Zdeněk Berka životopis

česká, 1960

Životopis

Zdeněk Berka- místo působení Zbýšov – bývalý cyklistický závodník, dvojnásobný účastník Giro d´ Italia v amatérech a v roce 1982 třetí na Alpe Adria.
Zdeněk Berka (1960) se s láskou ke kolu „už narodil“. Ve svých 14 letech začal pronikat do prostředí cyklistiky. Přes první nezdary se roku 1974 stal členem TJ Favoritu Brno, přes SVS Brno a Duklu Brno zakotvil v TJ Internacional Slovnaft Bratislava. Sbíral řadu ocenění ve všech kategoriích. Okusil i závodění na dráze, hlavně disciplínu „za motorovými vodiči“, dokonce i cyklokros, nejvíc mu ale učarovala silniční cyklistika. V dospělosti se úspěšně účastnil mnoha zahraničních etapových závodů, např. Okolo Holandska, Alpe Adria, Giro d´Italia pro amatéry (2. místo, r. 1982), Okolo Slovenska, samozřejmě i mistrovství ĆSSR, kde v závodě družstev obsadil 1. místo.

Nyní, když už se „dost vyzávodil“, jezdí raději jako cykloturista po vzdálenějších zemích a poznává tamní kultury. Jeho nejoblíbenější destinací je Indie. O svých cestách a poznatcích se zmiňuje v knize „Exotikou na kole“, kde je popsána měsíční cyklocesta po africkém Lesothu v r.2006. Je i vynikající amatérský fotograf. Je šťastně ženatý a má dvě dcery.
Cesta po náhorních planinách Etiopie s A.Červenýmje popsána a zdokumentována v knize Horami i pouští na kole .
Je spoluautorem některých cestopisných knih A.Červeného- Projel Indii, Mexiko, z Istambulu na kole domů, z Říma přes Grosglockner… Dnes jezdí na kole po světě. Projel Indii, Mexiko, z Istambulu se vracel na kole domů, z Říma to vzal přes Grosglockner. Jeho poslední cesta vedla opět do Indie a dále na Srí Lanku (Cejlon). (zdroj životopisu: http://kolaberka.cz/omajiteli.htm)

Ocenění