Václav Volný životopis

česká, 1923 - 2000

Životopis

Václav Volný byl politický odborník a politický vězeň. Pocházel z vážené rodiny, jeho otec byl poslancem, členem řady hospodářských institucí a osobním přítelem Švehly a Bezruče.
To ale nezabránilo tomu, aby byl Václav již v době války po razii gestapa v roce 1941 v gymnáziu zatčen, gymnázium zavřeno a tedy nedostudoval.
V březnu 1948 byl znovu zatčen. Tentokrát jiným režimem, ale shodou podivných okolností se ocitl ve stejné cele jako poprvé. Druhý den byl sice propuštěn, nicméně nastala doba šikanování. Z Vysoké školy zemědělského a lesního inženýrství v Praze byl vyloučen, následovalo několikaleté stěhování pro různých pracovních trestních táborech, z nichž byl nakonec propuštěn s podlomeným zdravím. Krátce nato mu zemřela matka a bratr Jiří byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen na pět let vězení a rodný grunt v Palkovicích byl zabaven. Václav Volný musel čelit neustálému sledování StB.
Počátkem 60. let utvořil spolu s přáteli ilegální výbor Švehlovy rolnické strany, ve kterém řešili budoucnost zemědělství. Byli však odhaleni StB a v následném procesu dostal Václav Volný tři roky vězení. Teprve po svém propuštění se v polovině 60. let mohl začít věnovat oboru, kterému rozuměl, a kterým žil – zemědělskému a lesnímu hospodářství. V období obrodného procesu se zapojil i do veřejného života v lidové straně, pro kterou navrhl i zemědělskou část jejího programu. Stal se uznávaným odborníkem, zvaným na zemědělské kongresy i v zahraničí. Je autorem deseti zemědělských patentů.
O svém životě sugestivně vypráví v knížce Láska a otroctví (zdroj životopisu: http://www.slezskabrana.cz/view.php?cisloclanku=2012070003)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Václav Volný - knihy

1994  60%Láska a otroctví

Žánry autora

Literatura naučná Biografie a memoáry

Štítky z knih

Volný je 0x v oblíbených.