Viktor Cathrein životopis

německá, 1845 - 1931

Životopis

Viktor Cathrein ( 8. května 1845 Brig, Kanton Valais– † 10. září 1931 Cáchy) byl švýcarsko-německý morální a právní filozof a kněz Societas Jesu (SJ). Zpočátku publikoval (a později i výbušnější témata) pod pseudonymem Nikolaus Siegfried.
Za války mezi Německem a Francií sloužil ve vojenské nemocnici. Studoval teologii (1874–1878) v Ditton Hall ve Widnes nedaleko Liverpoolu.
V roce 1877 byl vysvěcen na kněze. Byl zvyklý učit ty mladší a přednášel (jak bylo v té době zvykem v jezuitském řádu) latinsky. V době Kulturkampfu musel v roce 1872 opustit Německo kvůli zákazu řádu. V roce 1881 představil výsledky svých studií v Anglii o anglické ústavě, o rok později následovala sbírka spisů ke Kulturkampfu v Prusku.
Poté se stal redaktorem kulturního časopisu Stimmen aus Maria Laach. Začal zcela v tradičním systému – a zůstal v něm – zabýval se palčivou otázkou práva, ekonomiky, míru, rovnosti. Jeho tomistická teologie, kterou ovládl do podrobností, se stala rámcem v řešení současných praktických problémů.
Po dlouhém životě, ve kterém se mohl věnovat hlavně vědeckému psaní (jako scenárista), protože ho jezuitský řád osvobodil od všech učitelských povinností, zemřel krátce před uchycením moci národními socialisty v Německu. Jeho poslední práce byly věnovány vztahu mezi socialismem a křesťanstvím a – radosti. (zdroj životopisu: https://de.wikipedia.org/wiki/...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Viktor Cathrein - knihy

1898  0%Soukromé vlastnictví

Žánry autora

Literatura naučná Ekonomie a obchod

Štítky z knih

Cathrein je 0x v oblíbených.