Wu Ťing‑c‘ životopis

čínská, 1701 - 1754

Životopis

Pocházel ze vzdělanecké rodiny, jejíž hmotná situace nebyla příliš dobrá kvůli neúspěšné úřednické kariéře jeho otce. Jemu samotnému se nepodařilo složit vyšší státní zkoušky, které by mu otevřely cestu k úřední kariéře, a celá rodina postupně zchudla. Po prodeji zbytku nemovitostí se proto odstěhoval do Nankingu, který byl tehdejším kulturním centrem, a zde se živil literárními pracemi. Svůj román Neoficiální historie konfuciánů (česky jako Literáti a mandaríni) napsal asi v letech 1747–1749. Zbytek života prožil v bídě uznáván jen hrstkou svých přátel. Zemřel zcela neznám během přechodného pobytu v Jang-čou.

Ačkoliv jeho román nepatří mezi čtyři klasické čínské romány, je považován společně se Snem v červeném dvoře za vrchol čínské klasické prózy.
Kromě tohoto románu napsal ještě komentáře ke klasické Knize písní (dochované dnes již pouze v citacích) a řadu osobních lyrických básní tvořících jakýsi spisovatelův deník Sebrané básně z poustevny pana Wen-mu (Wen-mu šan-fang ti). (zdroj životopisu: Wiki)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Žánry autora

Literatura světová Romány

Štítky z knih

Čína čínská literatura

Ťing‑c‘ je 0x v oblíbených.