Vladimir Sangi životopis

ruská, 1935

Životopis

Vladimir Michajlovič Sangi, rusky: Владимир Михайлович Санги (*18.3.1935) je nivchský spisovatel a publicista. Píše nivchsky a rusky. Zabývá se nivchským folklórem, sbírá legendy, vyučuje na nivchských školách, věnuje se osvětové čiinnosti, je také tvůrcem prvního nivchského slabikáře a učebnic.
Narodil se v Sachalinské oblasti. Vystudoval Leningradský státní pedagogický institut A. I. Gerceva (1959). Členem Svazu spisovatelů SSSR je od roku 1962. V roce 1965 absolvoval Vyšší literární kurzy. V roce 1967 vstoupil do KSSS.
Od poloviny 60. let žil v Moskvě, od roku 1975 byl sekretářem vedení Svazu spisovatelů RSFSR. Po perestrojce odjel na Sachalin, v roce 1993 byl zvolen představitelem rodů Ket z levého břechu Sachalinu a povodí řeky Tym. Je členem Mezinárodní ligy ochrany práv a svobod člověka při Ekonomické a sociální radě OSN.
Je zakladatelem nivchské literatury, jeden z autorů reformy nivchské abecedy (zavedené Radou ministrů RSFSR 29.6.1979), autor pravidel nivchského pravopisu, nivchského slabikáře, učebnice nivchského jazyka, učebnic pro nivchské školy, knih na čtení v nivchském jazyce, vydavatel ruských klasiků v překladu do nivchštiny.
V roce 2015 u přílěžitosti osmdesátin spisovatele mu ropná společnost Sachalin Energy udělila certifikát, který potvrzuje, že rubínová hvězda sedmé velikosti v souhvězdí Ryb byla dostala jméno Vladimir Sangi.
V sídle UNESCO v Paříži se 18.3.2015 konalo zasedání u kulatého stolu „Záchrana a popularizace kulturního a jazykového dědictví původních národů Severu Sachalinu (Nivchů)“. Akce byla uzpůsobena k 80. výročí Vladimíra Michajloviče Sangy, klasika nivchské literatury a tvůrce nivchské abecedy. Na základě rozhodnutí ministra zahraničí Ruské federace Sergeje Lavrova se akce konala pod záštitou Komise Ruské federace pro záležitosti UNESCO. Organizátory akce se staly společnost Sachalin Energy, Vláda Sachalinské oblasti a stálé zastoupení Ruské federace při UNESCO. (zdroj životopisu: přebal knihy; https://bit.ly/3vlnELr)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Vladimir Sangi - knihy

1980  64%Námluvy v Ke-vo

Žánry autora

Literatura světová

Štítky z knih

Sangi je 0x v oblíbených.