Uladzimir Vjačaslavavič Adamčyk životopis

Adam Hlobus · pseudonym

běloruská, 1958

Životopis

Adam Hlobus, bělorusky: Адам Глобус, vlastním jménem Uladzimir Vjačaslavavič Adamčyk (rusky: Влади́мир Вячесла́вович Ада́мчик, bělorusky: Уладзімір Вячаслававіч Адамчык) (*29.9.1958) běloruský esejista, novelista, malíř a aktivista.
Narodil se v Džeržinsku v rodině běloruského spisovatele
Vjačeslava Adamčyka (rusky: Вячеслав Адамчик, bělorusky: Вячаслаў Адамчык). Od roku 1959 žije v Minsku. Absolvoval pedagogické oddělení Minského výtvarného učilistě А. К. Hlebova (1977) a výtvarné oddělení Běloruského divadelně-výtvarného institutu (1983). Pracoval jako technický kreslič, umělecký resaurátor, animátor a redaktor časopisu Rodnik (od 1987). Zajímá se vydavatelskou činností ve vydavatelství Sučasny litaratar. Jeho manželka Jelena Adamčyk (Елена Адамчик) je známá dělorská fotografka. Má dvě děti. Byl jedním ze zakladatelů a činovníků neformálního sdružení mladých literátů Tutejšyja (Тутэйшыя) («Здешние», 1986—1990), které se zaobíralo nejen literaturou, ale vyjadřovalo i aktivní sociální a politický postoj. V říjnu 1988 organizovalo v Bělorusku první akci - připomínku obětí sovětského režimu s mnohatisícovým průvodem a mítinkem.
Jeh verše a próza jsou přeloženy do základních světových jazyků, je vydáván v Británii, Německu, Slovinsku, Česku, Polsku a Rusku. (zdroj životopisu: https://www.peoples.ru/art/literature/story/adam_globus/)

Ocenění

Uladzimir Vjačaslavavič Adamčyk - knihy

Žánry autora

Štítky z knih

Adamčyk je 0x v oblíbených.