Vladimír Pilař životopis

česká, 1926 - 2008

Životopis

Pilař, Vladimír, houslař, narozen 20. 4. 1926, Hradec Králové, zemřel 16. 9. 2008, tamtéž.Narodil v rodině známého houslaře Karla Pilaře, který zemřel v roce 1985. U svého otce se vyučil a celý život vyráběl dokonalé nástroje, které byly žádané špičkovými houslisty celého světa. Vladimír Pilař se postupem času, ale především pracovitostí, pílí, disciplínou a nesporným talentem zařadil mezi špičkové české a poté i světové houslaře. Většinu života trávil nejprve v ateliéru na tehdejší Dukelské třídě a poté v domě s ateliérem v Čechově ulici. Šest dní v týdnu, dvanáct hodin denně.
Nikdy neuvažoval o jiné dráze, i když v jednu chvíli se zkusil postavit s nástrojem i na pódium. V mládí se dostal jako houslista do tehdy amatérské hradecké filharmonie a hrál i v Lidové opeře. V tradici houslařství pokračuje jeho syn Tomáš a jeho vnučka Šárka.
Úspěšně se zúčastnil mnoha mezinárodních houslařských soutěží. Podnikl řadu studijních cest do Anglie, Holandska, Itálie, Kanady, Německa, Polska, SSSR, Švédska, USA a Japonska. Na jeho nástroje se hraje téměř po celém světě. Asi třináct zahraničních houslařů bylo v jeho dílně na stáži. V roce 1959 se stal členem Kruhu umělců houslařů. Roku 1977 mu byl udělen titul „Zasloužilý pracovník kultury“ a v roce 1981 „Zasloužilý umělec“. Vladimír Pilař patří mezi nejlepší světové houslaře. Jeho nástroje jsou dokonalé po tónové, výtvarné i řemeslné stránce. (zdroj životopisu: http://www.ceskyhudebnislovnik.cz/slovnik/index.php?option=c)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Vladimír Pilař - knihy

1986  100%Umění houslařů

Žánry autora

Literatura naučná Umění

Štítky z knih

housle houslaři

Pilař je 0x v oblíbených.