Václav Podzimek životopis

česká, 1921

Životopis

PhDr. Václav Podzimek se narodil roku 1921 v Praze. Původem je dělník, v padesátých letech se stal vojákem z povolání (do zálohy odešel v hodnosti plukovníka), politickým pracovní­kem ČSLA. Bezmála dvě desetiletí působil jako šéfredaktor časopisu Lidová armáda.
Kromě publicis­tické činnosti spolupracoval s dokumentárním filmem a televizí. Podle novely s vojenskou tematikou Vysoká modrá zeď, která byla vydá­na též v Sovětském svazu, natočil režisér Vladi­mír Čech film odměněný zvláštní cenou poroty Filmového festivalu pracujících 1974 a cenou Českého literárního fondu. Napsal scénář k dvoudílné televizní inscenaci režiséra Evžena Sokolovského o počátcích jednotné organizace mládeže Nositelé zeměkoule.
V roce 1978 vydal v periodické řadě Magnet Ocelový flám, práci čerpající ze života armá­dy. Novela Ocelová rapsódie z ní vychází a je jejím prohloubením (text vyšel rovněž v SSSR a v BLR a byl oceněn Výroční cenou nakladatelství Naše vojsko).
Za román Hostování nepřípustné se dostalo auto­rovi roku 1986 vysokého ocenění – Výroč­ní ceny Víta Nejedlého.
Václav Podzimek publikoval čtyři tituly v edici Magnet, je literárním zpracovate­lem pamětí R. Pešky Domov na konci bojů (Naše vojsko 1986) a přispěl povídkou do sborníku Mosty pro zít­řek. Román Ohlédni se vpřed (Naše vojsko 1988) vyšel ke 40. výročí vítězství českoslo­venského pracujícího lidu v únoru 1948. (zdroj životopisu: Záložky knih Ocelová rapsódie, Ohlédni se vpřed)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.