Tom Chalupa životopis

česká

Životopis

Narodil jsem se na sklonku prezidentování Ludvíka Svobody, ve vesnici na jižní Moravě, na okraji místa slavné historické bitvy. Vlastně jsem se narodil v okresním městě, ale to je fuk. Dětství jsem prožil v partě s mnoha vylomeninami - naštěstí bez trestní klasifikace a postihu.

Nerozumně jsem se sám naučil číst, psát a počítat ještě před nástupem do školy, proto jsem se asi následné roky ve třídě nudil. První poznámku jsem dostal už po dvou týdnech - padělání podpisu mamky do deníčku a vynechání jednoho písmenka. Brzy mě přestalo bavit číst pouze pohádky a rovnýma nohama jsem skočil do dospělácké literatury. Prvním objevem se stal E. A. Poe. Co na tom, že jsem se následně bál i vlastního stínu. Dalším spisovatelem byl Thomas Mann - vylézaly mi oči z důlků. Do toho období spadají i mé první literární pokusy, bohužel nedochované.

Cestování časem vpřed. Jako milovník obchodní korespondence o jediné větě (někdy souvětí) jsem před pár lety nerozvážně vyslyšel povzdech \\\"Já už nemám, co číst,\\\" a z hecu se pustil do psaní detektivky. Jedna, druhá, třetí, až jsem už měl dost vražd a úkladů a vrhl se na ženský román. Následně se mi hlavou začal honit fantasy příběh z dávné historie. K prasárně Hrobníkův syn se pro jistotu moc nehlásím, aby se ke mně dál hlásili potomci.

Většinu života jsem žil v domě mezi železniční tratí a frekventovanou silnicí. Na dvě dekády jsem si odskočil do vesnice obklopené lesy a zbytek jsem trávil různě po republice.

Co ke mně? Mám rád upřímnost a férovost. Nevidím život a svět černobíle; možná proto, že jsem dětství a část mládí strávil v sevření jediné možné pravdy. Cesta k cíli u mě bývá klikatá, i když bych mohl volit kratší a pohodlnější. Miluju cestování; pohříchu se jedná většinou o rajzování pomocí Google Earth. Taky se rád prostřednictvím knih či obrazovky vracím do dávné historie. Jídlo? Nemusím červenou řepu a žemlovku. Občas snesu to, co nedávno kvokalo. Kačen a králíků jsem taky přejedený. Miluju domácí hranolky se spoustou omáčky. Píšu absolutně střízlivý, i když to někdy nevypadá. (zdroj životopisu: https://www.tomchalupa.cz/)

Ocenění