Václav Jelínek životopis

Sláva Václav Jelínek, Willibald Yöring, V. Ludikar · pseudonymy

česká, 1905 - 1967

Životopis

Sláva Václav Jelínek byl spisovatel, novinář, překladatel z němčiny, angličtiny a srbochorvatštiny. Publikoval své prózy z velké části v časopisech a novinách, např. České slovo, Pražský ilustrovaný zpravodaj, Hvězda, Večer, Reforma, Expres, Letem světem, Nová Praha, Rozkvět aj. Byl jedním z nejrychleji píšících spisovatelů v české literatuře, čemuž ostatně odpovídala úroveň jeho děl. Podle prohlášení v deníku Expres z r. 1930 měl ve svých 25 letech na kontě již 50 románů. Z jeho nefantastické tvorby jmenujme romány Záhadný mandarin (1924), Muž s kocouřím čelem (1925), Oko orientu (1925), Lordův zločin (1926), Láska cikánky (1932), Proti proudu (1941), několik knih vydal za okupace pod jménem Wilibald Yöring, např. Smrt před očima (1943) či Aljaška (1944). V letech 1931–32 vydal 28 sešitů série detektivek „Detektiv Bangs“.

Za okupace Jelínek udával své spoluobčany a byl za to pak odsouzen na několik let do vězení. V první polovině 40. let se přejmenoval na Willibalda Yöringa a neúspěšně žádal o německé občanství.
Ve vězení strávil přibližně šest let. Po rozsudku se ho zřekla celá rodina. Navzdory vězení se pokusil o spisovatelský comeback, v 60. letech těsně před smrtí údajně požádal svého synovce, aby se zaštítěn svým jménem pokusil prorazit v Československé televizi. To se vzhledem k nekvalitě Jelínkova díla nepodařilo a spisovatel posléze zemřel v zapomnění.

Ocenění