Suzana Tratnik životopis

slovinská, 1963

Životopis

Suzana Tratnik se narodila roku 1963 ve slovenském městečku Murská Sobota. Je promovanou socioložkou: pracuje jako spisovatelka, překladatelka z angloamerické literatury (překládá beletri i odborné teoretické studie), publicistka, esejistka a dlouholetá aktivistka lesbnického hnutí. V roce 1998 debutovala povídkovou antologií "Pod ničlo" (Pod nulou). o tř roky později vyšel román "Ime mije Damjan" (Jmenuju se Damián). Koncem roku 2003 vydala druhou sbírku povídek "Na svojem dvorišču" (Na svém dvorku).
V letech 1995 a 1996 byla zařazena medzi třináct nejlepších slovinských autorek povídek a v roce 1997 získala třetí cenu v kategorii milostný dopis slovinské literární revue "Primorska sečanja". Její povídky byli publikovány i v zahraničí, v nemecké antologii evropské lesbické prózy "Sappho küsst Europa" (1997) a v americké antologii "The Vintage Book of International Lesbian Fiction (1999).
Podílí se na orgzanizaci filmového festivalu homosexuálu v Lublani a v roce 2000 vyla také členkou poroty Teddy na filmovém festivalu Berlinale. (zdroj životopisu: prebal knihy Jmenuju se Damián)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.