Sarah Quigley životopis

novozélandská, 1967

Životopis

Spisovatelka, básnířka a literární kritička Sarah Quigleyová se narodila na Novém Zélandu. Studovala na St. Hilda’s College v Oxfordu, kde získala magisterský titul v oboru anglická literatura. Její knihy se vydávají ve vysokých nákladech po celém světě; mimořádně oblíbená je samozřejmě především na Novém Zélandu, ale početné příznivce má také ve Velké Británii, Spojených státech a v Německu. Oceněním její práce je řada významných stipendií a současně je držitelkou několika prestižních cen, získala například první místo v soutěži Sunday Star Times Short Story Copetition.

Je autorkou několika básnických sbírek a románů, ale věnuje se také literatuře faktu a literární kritice – v letech 1999 a 2000 se stala novozélandskou literární kritičkou roku.
Především v románech a povídkách uplatňuje mimořádný pozorovací talent a cit pro jazyk. Kritika oceňuje její hluboce lidský přístup a detailní znalost prostředí, do něhož zasazuje osudy svých hrdinů. Na novém Zélandu je v současné době právem považována za jednu z nejvýznamnějších představitelek mladé nastupující generace. Od roku 2000 žije v Berlíně. (zdroj životopisu: Nakladatelství Jota)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.