Václav Vorlíček životopis

česká, 1930 - 2019

Životopis

Jeden z nejúspěšnějších českých filmových režisérů a scenáristů. Jeho filmy a pohádky se staly neodmyslitelnou součástí vánočních svátků nejen u nás, ale i v řadě dalších zemí, a patří k nejsledovanějším televizním pořadům. Natočil 25 celovečerních filmů, z nichž mnohé patří do zlatého fondu české kinematografie a získaly desítky ocenění na filmových festivalech doma i v zahraničí.

Narodil se 3. 6. 1930 v Praze. V letech 1951 až 1956 vystudoval režii na pražské FAMU. Jeho absolventským filmem byl film Direktiva. Následně nastoupil jako asistent režie do Filmového studia Barrandov a záhy se vypracoval na místo pomocného režiséra. Jeho prvním samostatným filmem byla detektivka pro děti Případ Dupínek, jejíž příběh se odvíjel kolem pátrání po ztraceném kufru s loutkami pionýrského souboru.

U diváků poprvé zabodoval parodií na komiksové seriály Kdo chce zabít Jessie? Snímek získal na Mezinárodním festivalu vědecko-fantastických filmů v Terstu v roce 1966 hlavní cenu a podobně zabodoval i na filmovém festivalu v Locarnu. V režiséru se probudil zájem o dobrodružné a komicky utopicky laděné filmy. Na utopickou linii své tvorby navázal Vorlíček natočením filmů Konce agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky - parodie na špionážní snímky bondovského typu, Což takhle dát si špenát

Jeho nejčastějším spolupracovníkem byl spisovatel a scenárista Miloš Macourek. Plodem jejich spolupráce se stala i crazy komedie Pane, vy jste vdova!, pohádková komedie Dívka na koštěti. Vorlíček pokračoval v sérii zdařilých pohádkových komedií, kdy největší ohlas zaznamenaly Tři oříšky pro Popelku, dále Jak se budí princezny, Princ a večernice, nebo "moderní" pohádka pro všechny generace Jak utopit doktora Mráčka. Vrcholem Vorlíčkovy televizní tvorby se ale stal slavný 13-dílný pohádkový seriál Arabela natočený v roce 1980. Na tento úspěch navázal ještě dvěma úspěšnými televizními seriály 80. let: Létající Čestmír a Křeček v noční košili. (zdroj životopisu: http://www.levneucebnice.cz/autor/vaclav-vorlicek/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.