Wilfried Koch životopis

německá, 1929 - 2022

Životopis

Wilfried Koch (24. ledna 1929 Duisburg – 9. srpna 2022) byl německý malíř, historik umění, grafik, pedagog, sochař, hudebník a spisovatel beletrie. Od roku 1971 žil s manželkou Hilde v Rietberg-Varensell v okrese Gütersloh.

Wilfried Koch se jako historik umění dostal do povědomí širokého mezinárodního publika prostřednictvím svých Malých architektonických stylů (1967) a Velkých architektonických stylů – Evropská architektura od antiky po současnost (1982). Standardní práce pro architekty (\"The Cook\") je srozumitelná i pro laiky. Obsahuje 2800 architektonických kreseb autorem perem a tuší. Tyto dvě knihy byly vydány více než 80krát v němčině a přeloženy do více než 20 jazyků, včetně ruštiny, čínštiny a japonštiny. Celkový náklad přesahuje jeden milion.

Wilfried Koch namaloval a nakreslil přes 1000 portrétů a od roku 1982 se intenzivně věnoval sochařství. Technikou ztraceného vosku vytvořil četné bronzové sochy. Ve svých nadživotních sochách navrhoval lidi v jejich emocionálních hraničních situacích a zabýval se především náměty z hudby, mytologie a křesťanské ikonografie. K jeho charakteristickým výrazovým prostředkům patřily otevřené mušle, ze kterých tvořil trup, ruce a nohy. Na tělo nasadil takové výrazné a výrazné nositele mimiky a gest: obličej, ruce a nohy. Nápadné „kuchařské ruce“ se v jeho tvorbě staly stylistickým pojmem. Nejznámější sochy jsou: Mír: Pád jezdců z Apokalypsy, Herci, Esther, Erdmann, Truchlící, Rovnováha času, Vidoucí, František, Prorok, Krucifix třikrát korunovaný, Varus, Blázen, Adam-Lilith-Eva.

Jako profesionální koncertantní hráč na zobcovou flétnu a jako průkopník oživení tohoto nástroje se od počátku 50. let prosazoval rozhlasovými nahrávkami a koncerty doma i v zahraničí.

V roce 1997 se Koch stal Dr.-Ing. E.h. jmenovaný univerzitou v Kaiserslauternu. V roce 2002 byl jmenován do Evropské akademie věd a umění.

Wilfried Koch spolu se svou ženou Hilde založil „Nadaci Dr. Wilfried a Hilde Koch“. Obsahuje uměleckou a vědeckou pozůstalost. V roce 2007 manželé věnovali celý fond Nadaci Rietberger Sparkassen. Město Rietberg zakoupilo klášterní zahradu bývalého františkánského kláštera. S jedenácti bronzovými sochami se stal „parkem soch Wilfrieda Kocha“.

Město budovu koupilo pro nedaleké muzeum Wilfrieda Kocha. Ukazuje více než 100 obrazů, přes 700 kreseb a také vědeckou a literární pozůstalost v šesti měnících se výstavách ročně. V zahradách muzea stojí osm bronzových soch.

Další dary soch jsou umístěny na Technické univerzitě v Kaiserslauternu, Ortodoxní akademii na Krétě a Kazantzakis Museum Crete. (zdroj životopisu: Wikipedia)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Wilfried Koch - knihy

1975  0%Malý lexikon architektúry
1998  96%Evropská architektura

Žánry autora

Literatura naučná Architektura Encyklopedie

Štítky z knih

umění architektura

Koch je 0x v oblíbených.