Tomáš Kučerovský životopis

česká, 1974

Životopis

Narozen 1974 v Brně, v r. 2001 absolvoval fakultu architektury brněnského VUT, architekturou se ale profesně nezabývá, živí se jako ilustrátor na volné noze.

Zabývá se komiksy, knižními a časopiseckými ilustracemi, návrhy knižních obálek, grafickou úpravou publikací, obaly CD, návrhy pro počítačové hry, ilustracemi deskových her, divadelními plakáty, reklamními ilustracemi a storyboardy. Jeho komiksy a ilustrace vycházely v denících Rovnost a Deník, pracoval na osmi počítačových hrách (Altar Interactive, Illusion softworks), pro brněnské Hadivadlo vytvořil několik plakátů a scénografii hry Frida, Frida Kahlo. Mezi jeho klienty patří Telefonica-O2, T-mobile, Vodafone, Heineken, EON, Kooperativa, Nadace Partnerství, nadace Post Bellum a další.

V roce 2000 společně s Tomášem Prokůpkem založil časopis Aargh!, komiksovou revui, publikující autory od nás i ze zahraničí, teoretické články, rozhovory, články o historii českého komiksu atd.

Účastník mezinárodního komiksového workshopu v Singapuru, pořádaného nadací ASEF v r. 2006, během kterého dvanáct komiksových autorů z dvanácti zemí Evropy a Asie společně pracovali na antologii krátkých příběhů na téma „migrace“, v r. 2009 byl pozván na korejský komiksový festival BICOF, aby pro festival nakreslil krátkou reportáž. O českém komiksu přednášel na festivalech v Petrohradě, Bukurešti a Haarlemu.

Účast na více než 30 výstavách u nás i v zahraničí (Slovensko, Polsko, Makedonie, Itálie, Rumunsko, Francie, Rusko, Singapur, Holandsko)

V roce 2012 mu vyšla u vydavatelství Analphabet books komiksová monografie ZOOOM. (zdroj životopisu: http://www.tomaskucerovsky.tk)

Ocenění (8)

2020 - Cena Muriel (Přínos českému komiksu - za založení a vydávání časopisu Aargh!)
2017 - Cena Muriel (Nejlepší strip (Arnošti))
2017 - Cena Muriel (Nejlepší krátký komiks (V mlze mezi dnem a nocí)) - kniha Aargh! #16
2016 - Cena Muriel (Nejlepší krátký komiks (Lenka Šimečková - Páteř domu)) - kniha Aargh! #15
2015 - Cena Muriel (Nejlepší krátký komiks (za Kašna)) - kniha Aargh! #14
2014 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Nejlepší dílo domácího výtvarníka: za obálku ke sborníku Excelsior, gentlemani! (Straky na vrbě))
2014 - Cena Muriel (Nejlepší krátký komiks (Bruselský nepříběh))
2008 - Cena Muriel (Nejlepší krátký příběh)