Vilis Lācis životopis

lotyšská, 1904 - 1966

Životopis

Vilis Lācis (12. května 1904 - 06.2.1966) byl lotyšský spisovatel a komunistický politik.

Lācis se narodil v dělnické rodině v přítavním městě Riga, kde sám pracoval v dělnických profesích, zatímco psaní se věnoval ve volném čase. Úspěch románu Syn rybáře z roku 1933 z něj ovšem udělal jednoho z nejpopulárnějších a nejúspěšnějších lotyšských spisovatelů třicátých let. Široká obliba čtenářstva byla charakteristická pro celou jeho tvorbu.

V tomto období Lācis navázal těsné styky s ilegálním komunistickým hnutím a dostal se tak pod dohled tajných služeb. Situaci mu ovšem ulehčil fakt, že byl oblíbencem lotyšského autoritářského vůdce, Karlise Ulmanise, který nechal jeho složku zničit. Lācis nadále zůstává ve styku s komunisty a zároveň jako novinář poporuje Ulmanisův režim, který se mu za to odvděčuje finanční podporou a dokonce natočením filmu na motivy Lācisova opus magnum, Syna rybáře.

Po sovětské brutální okupaci pobaltí se stal Lācis členem Sověty nadiktované lotyšské "lidové vlády", která ovšem fungovala jen jako zástěrka moskevské politiky a neměla žádné reálné pravomoce. Po definitivní násilné anexi Lotyšska se stal dokonce ministrem vnitra. Přesto, že byl v této funkci více méně loutkou (jako takřka všichni pobaltští vládní politici stalinské éry), nesl přinejmenším spoluzodpovědnost za represálie, páchané režimem vůči obyvatelstvu. Jeho podpis "zdobí" příkazy k deportacím nejméně 40 000 Lotyšů.

Přes nechvalnou politickou kariéru je Lācis dosud nejpřekládanějším lotyšským autorem, jehož knihy se ve světových knihovnách nachází ve zhruba padesáti různých jazycích. (zdroj životopisu: anglická verze Wikipedie)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.