Vít Aschenbenner životopis

česká, 1977

Životopis

Mgr. Vít Aschenbrenner, Ph.D. (*10.8.1977) český muzikolog, sbormistr, dirigent, varhaník, cembalista a organizátor hudebního života.

Po absolvování Gymnázia Jaroslava Vrchlického v Klatovech vystudoval v letech 1995–2003 obory historie, germanistika a hudební věda na FFUK v Praze (diplomová práce Literátské bratrstvo v Klatovech 17. a 18. století a jeho podíl na náboženském a kulturním životě města). Na Ústavu hudební vědy FFUK absolvoval doktorské studium a v roce 2012 zde obhájil disertační práci Hudebně-liturgický provoz jezuitské koleje v Klatovech v 17. a 18. století. Poučenou interpretaci hry na varhany a cembalo studoval u Roberta Huga (2009-2010), Helmuta Frankeho (2011) a Moniky Knoblochové (od 2012). V letech 2012-2016 vystudoval hru na cembalo na Akademii staré hudby FFMU v Brně (bakalářská práce Hudební provoz plzeňských františkánů v 17. a 18. století se zaměřením na vícehlasý repertoár). Od roku 2014 studuje dirigování na Plzeňské konzervatoři pod vedením Jiřího Štrunce.

Od roku 2003 působí Katedře hudební kultury Pedagogické fakulty ZČU v Plzni jako odborný asistent v oboru hudební dějiny a hudební regionalistika. Dlouhodobě se věnuje výzkumu hudební kultury jihozápadních Čech v raném novověku, resp. v 17. a 18. století (viz seznam publikovaných prací níže) a výzkumu hudebního provozu významných kulturních center tohoto regionu v pobělohorském období.

V rámci přípravných výzkumných prací pro zmapování hudební kultury regionu publikoval v roce 2006 text Poutnická procesí směřující do Klatov – příspěvek k dějinám provozu západočeského barokního poutního centra v letech 1685–1785. Je spoluautorem kolektivní historické monografie Klatovy (2010), kam přispěl kapitolou o dějinách města v předbělohorském století. Výsledkem výzkumu hudebního života klatovské jezuitské koleje je monografie Hudebně-liturgický provoz jezuitské koleje v Klatovech v 17. a 18. století (2011). Pozornost věnuje také hudebním dějinám Plzně. Jeho text mapující plzeňské hudební dění do roku 1800 se stal součástí připravovaného prvního Dějin města Plzně (2015). Orientuje se také na problematiku barokního plzeňského františkánského konventu v pobělohorském období a na výzkum hudebního provozu barokního poutního kostela v Přešticích na jižním Plzeňsku v 18. století. Předmětem jeho dlouhodobého badatelského zájmu zůstávají Klatovy a sbírka hudebnin zdejšího děkanského kostela. Výsledkem tohoto výzkumu jsou texty o významných klatovských chorregentech 18. století (Jan Václav Flaška, Václav Pavlas), jež ovlivňovali úroveň klatovského hudebního života a osobitým způsobem reflektovali dobový vývoj hudebního repertoáru. V Janu Václavu Flaškovi objevil jediného dosud známého klatovského barokního skladatele. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADt_Aschenbrenner)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Vít Aschenbenner - knihy

2017  80%Devět století kláštera v Kladrubech 1115-2015

Žánry autora

Literatura naučná Historie

Štítky z knih

Aschenbenner je 0x v oblíbených.