Roman Kratochvíl životopis

John Wittness · pseudonym

česká, 1964

Životopis

Narodil se v Brně.
V 15 letech byl kvůli malichernosti vyloučen ze studia na chemické průmyslovce a režim jej protáhl několika dělnickými povoláními. Vyučil se strojním zámečníkem, ale obor dělal jen pár měsíců. Vykonával práci jako skladník, údržbář a posléze topič. V kotelně vydržel nejdéle a dostal nejvíce nápadů ke svojí literární tvorbě, kterou však naplnou rozvinul až po krátké emigraci (duben '89 - únor '90). Byl pak rentiérem, nakladatelem, a nějakou dobu ještě znovu topičem. Sám však prohlašuje, že ve skutečnosti byl odjakživa spisovatelem a filmovým scénáristou: "Již od svého 15.roku jsem se začal věnovat literární tvorbě... Bylo to dokonce několik měsíců před vychozením základní školy. Byl jsem tedy autorem dříve, než čímkoli jiným... Jsem ostatně pravicovým intelektuálem a to nejde k dělnickému povolání. Je to stejné jako když navléknete medvěda do železničářské uniformy - bude ji mít, ale ajznboňákem se proto ještě nestane."
Od r.2000 už nechodí do pravidelného zaměstnání a píše na volné noze. Většinou scénáře pro hollywoodská studia. Známí o něm říkají, že vede bohémský život a to i ve chvílích, kdy má pořádně hluboko do kapsy. (Což bylo docela často, jak dodává sám J.W.)
Jeho tvorba se skládá z thrillerů, sci-fi a pohádkově laděných příběhů. Napsal více než 30 děl, v českých originálech však publikoval zatím jen 3 (do r.2013). "Je tomu tak díky nevstřícnosti českých distributorů," říká. "Musel jsem si knihu nejen napsat, vysázet a vydat, ale ještě je obcházet a pomalu se doprošovat, aby zdarma převzali titul do komisního prodeje. Dělat tohle u každého - nedostal bych pak vůbec k dalšímu psaní. Ale je fakt, že moje tvorba se vymyká českým normám. Jak mi kdysi někdo sdělil, píšu sice v češtině, ale nečesky. Je to fakt. Moji hrdinové nejsou ušlápnutí vyčuránci, ale chlapíci co se staví ke všemu čelem a řeší svoje věci aktivně. Opravdu nejsem českým autorem a proto ani neudržuji žádné kontakty s těmi, co jimi jsou. Má tvorba je plně v americkém stylu, jakož i můj život a názory i postoje. Ostatně podle jsem si zvolil i umělecký pseudonym..."
Nemá taky velkou chuť vystupovat v médiích, neboť ví že by do jejich šablon rovněž nezapadl. Z podobného důvodu také nesouhlasil se zveřejněním fota; raději zůstává v částečné anonymitě, než aby mu byl bulvár v patách a všude jej poznávali. "Mám přece dost známých a kamarádů... Někdy si chci jen tak sám někam vyrazit, kde mě neznají... A relaxovat." (zdroj životopisu: znám jej osobně)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.