckém sboru Smetana, v lašském národopisném souboru Ostravica, působil i v Divadle u Ostravice (DUO).
V 19 letech začal studovat na Státní konzervatoři v Ostravě - obor sólový zpěv. Už při studiiích účinkoval ve Státním divadle v Ostravě – v činohře, v opeře a nejvíce pak v operetě, kde byl tři roky v angažmá. Vojnu absolvoval jako sólista Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého v Praze.
V roce 1974 nastoupil do souboru operety Krušnohorského divadla v Teplicích, kde vytvořil za osm sezon řadu předních rolí. Dva roky také souběžně zpíval sóla v opeře Státního divadla v Ústí n. L. V roce 1982 přestoupil do Těšínského divadla, kde byl angažován do zpěvoher a muzikálů. Po třech letech se vrací na operetní prkna – působí v Hudebním divadle Státního divadla v Olomouci. Tam také z jeho iniciativy vzniká (15. 9. 1987) sdružení Království lašské, které si dává do vínku obrodu lašského regionu. Zároveň je rodilými Lachy - členy tohoto ještě ilegálního spolku - symbolicky zvolen „lašským králem“.
V roce 1990 se definitivně vrací do rodného kraje, vyučuje sólový zpěv a hlasovou výchovu na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Pokračuje intenzívně v oblasti lašské osvěty, zakládá s mladými herci a zpěváky Moravskoslezskou komorní zpěvohru ( která nese od roku 2006 název Lašská divadelní společnost GIGULA). Sám v ní působí nejen jako herec a zpěvák, ale také jako dramaturg a režisér. Napsal hudební představení „Bubáci z pohádkového lesa“, které mělo přes 500 (!) repríz, v roce 1995 píše libreto k opeře „Ondraš, pan Lysej hory“ (hudba E. Schiffauer), později ji přepracoval na hudební komedii s lidovými zpěvy z Lašska (2006). Je velkým propagátorem všeho lašského, v roce 2006 vydává Knížku pro každého Lacha, 2008 Lašsko – kulturní a etnografický region Moravy a Slezska a Lašsko-český slovník. Je při zrodu kulturně-vlastivědného občasníku Lašský dostavník, kde publikuje řadu článků. Od r. 2013 se stává jeho šéfredaktorem. Vystupuje se svým souborem (družinou) na mnohých kulturních akcích nejen v regionu, ale i v Praze, na Slovensku a v Polsku.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.