Roman Karpaš životopis

česká, 1951

Životopis

Narozen 30.10. 1951 v Liberci. Grafik, redaktor, pedagog,
publicista, historik, typograf a nakladatel.

Studia: 1970-1974 Pedagogická fakulta UK v Praze,
obor výtvarná výchova a matematika
(prof. C. Bouda a K. Šmíd).
Žije a pracuje v Liberci.

Zabývá se grafickými úpravami, od roku 1979 dosud upravil téměř 300 knižních titulů (Severočeské nakladatelství v Ústí n. L., Albatros Praha, Kruh Hradec Králové, Olympia Praha, Dialog Liberec, Knihy 555 Liberec, Vestri Liberec, Bor Liberec...) a téměř 1 000 různých propagačních tiskovin. Byl spoluzakladatelem Nakladatelství 555 (dnes Knihy 555), od roku 2001 má vlastní nakladatelství RK. Spoluvytváří vizuální podobu propagačních materiálů pro Oblastní galerii v Liberci (pozvánky, katalogy, poutače, venkovní i vnitřní panely...).

Od roku 1999 se podílí na grafické úpravě a vizuální podobě propagačních materiálů pro Naivní divadlo Liberec (sborník k 50. létům trvání divadla, propagační materiály k jednotlivým představením, pozvánky do zahraničí...). Pro neziskovou organizaci Kruh autorů Liberecka připravuje od roku 2003 reprezentativní ročenku Kalmanach.

Ve volné umělecké práci se soustřeďuje především na grafiku a v poslední době i na kresbu. Od zachycování vymezených prostorových útvarů (cyklus Klece, Architektury) se postupně přiklonil k abstraktní tvorbě (cyklus Dvanáct do tuctu). V posledních letech řeší výtvarné paralely s neviditelným světem proudících energií, které vizualizuje především velkoformátovou kresbou uhlem.

http://www.romankarpas.cz/author-login (zdroj životopisu: mlp.cz, http://www.romankarpas...)

Ocenění

Autor (zde) zatím nemá žádné hodnocení.