Stanislav Vincour životopis

česká, 1932 - 2019

Životopis

Stanislav Vincour, skautským jménem Bublina, se narodil 6. května 1932 v Olomouci.

V dětství se jeho rodina dosti stěhovala, neboť byl jeho otec zaměstnancem Vojenských lesů. Museli například prchnout z Malacek po vyhlášení profašisticky orientovaného slovenského státu v roce 1939. Za války spoluzaložil v Hořovicích 19. února 1941 klub Mladého hlasatele Hoši Brdských lesů číslo 14922. Hned v květnu 1945 vstoupil do oddílu v Hořovicích. V září se pak jeho rodina odstěhovala do Českého Těšína, kde vstoupil do 1. oddílu Oty Gavendy – Harryho, kde byl členem družiny Medvědů. Dlouhá léta pracoval v elektrárně v Karviné. V roce 1995 se účastnil expedice, která navštívila Jamboree v Drontenu, čímž si splnil svůj dávný sen.

O svých životních osudech napsal a vydal vlastním nákladem v roce 1996 knihu Těšínské vzpomínky o skautech, sportu a tak dále... aneb Pohádky pro dříve a později narozené.

Přes čtyřicet let vedl kroužek stolního tenisu. Působil jako dlouholetý tajemník střediska a ORJ Karviná. Za svou práci pro skauting mu byla 9. května 1970 udělena junácká Medaile díků a v květnu téhož roku mu bylo předáno vyznamenání Syrinx – bronz. 8. května 2001 mu byl také udělen Pamětní kříž III. odboje 3. stupně. Od roku 1997 byl členem čestného Svojsíkova oddílu a od roku 2001 Skautského oddílu Velena Fanderlika. Žil v Českém Těšíně. (zdroj životopisu: https://www.tesin.cz/?kdo-je-kdo=stanislav-vincour-2)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Stanislav Vincour - knihy

1996  0%Těšínské vzpomínky

Žánry autora

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie

Štítky z knih

skauting Těšínsko, Těšínské Slezsko

Vincour je 0x v oblíbených.