Václav Klička životopis

Alexandr Lomm · pseudonym

česká, 1925 - 1994

Životopis

Václav Klička (*20. listopadu 1925, Čeremchovo, Irkutská oblast, Sovětský svaz - †1994, Česká republika) byl český spisovatel a překladatel. Do roku 1974 publikoval jen rusky pod pseudonymem Alexandr Lomm.
Václav Klička se narodil českému otci Josefu Kličkovi (bývalému legionáři) a ruské matce v Sovětském svazu v Irkutské oblasti poblíž jezera Bajkal. Roku 1937 byl jeho otec Josef Klička sovětskými úřady zatčen pro podezření ze špionáže a Václav Klička, jako dvanáctiletý chlapec, byl spolu s matkou a sourozenci vyhoštěn do Československa. Zde vystudoval Ruské gymnázium.
Když dospěl, tak vzhledem k politickému \"škraloupu\", který zdědil po otci, mu úřady v ČSSR znemožnily uplatnit se v jakémkoli zaměstnání, které by odpovídalo jeho vzdělání a schopnostem. Nakonec mu nezbylo, než pracovat v dolech. Po pracovním úrazu se stal invalidním důchodcem a začal se živit jako překladatel. Později od šedesátých let i jako spisovatel. V letech 1959–1974 psal a publikoval převážně díla vědeckofantastické literatury v ruském jazyce pod pseudonymem Alexandr Lomm (Александр Ломм). Později některá svá díla přeložil do českého jazyka a publikoval je v ČSSR pod svým vlastním jménem.
Časopisecky Klička publikoval povídky Zrozený bez matky (Práce, 1980 č. 49), Zkrocení ďábla (MF, 8. 10. 1980) a Mikojové (MF, 12. 1. 1980).

V SSSR publikoval knihy:
\"Дрион\" покидает Землю scifi román
Исполин над бездной scifi román
Ночной орёл scifi román
Удивительные превращения Дика Мюррея scifi novela

a povídky ve sbornících:
История одной ошибки. Фант. рассказ
Конец короля крокодилов. Фант. рассказ
Муравьиный царь. Науч.-фант. рассказ
Последней умирает собака. Фант. рассказ \"Преступление\" доктора Эллиотта Рассказ
Скафандр Агасфера. Фант. рассказ
Случай с зеркалом. Фант. рассказ
Спаситель обреченных сокровищ. Фант. рассказ
Тасли Куми. Фант. рассказ
Чудо в Марабране. Фант. повесть
Гроза рассказ
В тёмном городе рассказ
черти в кузнице (zdroj životopisu: www.legie.info. cs.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.