Rudolf Faltejsek životopis

česká, 1932

Životopis

Hronovská prkna Rudolf okusil ve svých osmašedesáti - jako člen Seniorklubu Jesliček Hradec Králové - potřetí - v roce 1964 si tu zahrál v režii Josefa Vavřičky v Jiráskově Lucerně, v představení vytvořeném nejlepšími herci z celých východních Čech,
1965 tu hrál se svým mateřským třebechovickým souborem Symposion Tuláka v Čapkovi.

Jeho lásku k divadlu významně ovlivnilo studium na pražské Vysoké škole pedagogické, kde hrál v Dramatickém souboru s budoucími "Cimrmanovci" - Smoljakem, Čepělkou, Svěrákem a dalšími studenty, z nichž mnozí významě zasáhli do rozvoje amatérského divadla ve svých budoucích učitelských působištích.

V třebechovickém Symposionu poprvé režíroval v roce 1953 Jiráskova Jana Roháče, a hned v přírodě – sedmimetrové kulisy, koně. A pak už mj. Veselé paničky, Zkrocení zlé ženy, Těžká Barbora... , v roce 1969, rok po sovětské okupaci, nezapomenutelná inscenace Boltova Člověka pro každé počasí a řada krásných postav na jevišti.
(Ale k tomu jevišti musel přispět - opuštěný sál tzv. Dělnické tělocvičné jednoty se souborem přestavěli na divadlo.)

Role Silvestra Boccacia z Nicolajovy hry má v Rudolfově hereckém seznamu položku padesát sedm. A pod téměř třiceti inscenacemi je podepsán coby režisér.
Bylo by těch divadelních příležitostí jistě víc, kdyby po roce 1970 nebyl na jedenáct let „odejit“ – od kantorského řemesla i milovaného spolku Symposion.



Jako penzista dnes (od 90. let i po roce 2000) učí na hradeckém jazykovém gymnasiu a hraje s dětmi divadlo,
dokonce se znovu vrátil do Třebechovic, kde s partou mladých lidí
v roce 2002 nazkoušel Černošského pána boha a pány Izraelity, v listopadu 2003 měla premiéru další jeho režie, Goldoni: Treperendy. Toto představení bylo nominováno na Krakonošův divadelní podzim 2004, kde získalo řadu individuálních ocenění.
V listopadu 2004 nastudoval se souborem Symposion další představení.

Rudolf Faltejsek se významně podílel na zpracování podkladů z okresu Hradec Králové pro Místopis českého divadla. Je čestným členem VSVD.

Nositel Zlatého odznaku J.K.Tyla 2004 za celoživotní tvůrčí a organizátorskou práci v řadě amatérských souborů, především v třebechovickém souboru Symposion a za výrazný podíl na zpracování Místopisu českého divadla

Dne 30. září 2006 byl Rudolf Faltejsek jmenován čestným občanem Třebechovic pod Orebem. (zdroj životopisu: amaterskedivadlo.cz)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.