Václav Petr životopis

česká, 1942

Životopis

Pražský rodák Václav Petr žije od poloviny 60. let v Třebíči. V průběhu 70. a 80. let se věnoval černobílé fotografii, v letech 1971-1974 absoloval Školu výtvarné fotografie v Brně. Za fotografie, které vystavoval po celém světě (Evropa, Afrika, Amerika, Asie, Austrálie), obdržel řadu cen a uznání (cena francouzké vlády na mezinárodním fotografickém salonu v Orleánu). Za dlouholetou výstavní reprezentaci v zahraníčí obdržel v roce 1975 jako jeden z prvních českých fotografů čestný titul ,,ASČF" (Autor svazu Českých fotografů). Příchodem Husákovy normalizace byly veškeré kontakty se zahraničím přerušeny. V devadesátých letech se na cestách po světě Václav Petr věnuje výhradně barevné fotografii. Viděl kus světa, projel pětapadesát zemí pěti kontinentů.
Sám o sobě říká: ,,Po revoluci se otevřel svět a tak jsem hned vyrazil za oceán, do Indonésie. Projel jsem celou Jávu, ostrov Bali a pochopil jsem, jak neskutečně krásné jsou tropy. Další cesta vedla do Thajska a Nepálu za poznáním tibetského budhismu. S partou dukovanských nadšenců pro vysokohorskou turistiku jsem projel i Ameriku a Kanadu. Naše cesta vedla ze San Diega až do Kanady. A přes Calgary a Vancouver jsme se po pobřeží vrátili do LA. Ujeli jsme dvanáct tisíc kilometrů a já nafotografoval 70 kinofilmů. V Americe jsem pochopil, že cestování s báglem na zádech dává člověku zcela jiný pohled na svět a na lidi. Ale chce to dobrou kondici a pořádný elán do života."
Po opuštění své projektanské profese na Jaderné elektrárně v Dukovanech se plně věnuje psaní knih, cestování a fotografování. O své zážitky ze světa se dělí nejen s čtenáři knih, časopisů a novin, ale i s posluchači rozhlasu a navštěvníky různých přednášek a diapromítání. (zdroj životopisu: Biografie z knihy Tajemná Afrika)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.