Stanislav Wabi Daněk životopis

česká, 1947 - 2017

Životopis

Wabi Daněk, nebo Stanislav Jan Wabi Daněk (*30. ledna 1947, Zlín – †16. listopadu 2017), byl český folkový písničkář a trampský bard.

Civilním povoláním byl řidič záchranné služby. Mimo jiné je autorem jakési novodobé trampské hymny, jíž se stala píseň Rosa na kolejích ze stejnojmenného supraphonského gramofonového alba. Jeho písně (celkový hudební projev) jsou některými hudebními odborníky občas přirovnávány k americkému zpěvákovi a filmovému herci Krisu Kristoffersonovi. Vystupoval v duu s Milošem Dvořáčkem, spolupracoval také s legendami, jako jsou Miki Ryvola, Kapitán Kid nebo skupina Pacifik. V sedmdesátých letech vystupoval se skupinou Plížák a Vojtou Kiďákem Tomáškem. Přezdívku Wabi získal podle Wabiho Ryvoly, jehož písně hrál v mládí svým kamarádům.

Od roku 1985 žil v Praze. S manželkou Evou měl čtyři děti: Markétu, Renatu, Stanislava a Šimona. Zemřel 16. listopadu 2017 po dlouhé nemoci. Kvůli zdravotním problémům již v létě roku 2017 zrušil všechny koncerty, včetně vystoupení na festivalu Benátská. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.