Zbyněk Ungr životopis

česká, 1933

Životopis

(* 30. dubna 1933, Dobřív)

Redaktor Československého (posléze Českého) rozhlasu Plzeň, autor rozhlasových literárních pořadů a rozhlasový publicista.

Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor filozofie-historie, absolvoval v roce 1957. Nejprve pracoval jako metodik vzdělávání v Okresním osvětovém domě ve Stříbře, následně na stejné pozici ve Společnosti pro šíření politických a vědeckých znalostí v Plzni, v té době začal externě spolupracovat s plzeňským rozhlasem. V roce 1964 nastoupil na místo redaktora krajové redakce Československého rozhlasu Plzeň. Po roce 1968 měl problémy, neprošel kádrovými prověrkami. Vedoucí literární redakce byl vyhozen a příspěvky se západočeskou literární tématikou, které přebíraly i další stanice, vypadly z vysílání. Situaci bylo třeba řešit. Příprava příspěvků o literatuře byla svěřena redaktorovi Zbyňku Ungrovi, jemuž se splnil sen, byť mu hrozil kdykoliv vyhazov. Postupně navázal spolupráci s hlavní redakcí literárně dramatického vysílání v Praze, kde začaly vysílat jeho příspěvky nejen se západočeskou literární tématikou. Podílel se například na pořadech: Četba na pokračování, Chuť domova, Pokračování za pět minut, Stránky na dobrou, Na nedělní vlně, Pořad dokořán, Echo, Bio-Ilusion. Po roce 1990 připravoval např. Nepovinnou četbu pro každého nebo Malé literární toulky, dále Příběhy s úsměvem a Příběhy s tajemstvím o lásce. Do důchodu odešel v roce 1994 a ještě několik let s plzeňským rozhlasem externě spolupracoval.
V roce 1997 vyšla na CD Pohádka o Honzovi, kterou Zbyněk Ungr napsal na základě lidových motivů. V letech 2016 a 2018 byly vydány starší nahrávky detektivek se Sherlockem Holmesem, které připravil na základě literární předlohy Arthura Conana Doyla. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.