Viktor Juzefovič Dragunskij životopis

ruská, 1913 - 1972

Životopis

Viktor Juzefovič Dragunskij, Виктор Юзефович Драгунский (1.12.1913 New York — 6.5.1972 Moskva) byl ruský a sovětský spisovatel.
Narodil se v židovské rodině v New Yorku. Jeho rodiče utekli do USA z města Homel (na území dnešního Běloruska) a do narození syna se usadili v Bronxu. Po jeho narození se v červenci 1914 všichni vrátili zpět do Homelu. V roce 1918 jeho otec zemřel na tyfus (podle jiných zdrojů zemřel za nevyjasněných okolností). Jeho otčímem se stal rudý komisař, který zemřel o dva roky později. Dalším otčímem byl herec židovského divadla, s kterým rodina jezdila po štacích po celé zemi.
Viktor od raného mládí prošel řadou nejrozmanitějších povolání. Byl převozníkem, cirkusovým klaunem, novinářem, režisérem, filmovým a divadelním hercem a po válce uměleckým vedoucím parodistické scény Modrý ptáček. Zkušenosti a zážitky ze všech těchto profesí se promítají i do jeho literárního díla. Nejčastěji psal pro děti, z jeho tvorby pro dospělé jsou známé zejména novely Daleko za řekou a Dnes a denně. (zdroj životopisu: kniha Šestitranzistorový slo...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.