Vladislav Dědek životopis

česká, 1960

Životopis

Od narození žije v Brně. Vyučil se truhlářem. Kromě této profese prošel mnoha dalšími, živil se jako stolař-pažbař, tesař, lešenář, skladník ale i jako pracovník ostrahy. Jeho velkou vášní byl sport, fotbal, hokej a box. V současné době se zajímá o výtvarné umění, hlavně práce starých mistrů a malování heraldiky.
Malovat začal až po ukončení školy. K heraldice se dostal přes modelářství, když si maloval a upravoval emblémy a znaky na modelech letadel. Jeho původním vzorem a inspirací byla tvorba heraldika Jiřího Loudy.
Vladislav Dědek se specializuje na malování erbů středověké šlechty, netvoří tedy novodobé osobní ani obecní znaky. Spolupracoval s nakladatelstvími Beatris a Putujme. Zde bylo vydáno 72 pohlednic s barevnými erby šlechty usedlé v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Jím namalované erby byly po dlouhou dobu i doplňkem rekonstrukčních pohlednic hradů a zámků, vydávaných těmito nakladatelstvími. Dále zde ilustroval dva díly Erbovních a rodových pověstí.
Tvorba Vladislava Dědka se objevila i v naučných monografiích o hradech Blansko, Valdek, o Tišnovské farnosti, Staré Vsi nad Ondřejnicí a Panství Maleč - osudy majitelů a jejich poddaných. Jeho erby ale můžete shlédnout i v méně známých publikacích např. v brožurce „Tajemství zámecké brány“ od skvělé malířky a spisovatelky Ivy Hoňkové, nebo ve třicátém čísle sborníku Havlíčkobrodska.
Po navázání spolupráce s pracovníky Ústavu archeologické památkové péče v Mostě se jeho namalované erby objevily v odborných publikacích o hradech Oltářík, Kalich a Panna.
Objevily se i v několika populárních videích o hradech z produkce skupiny HISTER.
Stálá výstava jeho prací se v letech 2015-2021 nacházela na hradě Veveří.
Je autorem erbu Černínů z Chudenic, který si vybral NPÚ pro rekonstrukci rodového jídelního servisu na zámku Krásný Dvůr.
Je členem anglické společnosti cechu heraldických umělců - The Heraldic Artists Guild.

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.