Zdeněk Hanka životopis

česká, 1956 - 2020

Životopis

Vlastním jménem Zdeněk Šťastný, narozen 20. ledna 1956 v Uherském Hradišti, od školních let žije v Praze a od roku 1999 v Kanadě. O svém psaní říká, že múzy ho navštěvují jen z čiré zvědavosti. Z.H. získal díky tomu zkušenost s jevištěm, amatérským filmem, byl aktivním členem hudební skupiny a rád maluje. Psát začal během studentských let drobnými povídkami. Soubor ‚Rozhovory s oblohou‘, který nikdy nebyl publikován, vycházel z jeho horolezecké činnosti.
Rozhodl se pro studium medicíny, po ukončení studia pracoval v nemocnici Kadani, později v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze Podolí jako novorozenecký lékař. V roce 1991 přijal místo ředitele zdravotnického zařízení v Praze, vyučoval na zdravotnické škole, Lékařské fakultě University Karlovy a byl členem redakční rady populárního časopisu pro zdravý životní styl. Okolnosti ho později zavedly do Kanady. Profesionálně se specializuje na pohotovostní medicínu a zásah prvního kontaktu. Příběh Partitura pro srdce se opírá o autorovu osobní zkušenost, třebaže nejde o autobiografii v dokumentaristickém smyslu.
Vedle autorských knih Zdeněk Hanka přeložil z angličtiny thriller Twilight Petera Jamese (Příšeří, Naše Vojsko 1993) a společně s Marií Koubovou přeložil práci Rosemary Gladstar, Herbal Healing for Women (Přírodní léčba pro ženy, TOK-Eminent 1995) (zdroj životopisu: heleho)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.