Susan Glaspell životopis

americká, 1882 - 1948

Životopis

Narodila se ve vystěhovaleckém městě Davenportu v Iowě. Pochází ze starého amerického rodu, neboť její předkové byli mezi prvními osadníky (loď Mayflower).
Po vysokoškolském studiu se věnovala žurnalistice, později doplnila své vzdělání na univerzitě v Chicagu a odebrala se do Provincetownu (Cape Cod) v Nové Anglii. Tam se přidružila ke slavné dramatické družině "The Provincetown Players" a v r. 1913 se provdala za jejího organizátora G. C. Cooka. Už od r. 1909 psala romány a později pod vlivem manžela a s jeho pomocí taky hry. V románech i dramatech vyznačuje její dílo jemná analýza duchovních vztahů mezi lidmi.
Ústřední místo v její próze po prvních pokusech (Glory of the Conquered - 1909, The Visionig - 1911) zaujímá román Fidelity (Věrnost - 1915), klasická oslava lásky a věrného přátelství. Následující román Brook Evans (1928), ač opět příběh vášnivé ženské lásky a jejích následků, je naproti tomurozpolcený a v dalším díle propadla modernistickému kultu podvědomí. The Fugitive´s Return (1929), historie těžce zeaněné duše, přivádí čtenáře do současného Řecka, kde žila až do smrti svého manžela. její poutavé paměti The Road of the Temple (1926) jsou důležité pro poznání jejich poměru, který mocně působil na její vnitřní vývoj.
Roku 1925 se provdala za spisovatele Normana Matsona. V zimě bydleli v New Yorku, v létě na své farmě nedaleko Provincetownu. Glaspellová psala v osamělé dřevěné chatě, kterou si postavila opodál. Zemřela roku 1948 (zdroj životopisu: doslov knihy Věrnost (O. Vočadlo))

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Susan Glaspell - knihy

1941  0%Věrnost

Žánry autora

Literatura světová Romány

Štítky z knih

Glaspell je 0x v oblíbených.