Vilma Sokolová životopis

česká, 1859 - 1941

Životopis

Vilma Seidlová-Sokolová, v matrice Vilhelmina Josefa, (4. ledna 1859 Kostelec nad Orlicí – 12. září 1941 Praha byla pedagožka, spisovatelka, básnířka a překladatelka.

Její rodiče byli Josef Sokol, učitel na škole v Kostelci n. O. a Františka Sokolová-Veselá (23. září 1828–3. října 1915)[4]. Měla tři sourozence: Bohuslavu Sokolovou, Františka Sokola (16. listopadu 1864 Heřmanův Městec) a Karla Sokola.

Otec byl český pedagog a politik, poslanec Českého zemského sněmu a Říšské rady. Sestra byla česká pedagožka a spisovatelka, bratr Karel byl český nacionalistický politik, novinář, publicista a nakladatel.

Vilma studovala Vyšší dívčí školu a učitelský ústav v Praze. Učila v Novém Bydžově, Písku a v Praze na Smíchově. Se svým manželem Danielem Seidlem školním radou (5. listopadu 1855–7. února 1939) se seznámila za svého působení v Písku, kde založila ženský vzdělávací spolek Světlá.

Jako spisovatelka psala hlavně pro děti – básně, povídky, divadelní hry a její verše našly uplatnění i v hudebninách. Překládala do češtiny ze slovanských jazyků. Pěstovala styky se slovanskými národy. Byla redaktorkou Dívčího světa a sama přispívala do novin a časopisů pro ženy.V Praze XIX Bubeneč bydlela na adrese Schnellova 1. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.