Vjačeslav Palman životopis

ruská, 1914 - 1998

Životopis

Vjačeslav Ivanovič Palman, rusky: Вячеслав Иванович Пальман (26.3.1914 Skopin – 19.3.1998 Moskva) byl ruský sovětský spisovatel známý především svými knihami pro děti a mládež s dobrodružnou a fantastickou tematikou.
Narodil ve městě Skopin v Rjazaňské oblasti v rodně vojenského hudebníka. Roku 1933 ukončil zemědělskou vysokou školu v Borovsku a začal pracovat jako agronom. V období Velké čistky byl roku 1937 zatčen, odsouzen ke ztrátě svobody na 3 roky a poslán na Dálný východ, kde pracoval v zemědělství. Po propuštění zůstal na Dálném východě, pracoval opět jako agronom, začal se zabývat žurnalistikou a v novinách Стахановец a Советская Колыма publikoval články týkající se zemědělských prací.
Roku 1950 se s rodinou přestěhoval do stanice Dinskaja v Krasnodarském kraji. První knihu vydal roku 1955. Působil také jako dopisovatel listu Советская Россия. Celkem vydal za svůj život 30 knih.

Jeho četné povídky a romány jsou inspirovány zkušenostmi profesionála, jemuž příroda odhalila mnohá ze svých nejskrytějších tajemství. Jeho povolání i tvůrčí zájmy ho přivedly do nejrůznějších, často odlehlých koutů rodné země. Pracoval na Dálném východě, na Kolymě, na Kubáni, na Kavkaze. Jeho bohaté zkušenosti ze života v těchto dalekých končinách Sovětského svazu, většinou uprostřed přírody zatím málo dotčené civilizací, se výrazně uplatňují v jeho literární tvorbě. (zdroj životopisu: knihy Smrt v rezervaci; https://bit.ly/2Qqeqxp)

Ocenění