Vladimír Čermák životopis

česká, 1929 - 2004

Životopis

Český právník, filozof, politolog a humanista.

Narodil se v Čechyni u Rousínova, ale většinu života prožil v Brně, kde vystudoval II. státní reálné gymnázium. V roce 1952 absolvoval Právnickou fakultu Karlovy univerzity v Praze. Poté působil u Krajského soudu v Brně, nejdříve jako justiční čekatel, pak jako soudce a předseda senátu až do roku 1975, kdy z justice odešel a začal pracovat jako podnikový právník v Kovopodniku města Brna. Současně začal zpracovávat své pětisvazkové dílo Otázka demokracie. V 80. letech spolupracoval s některými brněnskými divadly a rovněž napsal hru Hostina Filozofů.

V 90. spolu s několika kolegy zakládá na Filozofické fakultě MU katedru politologie, jejímž se stal vedoucím. V roce 1993 se habilitoval a v roce 1994 byl jmenován profesorem v oboru sociální filozofie. Od roku 1990 působil také jako učitel na JAMU v Brně. Byl členem vědecké rady Filozofické fakulty Masarykovy univerzity a v letech 1994-98 i členem redakčního kruhu Politologického časopisu.

15. července 1993 byl prezidentem republiky Václavem Havlem jmenován soudcem Ústavního soudu ČR, kde působil celé desetileté funkční období. Je autorem mnoha jeho klíčových judikátů. (zdroj životopisu: cs.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.