Sigurd Hoel životopis

norská, 1890 - 1960

Životopis

HOEL [húl] Sigurd, norský prozaik a literární kritik. Byl učitelem, pak významným nakl.redaktorem, který uvedl do Norska moderní světovou prózu. Svým radikálním postojem (mj. v skupině Mot dag) měl rozhodný vliv na celou generaci. Po cestě do střední Evropy, mj. do Prahy, vydal do absurdna laděný román o poválečné Evropě Syvstjernen (1924, Plejády) a úspěchu dosáhl vtipným románem o životních pocitech mladé generace Syndere i sommersol (1927, Hříšníci u moře, č. 1939). Stejné postavy se vracejí po letech na stejné místo v hořkém románu Jeg er blitt glad i en annen (1951, Zamiloval jsem se do jiné). Oba romány jsou kolektivní.
K tomuto žánru se Hoel rád vracel, např. v příběhu obyvatel jednoho činžovního domu En dag i oktober (1931, Jednoho dne v říjnu, č. 1933) a v rovněž velkoměstském románu,
o intelektuálech, Sesam Sesam (1938, Sezame, Sezame). Jinou jeho
doménou byly psychol. romány, retrospektivně odhalující příčiny
životní krize protagonistů (vliv módní psychoanalýzy), např. Fjorten dager før frostnettene (1934, Čtrnáct dní před mrazivými nocemi).
Podobně jsou odhalovány kořeny kolaborantví v Hoelově nejlepším
románu, okupačním Møte ved milepelen (1947, Setkání
u milníku). Hoel se nikdy neodchýlil od realismu, sugerujícího věrohodnost vnějšího světa, a potřebu novátorství realizoval neobvyklými kompozičními a vypravěčskými postupy, které nabývají na složitosti v románech Stevnemøte med glemte år (1954, Schůzka se zapomenutými časy) a Ved foten av Babels tårn (1956, U paty babylonské věže). Jeho posledním větším dílem je pokračování hist. selského románu z roku 1941 Arvestålet (Dědičná ocel), Trollringen (1958, Začarovaný kruh) (zdroj životopisu: uživatel Nahnilaruka)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.

Sigurd Hoel - knihy

1934  %Hříšníci u moře
1933  0%Jednoho dne v říjnu

Žánry autora

Literatura světová Romány

Štítky z knih

Hoel je 0x v oblíbených.