Vjačeslav Alexejevič P životopis

Vyacheslav Pyetsukh · pseudonym

ruská, 1946 - 2019

Životopis

Vjačeslav Alexejevič P\'jecuch (18. listopadu 1946 Moskva – 29. září 2019) byl sovětský prozaik a esejista.

Po dokončení studií působil více než deset let jako středoškolský profesor historie a ruského jazyka. Poté se rozhodl chopit pera spisovatelského a brzy se stal jedním z celostátně nejvydávanějších autorů a významnou osobností doby před rozpadem Sovětského svazu. Renomé si udržel i po jeho zániku. Napsal celkem patnáct souborů povídek a esejí, které také pravidelně vycházely v předních ruských literárních časopisech.

Jeho dílo bývá pro svůj metaliterární charakter zařazováno k proudu ruského postmodernismu 90. let minulého století, vedle tvorby spisovatelů jako Taťjana Tolstá, Viktor Jerofejev či Jevgenij Popov. Jakožto intelektuál bývá stavěn na roveň Vladimira Solovjova, Nikolaje Berďajeva či Aleksandra Solženicyna. Je držitelem mnoha prestižních ocenění, mimo jiné v roce 2007 získal Puškinovu cenu, o dva roky později pak cenu National Ecological Award za literární propagaci otázky ochrany životního prostředí v Rusku a v roce 2010 cenu Triumph Award za zásluhy na poli umění a literatury.

Než v roce 2019 zemřel na cirhózu jater, bydlel se svou ženou Irinou, obchodnicí s obrazy se zaměřením na avantgardní tvorbu, střídavě v Moskvě a malé vesničce ve Tverské oblasti. (zdroj životopisu: https://www.twistedspoon.com/pyetsukh.html)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Vjačeslav Alexejevič P - knihy

2011  0%The New Moscow Philosophy

Žánry autora

Literatura světová Romány

Štítky z knih

satira Sovětský svaz

P je 0x v oblíbených.