Velen Fanderlik životopis

česká, 1907 - 1985

Životopis

Velen Fanderlik se narodil se v Praze 11. února 1907, doktorát práv získal v roce 1929 na Masarykově univerzitě v Brně, kde se svým starším bratrem Milotou začal v roce 1919 aktivně skautovat. Po nacistické okupaci v roce 1939 uprchl přes Jugoslávii do Francie a pak do Anglie, kde sloužil jako důstojník dělostřelectva, posléze jako právník vojenského soudu a pak vyšetřovatel válečných zločinců v OSN.

Za války organizoval v zahraniční armádě naše vojáky, skauty, kteří bojovali proti nacismu. V roce 1947 se do ČSR vrátil, po únoru 1948 však musel před komunisty opět emigrovat. Pobyl v uprchlických táborech v Německu a po dvou letech pobytu v Anglii se trvale usadil v městečku Trail v kanadské provincii Britská Kolumbie, kde také 2. února 1985 zemřel a je zde i pochován.

Před válkou organizoval lesní školy a psal skautské příručky. V roce 1946 byl zvolen starostou Junáka. V emigraci od roku 1948 organizoval v uprchlických táborech skauty a byl zde roku 1949 zvolen starostou Čs. exilových skautů. V této funkci byl v roce 1975 uznán i organizací ČSES. Udržoval kontakty s mnoha činovníky světového skautingu. Řádným členem WORLD COM1TTE (Světového skautského výboru) byl v letech 1947–1951. Byl zakladatelem a hlavním přispívatelem časopisu STOPA, hlavním vedoucím amerického ústředí CZECHOSLOVAK BOY SCOUTS IN EXILE a po roce 1975 příznivcem a pomocníkem skautského exilu v Evropě.

Vedle právní praxe a své aktivity ve skautském hnutí se zajímal o historii a umění, byl uznávaným autorem skautských příruček a malířem. Jeho skautský archiv je uložen na Univerzitě v Lincolnu, stát Nebrasca, USA.

Doc. JUDr. Velen FANDERLIK je jednou z nejvýznamnějších osobností našeho exilového skautingu. (zdroj životopisu: http://www.kpv-praha15.wz.cz/kpv_zpravodaj_clanek73.htm)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.