Taisen Dešimaru životopis

japonská, 1914 - 1982

Životopis

Jasuo Dešimaru se narodil 29. 11. 1914 v jižním Japonsku. Od dětství ho silně ovlivňovaly tradiční japonské hodnoty. Zvlášť silně na něj zapůsobila pobožnost matky, která vyznávala učení školy Šinšú, buddhismus vytvořený Šinranem, vrstevníkem Dógena. Když se stal mistrem zenu, často opakoval, že spojil hlubokou víru Šinrana s praktikou zenu. Kolem dvacátého roku života odjel Jasuo do Tokia studovat ekonomické vědy. Kromě ekonomie a angličtiny zabíralo hodně místa v každodenním životě mladého Dešimarua studium náboženských otázek. Účastnil se přednášek univerzitních specialistů na hinduismus a buddhismus, objevil křesťanství v kostele baptistů a seznámil se s evropskou filozofií.

V roce 1936 se setkal se s Mistrem Kódóem Sawakim. Byl to autentický mistr zenu, jenž vždy odmítal zkostnatělost církevní hierarchie. V listopadu 1965 Mistr Kódó Sawaki vážně onemocněl a vyplnil Jasuovi dávné přání – vysvětil ho na mnicha. Jasuo obdržel při ordinaci jméno Mokudo Taisen – Klášter Ticha, Velká Moudrost. Kódó zemřel v prosinci 1965. Před svou smrtí vyslovil přání, aby Taisen Dešimaru šířil zen v Evropě.

V červenci 1967 přijel Taisen Dešimaru na pozvání makrobiotiků do Francie. Zen byl v té době v Evropě znám pouze v úzkém kruhu mladé inteligence. Na živobytí si vydělával masážemi šiacu, pomáhal nosit balíky do obchodu. Misionářská činnost Taisena Dešimarua byla od počátku velmi intenzívní. Měl přednášky ve Francii, Holandsku, Itálii, Švýcarsku aj. Největší rozkvět nastal v letech 1972–76 v důsledku mnoha sesšinů v Zinalu ve Švýcarsku a v Lodeve. Byl postaven klášter v Avallonu.

Dešimaru byl všeobecně uznáván jako Kaikjósokan (Velký misionář) nejvyššími autoritami zenové školy Sótó v Japonsku. Po všechna léta učil výlučně zazen. Současně překládal, komentoval a publikoval texty velkých mistrů minulosti, např. Šódóka Mistra Joky Daišiho, Hókjózanmai Tózana Rjokaie, Sandokai Sekito Kisena, Šin Džin Mei Sósana, některé kapitoly z Šóbógenzó Mistra Dógena.

V roce 1982 Mistr Dešimaru vážně onemocněl. I přes vážný zdravotní stav každý den přicházel do pařížského dódžó na ranní zazeny a komentoval Šindžingakudó (Studium těla a ducha) Mistra Dógena. Do Japonska odletěl 16.dubna 1982, ponechávaje v Evropě sešit se zápisky, kesu Kódóa Sawakiho a také odkaz kecumjaku. Z Japonska se již nevrátil. Zemřel 30. dubna 1982. (zdroj životopisu: http://www.sotozen.cz/zen/taisen-desimaru/)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Taisen Dešimaru - knihy

2003  60%Zen a bojová umění

Žánry autora

Duchovní literatura Náboženství

Štítky z knih

Dešimaru je 0x v oblíbených.